Redaktør anklages for å mobbe prester

Redaktøren i Opdalingen ønsker flere prester i sin lokale kirke som ikke reserverer seg mot å vie homofile.

Publisert Sist oppdatert

– Det er altså ingen menneskerett å jobbe som prest i Den norske kirke, skrev redaktør Tore Aasheim i avisen Opdalingen på lederplass nylig.

Lederartikkelen med tittelen «Tro og kjærlighet» ble skrevet etter en vielse som fant sted i Oppdal i midten av september, hvor Opdalingen var til stede for å dekke hendelsen. Dette var første gang et homofilt par skulle vies i denne kirken.

– Ingen menneskerett å jobbe som prest

Begge prestene og organisten som jobber der valgte å reservere seg, og prester fra Røros kom for å gjøre jobben. Dette fikk redaktør Aasheim til å reagere.

Han skrev blant annet at kirken har tatt høyde av seg til å bli en mer demokratisk kirke, og da må man også leve som man prediker. Han påpeker at i Norge har vi både tros- og ytringsfrihet, men at det er ingen menneskerett å jobbe som prest i Den ­norske kirke.

Mobber prester

Øystein Flø er prost i Gauldal prosti. Han beskylder nå redaktøren i Opdalingen for å mobbe prester som velger å reservere seg.

I et leserinnlegg i Opdalingen understreker han at prostiet har prester som representerer begge syn.

Flø påpeker at Kirkemøtet fastslår at prester har frihet til å velge om de vil reservere seg eller ikke, og han synes at lederartikkelen har et snevert perspektiv. Prosten mener at Aasheim henger ut de tre prestene som er ansatt med særskilt tjeneste i Oppdal og Rennebu.

– Som prestenes arbeidsgiver vil jeg ta sterk avstand fra slik mobbing av dyktige og profesjonelle medarbeidere, skrev Flø i leserinnlegget.

Vil ha nye prester

Aasheim sier til Dagen at lederartikkelen ikke var ment som kritikk av prester som allerede er ansatt i kirken med den bakgrunn og troen de har.

– Lederartikkelen jeg skrev er en oppfordring til de som skal ansette nye prester når den tiden kommer. Da bør de ansette prester som representerer begge syn i denne delen av Norge også, sier Aasheim.

I lederartikkelen skrev han også at dersom en lensmann, en rådmann eller en redaktør for den saks skyld opplever at de ikke kan stå inne for det de skal jobbe med, er det på tide å skifte jobb.

– Dersom et bygdesamfunn føler at en ordfører eller en annen politiker ikke gjør jobben sin, ja, så kommer dette som regel tydelig frem ved neste valg, presiserer Aasheim i artikkelen.

Likerklikk og kommentarer

Han skrev at bryllupet til det homofile paret ikke bare var stort for dem, men også for Opdalingen som aldri før hadde fått så mange likerklikk og positive kommentarer på en sak før. Aasheim mener at dette bør være en vekker for bygdas prester i Oppdal og Rennebu.

– Vi har tre prester og alle tre reserverte seg. Det er for dårlig at vi må hente prester fra andre deler av landet for å få gjennomført en vielse, sier Aasheim til Dagen.

Ferdig debatt

Presteforeningens lokallag i Gauldal prosti reagerte også på lederartikkelen.

I et såkalt meningsinnlegg i Oppdalingen argumenterte de med at dette er et angrep på prester som tenker annerledes enn redaktøren selv, spesielt med tanke på at debatten om vielse av likekjønnede nå er et tilbakelagt stadium. De mener også at lederartikkelen er et forsøk på å gjøre den norske kirke mindre enn den er i dag, og de støtter det arbeidet prestene gjør for sine menigheter i Oppdal og Rennebu.

– Må tåle kritikken

Aasheim reagerer på meningsinnlegget, og påpeker at dette ikke er tilfelle fra deres side, og at de må tåle å få den kritikken.

– Jeg mener at så lenge det er tatt høyde for at begge synene skal ha plass i Den Norske kirke, så kan det ikke bare gjelde på papiret, men også i praksis, sier Aasheim til Dagen.

– I prostiet er begge syn godt representert, og dette gjelder hele området. Det er ikke første gangen at vi inviterer prester fra andre steder til forskjellige anledninger, svarer prost Øystein Flø.

Powered by Labrador CMS