MINDRE SYNLIGE: Dagen skriver for tiden en serie artikler om eldre. Samtidig som det blir stadig flere eldre, blir de mindre og mindre synlige i mediene og den offentlige debatten. Tirsdag intervjuet vi psykolog Sissel Gran, og onsdag møtte vi Nils-Tore Andersen.

Redd for et «struttende ungt» samfunn

Ingeborg Moræus Hanssen mener eldre har plikt 
til å delta i samfunnsdebatten.

Publisert Sist oppdatert

– Det er farlig med et samfunn som bare er struttende ungt, sier den tidligere kinosjefen i Oslo.

Den aktive pensjonisten holder foredrag om «det glade forpliktende seniorliv» og har skrevet fem bøker om hvor morsomt det er å bli gammel.

– Det er mye ironi i det jeg skriver, men det er også en god del engasjement for at vi eldre skal delta i samfunnet, sier hun.

Plan for dagen

Intervjuet skjer på telefon fra Oslo. Det er fortsatt tidlig på dag. Moræus Hanssen er 81 år gammel og lever et organisert liv. Det første hun gjør etter at hun har stått opp, er å trene. Deretter er det tid for kaffeprat med gode venner. I løpet av dagen har hun lagt inn to timer kontortid som hun bruker til å skrive og administrere hus, hjem og penger. Trening er også høyt prioritert - opptil flere ganger om dagen.

– Jeg har alltid en plan for hva jeg skal gjennomføre. Et ledd i den planen kan være å lese en god bok og å opprettholde håndskriften min, som bare blir verre og verre. Dessuten sykler jeg mye, spesielt på sommeren. Jeg er selvoppnevnt president av elsykkel-foreningen, sier hun.

Holde seg gående

– Hvor viktig er det for deg å leve et organisert liv?

– Det er veldig viktig. Når man har levd et familieliv og har vært administrerende direktør, i tillegg til å inneha andre lederroller, er det viktig å holde seg gående. Man vil jo helst ikke være til bry når man blir gammel.

Hanssen var gift med Aftenposten-redaktør og Høyrepolitiker Kjell Hanssen. Etter en alvorlig bilulykke i 1994 ble han lam.

Hanssen vet hvordan det er å bli gammel og mener det er viktig å ikke gi opp.

– Samtidig må man innse at man har blitt gammel. Det gjelder å eldes med verdighet, sier hun.

– En triumf å bli eldre

Fortsatt kjenner hun seg forpliktet til å gjøre samfunnet bedre for sine barn og barnebarn. Det har blant annet resultert i et sterkt engasjement på sosiale medier. Hun er daglig på Facebook, Twitter og Instagram, og hun er en flittig blogger.

Hanssen frykter at man i Norge har gjort alderdommen, og det å bli eldre, til et sykdomskasus.

– Personlig mener jeg det er en triumf å bli eldre. Jo eldre man blir, jo mer interessant er man, sier hun.

Ingen alderdomskultur

Den aktive pensjonisten forteller at hun skremmes av et samfunn hvor det bare er de yngre og voksne som deltar i samfunnsdebatten.

– Min påstand er at vi ikke har noen alderdomskultur. Derimot har vi en ungdomskultur som buldrer og bråker, samt en voksenkultur. Skjønt, man kan jo lurer på hvor voksne de er, sier hun.

– Hva tenker du er grunnlaget for en god alderdom?

– Den må planlegges. For det første må man passe på at man ikke faller, og man bør ikke bli syk. Man må trene og gå til fysioterapi, spise riktig og drikke mindre. I stedet for å kjøpe enda et cruise, en ny bil eller pusse opp kjøkkenet, bør man ha penger så man kan kjøpe seg hjelp. Det er også viktig å bo riktig, legger hun til.

«Dødsrydde»

Selv sier Hanssen at hun har begynt å «dødsrydde». Hun trenger ikke lenger et servise til 48 personer, og hun har heller ikke behov for å fylle fire skuffer med duker som hun ikke bruker lenger.

– Det som er tungt, er å se at verden er så fryktelig vanskelig for tiden. Det er ikke lett å ha et lyst sinn når verden er så skremmende på mange måter.

Hanssen er oppgitt over «den store kosen» som hun mener preger mange eldre.

– Man skal ta ut pensjon så tidlig som man kan, og så skal man reise til andre land. Man trekker egentlig stigen opp etter seg og sier at «verden er så ille, så den får de unge ta seg av.»

Ifølge Hanssen har det aldri tidligere vært så viktig at de eldre deltar aktivt i samfunnet.

– Feig å «stikke av»

– Noen vil innvende at de har levd et langt yrkesaktivt liv og at de har rett til å ta det med ro?

– Det er forståelig, men verden er skremmende og farlig, så det er feigt å «stikke av,» synes jeg. Aldri før har det vært så mange friske gamlinger, argumenterer hun.

– Enkelte vil kanskje si at det er lett for deg å si at eldre bør være aktive, fordi du fremstår som en sterk person?

– Jeg får høre at «det er ingen sak for deg», eller at «det er ikke synd på deg, for du er så sterk.» Det er ganske sårende faktisk. Da min mann ble påkjørt og lam, sto jeg opp for ham. Du kan godt si det sånn at jeg har svart belte i omsorg, sier hun.

Vi gjør oppmerksom på at intervjueter gjort før de inngripende tiltakene mot koronaviruset ble iverksatt.

Powered by Labrador CMS