PÅ FLUKT: Afghanere i tusentall har stått i kø langs veien til den internasjonale flyplassen i Kabul.

– Redde kristne flykter fra Afghanistan

Taliban går fra dør til dør. Kristne brenner bøker og papirer som kan avsløre dem.

Publisert Sist oppdatert

– Taliban oppsøker nå folk de vet er kristne, forteller Mindy Belz, redaktør i World Magazine.

Belz er forfatter av boken «They say we are infidels». Hun har dekket Midtøsten som journalist i flere tiår, har et bredt nettverk og er en mye brukt kommentator.

– Minst en kristen som jeg kjenner har fått brev fra Taliban der det sto: «Vi vet hvor du er og hva du gjør, sier hun i et videointervju med magasinet BreakPoint.

Familien som fikk dette brevet, flyktet umiddelbart. Hun forteller at Taliban dukket opp i huset til denne personen dagen før erobringen av Kabul. Taliban har også oppsøkt andre kristne hjem.

– Man kan gjerne si at dette er små, isolerte hendelser. Men det skjer mot et bakteppe med grove overgrep. Soldater fra den afghanske hæren er dradd ut av hjemmene sine og skutt, sier hun.

Konvertitter

Mindy Belz beskriver afghanske kristne som få og sårbare. De fleste er under 40 år. Alle er konvertitter. Kanskje teller de ikke mer enn et par tusen, men de vokser i antall.

De kristne er fullstendig sårbare, de har ingen politisk makt og de har ingen å søke tilflukt hos, oppsummerer hun.

Samtidig understreker hun at en ikke må undervurdere betydningen deres:

– De er en viktig kraft i Afghanistan, rett og slett på grunn av kraften i evangeliet. Og fordi de elsker Jesus i et land dekket av Talibans mørke skygge. Jeg har sett hvilken innflytelse de har, blant annet på universitetet, i nabolagene sine og gjennom forretningene de driver.

– Sjekker mobilene

Den kristne satellittkanalen Sat-7 tegner et lignende bilde. De ber om forbønn for livredde kristne, som frykter at de skal bli torturert og henrettet, hvis Taliban finner ut hvem de er.

– Familien min og jeg har fått drapstrusler. Vi har ikke noe annet valg enn å flykte fra landet, skriver en afghansk seer i en melding til kanalen.

Rex Rogers, leder for Sat-7s amerikanske avdeling, bekrefter at Taliban går fra dør til dør og leter etter kristne. Han sier også at de som har lastet ned Bibelen eller annet kristent materiale på telefonene sine, er i stor fare, melder amerikanske Christian Post.

– Vi hører fra troverdige kilder at Taliban krever å få se folks mobiltelefoner. Det er utrolig farlig for afghanere å ha noe kristent på telefonene sine nå, sier Rogers.

Sletter spor

– Jeg har hørt om afghanske kristne som nå brenner litteratur og annet kristent materiale som de har hjemme, slik at det ikke skal avsløre dem for Taliban, som nå går fra hus til hus, sier Mansour Borji, direktør for Article18, en organisasjon som støtter forfulgte kristne i Iran, der det også bor mange afghanere.

Han opplever det som et stort tap for Afghanistan at flere av landets kristne nå flykter fra landet:

– Mange av disse som nå desperat leter etter måter å komme seg ut av landet på, er frukten av mange års bønn, disippelgjøring og trofast tjeneste i ekstremt harde omgivelser. Kanskje kan de fremdeles ha innflytelse på sine landsmenn, men neppe så effektivt som før, sier han til Christianity Today.

Også organisasjonen Aid to the Church in Need har fått meldinger fra ledere i undergrunnskirken i Afghanistan om at kristne har fått trussel brev fra Taliban, skriver the Spectator.

– Bør evakueres

Den amerikanske trosfrihetskommisjonen (USCIRF) ber nå amerikanske myndigheter om å inkludere utsatte trosminoriteter i evakueringen fra Afghanistan, slik at de kan slippe unna Talibans forfølgelse.

– Meldingene om at Taliban leter etter religiøse minoriteter er urovekkende, sier styreleder i USCIRF, Nadine Maenza.

Hun får full støtte av USCIRF-medlem Frederick A. Davie.

– Mens USA kjemper døgnet rundt for å evakuere amerikanere og afghanere med bånd til USA, står afghanske religiøse minoriteter overfor en ekstrem trussel fra Taliban. De må derfor bli inkludert i denne presserende innsatsen, uttaler han i en pressemelding.

Flukt

Å prøve å komme seg ut av Afghanistan, er forbundet med høy risiko.

Mindy Belz skriver i en artikkel i World Magazine at selv kristne som har reisepapirene i orden, nøler med å nærme seg flyplassen i Kabul, der de er nødt til å passere sjekkpunktene som er bemannet av Taliban-soldater.

– Mange av dem har flyktet hjemmefra og gått i dekning, skriver hun og forteller at minst 200 har klart å krysse grensa til Iran og Pakistan.

Belz siterer en afghansk kristen som forteller at Taliban har spurt etter hans ugifte svigerinne ved navn. Denne jenta var en av dem som klarte å flykte til et av nabolandene.

Kristne i Afghanistan

Afghanistan er nummer to på Åpne Dørers liste over verdens verste trosforfølgere, bare slått av Nord-Korea.

Alle kristne i Afghanistan er ekstremt utsatt for forfølgelse. Det er umulig å leve åpent som en kristen.

Antall kristne er svært usikkert. Kilder oppgir mellom 2000 til 10.000.

Alle kristne er konvertitter fra islam. De fleste er under 40 år.

Falsk nyhet

Det er likevel ikke alle rapporter om forfølgelse i Afghanistan som har rot i virkeligheten.

18. august ble følgende alarmerende melding postet på Facebook: «Be for 229 kristne misjonærer er dømt til døden i morgen ettermiddag av afghanske islamister.»

Det var ikke sant.

Det finnes ingen beviser for at dette stemmer, melder anerkjente Poynter Institute, som har sjekket fakta.

I meldingen som raskt ble delt videre, ble det også oppfordret til bønn for situasjonen i Qaraqosh, den største kristne byen i Irak. Også der skulle islamister ha tatt makten, og hundrevis av kristne menn, kvinner og barn var angivelig i ferd med å bli halshogget.

Ulike varianter av den delen av meldingen som handlet om Irak, er blitt spredt gjentatte ganger siden 2009.

«Det er grunn til å bekymre seg for Talibans behandling av religiøse minoriteter i Afghanistan, fordi de tidligere har forfulgt kristne og andre religiøse grupper. Men det finnes ingen beviser for at Taliban eller «afghanske islamister» er i ferd med å henrette misjonærer», konkluderer faktasjekken til Poynter Institute.

Powered by Labrador CMS