Reagerer på skolelagsnekt: – Henger ikke på greip
KrF-leder Olaug Bollestad mener det er ødeleggende at ungdomsskoleelever i Sogndal ikke får ha kristne møter på skolen.
Mandag skrev Dagen om det kristne skolelaget ved Sagatun ungdomsskole i Balestrand i Sogndal kommune. De får ikke lenger bruke rom på skolen for å treffes til kristne møter i skoletiden.
Elevene har derfor flyttet utendørs og holder nå lagsmøter i friluft.
– Vi burde få lov til å snakke om tro og ha det kjekt sammen i friminuttet. Derfor valgte vi å samles ute, selv om det er iskaldt og regner, sa Malin Ohma (15), en av elevene i skolelaget til Dagen.
– Ingen blir ekskludert
Dette får KrF-leder Olaug Bollestad til å reagere.
– Å forvise kristne barn og unge som vil ha skoletreff, det henger ikke på greip, sier hun.
Kommunedirektør Tor-Einar Holvik Skinlo i Sogndal kommune mener skolelaget kan oppleves ekskluderende.
– Vi har konkludert med at samlinger i skoletiden som har religion som bakgrunn og formål kan føre til et skolemiljø som blir ekskluderende, og hindrer lek og sosial læring på tvers av religiøs orientering, sa Tor-Einar Holvik Skinlo i Dagen mandag om avgjørelsen.
– Kommunedirektøren mener kristen samlinger er ekskluderende, hva tenker du om det, Bollestad?
– De er ikke ekskluderende. Jeg har aldri opplevd at et kristent tilbud er ekskluderende. Alle er velkommen inn i fellesskapet, sier KrF-lederen.
Positive erfaringer
Bollestad mener tankegangen er både er «uholdbart og misforstått».
– Det kommunedirektøren i praksis gjør vil føre til mindre mangfold. Dette er i strid med både Stortinget og regjeringens mål om økt mangfold. Dette er uholdbart og misforstått. I tillegg kveler det frivillig engasjement hos barn og unge. Dette begrenser rommet for hvordan vi lever i lag som samfunn og det er ikke noe annet enn ødeleggende, sier hun.
Bollestad har selv positive erfaringer med kristne møter på skolen.
– Skolelaget var personlig ekstremt viktig for meg. Der fikk jeg leve ut troen og jeg fikk ledertrening. Jeg ønsker meg en skole som i praksis viser hva et livssynsåpent samfunn er, der elevene lærer å leve med ulik tro.
– Hvorfor er det galt å forvente at skolen skal være en livssynsnøytral arena?
– Livssynsnøytralt? Vi skal være et livssynsåpent samfunn. Skolen skal ikke favorisere livssyn, men gi rom for at unge kan uttrykke seg i skolen, det skulle bare mangle.
– Hva vil KrF gjøre med denne saken?
– Vi må vurdere hva vi skal gjøre videre, sier Bollestad.