REAGERER: Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant for KrF.

Reagerer på at friskolene ikke får strømstøtte: – Uholdbar forskjellsbehandling

Friskolene får ikke strømstøtte i regjeringens nye ordning. Det kan få store konsekvenser for driften, mener rektor på kristen skole.

Publisert Sist oppdatert

Den NLM-eide friskolen Sygna videregående skole frykter en trang vinter med økende strømpriser.

– Dette har ikke vi økonomi til å bære over tid, sier rektor Frode Bøthun.

Han frykter en gjentakelse av fjorårets vinter. Da fikk skolen en strømregning på 300.000 kroner i desember alene, mer enn tre ganger så mye som samme måned året før.

REKTOR: Frode Bøthun, rektor ved Sygna videregående skole, tror skolen må kutte i vedlikehold og drift for å betale strøm denne vinteren.

Bare fem mil unna, i samme kommune, ligger Sogndal Folkehøgskole. Folkehøgskolen fikk strømstøtte fra kommunen i vinter. Det er fordi den kommer inn under ordningen for strømstøtte til frivillige organisasjoner.

Senere denne måneden kan folkehøgskolen trolig søke om ny strømstøtte.

Friskoler får ikke strømstøtte

I regjeringens forskrift for strømstøtteordningen for frivillig sektor som kom i sommer presiseres det at «strømforbruk knyttet til utføring av offentlig lovpålagte oppgaver på oppdrag fra stat, fylkeskommune eller kommune» ikke skal kompenseres.

Dermed faller ideelle friskoler utenfor ordningen.

Dette bekrefter Lotteritilsynet, som presiserer på sine nettsider at ideelle organisasjoner som driver barnehager, barnevern, skoler, omsorgsboliger og annet helsetilbud ikke dekkes av ordningen.

Frykter nedleggelser

Det får stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til å reagere.

– Vi mener at en slik forskjellsbehandling er uholdbar. Vi har flere ganger tidligere stilt spørsmål i Stortinget, og vil fortsette med det til vi får svar fra regjeringen, sier Ropstad i en e-post til Dagen.

Han frykter manglende strømstøtte kan føre til nedleggelser blant friskolene.

– Denne forskjellsbehandlingen rammer elevene først og fremst. De store kostnadene må dekkes inn, og uten støtteordninger for friskolene betyr det et dårligere tilbud til elevene eller i verste fall nedleggelse.

REAGERER: Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant for KrF.

Han frykter også at familier med svak økonomi skal rammes dersom friskolene må sette opp prisen.

Mener friskolene rammes spesifikt

I Balestrand forteller Sygna-rektoren at skolen må kutte i vedlikehold og stramme inn driften for å dekke de økte strømkostnadene.

Bøthun, som også sitter i kommunestyret for KrF i Sogndal, mener forskriften viser at regjeringen ønsker å ramme friskolene spesifikt.

– Regjeringen har valgt å lage en egen forskrift for å sikre at friskolene ikke skal få strømstøtte. De plukker helt spesifikt den typen skoler som en tydeligvis ikke liker, sier Bøthun.

Stikk til Senterpartiet

Han mener det føyer seg inn i et mønster av politikk som rammer friskolene.

– Dette er som forventet fra Arbeiderpartiet, og så har vi Senterpartiet som ikke har en friskolepolitikk. Dermed kan Arbeiderpartiet gjøre akkurat som de vil.

Senterpartiet sier i sitt program at de vil «beholde dagens godkjenningsgrunnlag for statsstøtte til privatskoler som tilbyr alternativ pedagogikk eller er livssynsbaserte, men vil stramme inn når det gjelder godkjenning av private profilskoler».

Rektoren og KrF-politikeren har likevel en tydelig melding til Senterparti-velgere.

– Til alle Senterparti-folk der ute som er glad i friskoler: dere må vokte og sparke i eget parti, sier Bøthun.

Powered by Labrador CMS