Reagerer på at Sodastream vil åpne fabrikk på Gazastripen
– Argumentet om at dette vil føre til gode jobber og fred er helt hårreisende, sier leder for BDS-Norge.
Det israelske selskapet Sodastream har lansert en plan for å bygge fabrikker på Gazastripen.
– Vi vil at folk på Gaza skal ha jobber, ekte jobber. Fordi der det er velstand er det fred, sa Daniel Birnbaum på Globes Business Conference i Jerusalem den 20. desember.
Han er leder for det israelske selskapet Sodastream, som nylig har blitt kjøpt opp av PepsiCo. Sodastream er en brusmaskin som selges over hele verden og har også blitt populært i Norge.
Presset ut
I 2015 førte internasjonalt press, fra blant annet boikott-bevegelsen mot Israel (BDS), til at Sodastream flyttet en fabrikk fra Vestbredden til Negev-ørkenen, sør i Israel. BDS-bevegelsen mente da at israelske selskaper ikke skulle kunne drive økonomisk aktivitet på Vestbredden. Dette førte til at 500 palestinere mistet jobben.
På den nye fabrikken i Negev-ørkenen jobber det nå 1.000 jøder og 1.000 arabere sammen.
– Du vil kanskje ikke tro det, men vi kommer jobber sammen i fred og harmoni. Arbeiderne smiler og vennskap oppstår, sa Birnbaum på konferansen i Jerusalem.
Han ønsker nå å åpne enda en fabrikk. Denne gangen på Gazastripen.
– Vil tjene penger
Leder for BDS-bevegelsen i Norge, Nikos Tavridis-Hansen tror ikke målet til Sodastream er å hjelpe palestinere til å få jobb, men at selskapet er drevet av å tjene penger.
– Det er selvfølgelig ikke målet. De vil tjene penger og utnytte befolkningen på Gaza. Argumentet om at dette vil føre til gode jobber og fred er helt hårreisende, sier han til Dagen.
Han er for at det skal skapes arbeidsplasser på Gazastripen og Vestbredden, men ønsker ikke at dette skal gjøres av israelske selskaper, som han anser som «okkupantmakten».
– Vi i BDS-bevegelsen vil at palestinere skal få flere rettigheter og at de kan bygge opp sin egen økonomi. Det vil føre til bedre liv, sier Tavridis-Hansen.
– Normaliserer okkupasjon
Ifølge Leger Uten Grenser er arbeidsledigheten på Gazastripen 46 %. Blant unge er den enda høyere.
– Er det ikke positivt at selskaper ønsker å skape arbeidsplasser når arbeidsledigheten er så høy?
– Det er ikke positivt at okkupanten kommer inn og normaliserer situasjonen, svarer BDS Norge-lederen.
Han sammenlikner situasjonen med da Tyskland okkuperte Norge under andre verdenskrig.
– De som jobbet for tyskerne under krigen tjente ofte gode penger. Jeg mener ikke det var positivt for Norge. Jeg har forståelse for at enkeltpersoner i begge tilfeller var fristet til å gjøre det. I valget mellom å sulte og jobbe vil mange velge å jobbe, men dette er et helt uholdbart dilemma å utsette befolkningen for.
Tavridis-Hansen presiserer at han ikke trekker noen generell sammenlikning mellom Nazi-Tyskland og Israel, men at det er likhetstrekk når det kommer til å skape arbeidsplasser på det han mener er okkupert område.