PRIDE: Bildet er hentet fra Regnbuedagene i Bergen i juni. Nå er det Sørlandet sin tur å feire Pride.

Reagerer etter Pride-oppfordring på Sørlandet: – Hold barna hjemme

Det er splid om regnbueflagg og skeiv ideologi i Kristiansand.

Publisert Sist oppdatert

Etter at både Oslo og Bergen har markert Pride, er det nå Sørlandet sin tur.

Skeive Sørlandsdager pågår denne uken og avsluttes med den årlige marsjen i Kristiansand sentrum på lørdag.

I den forbindelse oppfordres skolene og barnehagene å heise regnbueflagget.

– Enhetene oppfordres til å heise regnbueflagget i forbindelse med Pride-markering, eller Skeive Sørlandsdager, fordi det symboliserer mangfold og inkludering, skriver skolesjef Rune Opstad Heggedal i et brev Dagen har fått tilgang til.

Gjelder også i barnehager

I brevet står det at regnbueflagget er et symbol på at «vi ønsker forskjellighet velkommen, og at vi har toleranse for hverandres ulikheter.»

– Dette er viktige verdier vi i vår kommune ønsker å holde fast ved, og som er i tråd med både lovverk og vedtatte lokale strategier, skriver Heggedal.

Også barnehagesjef Gudrun Kristine Svensson, oppfordrer barnehagene til å heise regnbueflagget.

– Kristiansands barnehager skal romme alle barn og alle familieformer, uavhengig av religion, kjønn og legning. Vi har et mangfold av ansatte, og alle skal føle seg trygge og inkludert i fellesskapet, skriver barnehagesjefen.

Langt mer enn mangfold

Dette får Helen Rosvold Andersen, politiker for Pensjonistpartiet og medlem av Kristiansand bystyre, til å reagere.

Nå oppfordrer hun foreldre til å holde barna sine hjemme.

MENIGHET: Helen Rosvold Andersen (t.h) under en samtale om skeiv ideologi i Filadelfia Vennesla i fjor.

– I Kristiansand kommune fremstilles Pride som at det kun handler om mangfold og likeverd, men det handler om noe langt mer en dette. Pride har en tydelig agenda som er langt større enn hva små barn i barnehager og skoler bør ta del i, skriver hun og fortsetter:

– De som står bak Pride markeringen ønsker blant annet å innføre et tredje kjønn, noe som ikke finnes. De sår tvil om barns medfødte kjønn og ønsker at kjønn skal være flytende og valgfritt, skriver Andersen i en kronikk.

Kronikken ble først publisert i Fædrelandsvennen. Du kan lese hele kronikken her.

Splid i Drammen og Ålesund

Pride-feiring i skoler og barnehager, med mål om å inkludere alle, har skapt full splid i flere byer.

I mai skrev NRK om at foreldre i Drammen holdt barna hjemme fra skole og barnehage under markeringen.

Rosvold Andersen, som er leder for Foreldre.net, meldte da at det var snakk om rundt 100 foreldre.

I Ålesund bestemte kommunen at flagget ikke skulle heises på skoler og i barnehager, men etter heftig debatt og massiv medieomtale bestemte kommunen seg for å snu.

Andersen mener markeringen av Pride i virkeligheten skaper utenforskap.

– Obligatorisk Pride-markering fører til utenforskap og splittelse. Fordi mange barn må bli hjemme når de egentlig ville vært på skolen og hatt vanlig undervisning, sier Andersen.

Hun oppfordrer foreldre til å ta ut ekstra feriedager når Pride markeres.

– Det gikk kaldt nedover ryggen

Andersen sin oppfordring har skapt debatt.

Ida Hirst (Ap), nestleder i oppvekstutvalget i Kristiansand, skriver i en kronikk at «det gikk kaldt ned over ryggen» hennes da hun leste innlegget:

Hun skriver at Pride handler om «å lære barn, men også voksne at alle mennesker er like mye verdt, og at alle mennesker uansett legning skal få til å elske den de vil.»

ILLUSTRASJON: Bildet er tatt under Regnbuedagene i Bergen.

Leder i FRI Agder, Kristin Evina Øhrn Fredwall, skriver i en kronikk at hun synes det er «trist at voksne som tror at kunnskapsløft rundt kjønns- og seksualitetsmangfold er farlig, skal få være med å bestemme at barn blir nektet informasjon som er viktig for dem og deres fremtid.»

– Det er unødvendig å bestemme at det er rødt farevarsel, så alle må være inne, når det egentlig bare er en regnbue, og litt gløtt av inkludering som treffer Sørlandskysten, skriver Fredwall.

– Må kunne tåle å se flagg

Rektor Marte Almvik ved Solholmen kaster seg også inn i debatten.

Hun peker på Kunnskapsløftet, som sier at skolen skal gi elevene «historisk og kulturell innsikt og forankring, og bidra til at hver elev kan ivareta og utvikle sin identitet i et inkluderende og mangfoldig fellesskap.»

– For meg vil det ikke være inkluderende å legge opp til at noen barn skal måtte være hjemme under deler av undervisningen, skriver rektoren i en kronikk.

– Da må vi kunne tåle å høre og se på Skeive Sørlandsdager, et regnbueflagg eller lære om ulik kjønnsidentitet, skriver hun.

Politisk kamparena

Oppvekstdirektør, Kristin Eidet Robstad, mener det er helt trygt å sende barna til skole og barnehage under Skeive Sørlandsdager.

– Vi forholder oss til lovverk og forskrifter som gjelder, skriver hun i en sms.

Hun er ikke redd for at skolene og barnehagene blir en politisk kamparena.

OPPVEKST: Kristin Eidet Robstad er oppvekstdirektør i Kristiansand kommune.

– Barnehager og skoler skal ikke være en politisk kamparena, men det at et tema er politisert, og kontroversielt, skal ikke hindre barnehager og skoler i å jobbe i tråd med sentrale føringer og lovverk.

– Har Kristiansand kommune gitt god nok informasjon til foreldre om hvordan Skeive Sørlandsdager blir markert i skoler og barnehager?

– Det er delegert til den enkelte barnehage og skole om, og eventuelt hvordan, de markerer Skeive Sørlandsdager. Dermed er det skolenes og barnehagenes ansvar å informere foreldre, skriver hun.

– Jeg har tillit til at våre ansatte har informert på foreldrene på en god måte. Dersom foreldre har spørsmål eller er usikre på noe i denne forbindelse, oppfordres de til å ta kontakt med barnehagen eller skolen der de har sine barn, skriver Robstad til Dagen.

Powered by Labrador CMS