Redder budsjettet med sprit, røyk og snop

Kristelig Folkeparti vil ha mer penger til familie, skole og bistand. Det skal finansieres med økte avgifter på alkohol, tobakk og søtsaker.

Publisert Sist oppdatert

– Det er viktig å gjøre noe med både sukker, alkohol og tobakk i et folkehelse- og samfunnsperspektiv. Jeg tror at dersom man skal kunne se alle helseutgifter som er knyttet til disse varene, vil beløpet være mye større enn det vi tar inn på avgifter, sier partiets finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til Dagen.

Han mener avgiftsøkningene er et godt forslag og har ingen problemer med å være forslagsstiller.

Dersom KrF skulle få gjennomslag for økte avgifter i de kommende budsjettforhandlingene, vil det gi staten drøye tre milliarder i ekstra inntekter, ifølge beregninger som partiet la fram på en pressekonferanse i Stortinget torsdag.

Helseutfordringer

– Er det etisk problematisk for KrF å balansere budsjettet med avgifter på varer som man egentlig ønsker at folk ikke skal kjøpe, eller i hvert fall bruke minst mulig av?

– Jeg tenker at når det gjelder brus og godteri er vi inne på en omvendt bevisbyrde: Hvorfor skal det være 15 prosent moms på det når det er 25 prosent på alle andre varer

– Når det gjelder alkohol og tobakk vet vi at dette er blant de største helseutfordringene vi har i samfunnet.

– Til og med finansdepartementet er tydelig i sin proposisjon på at man nettopp bør se på den type avgifter for å belønne folkehelse eller belønne miljøvennlige valg, svarer Ropstad.

– Har KrF ønsker om å slå ned på folks nytelses-behov?

– Det var full moms på brus og godteri fram til 1991, og slik jeg husker det var det mye snop og brus også på den tiden. Det handler bare om å sette en riktig pris som følger utfordringene, enten det er snakk om alkohol, tobakk eller snop.

Lærere og­ menneskeverd

– Hva er det dere ikke kan gi dere på i de kommende budsjettforhandlingene med regjeringspartiene?

– Vi har ikke definert noen absolutter, men alle skjønner at lærersatsingen er veldig viktig for oss sammen med tiltakene vi foreslår innenfor familiepolitikken. Om det blir den ene eller andre satsingen kan jeg ikke si nå, men det er klart at vi har noe som står høyest på ønskelista.

– Det er viktig for oss at vi får til et løft på det som handler om menneskeverd. Det gjelder både kamp mot menneskehandel, pleiepengeordningen, abortforebyggende tiltak og innsatsen mot sorteringssamfunnet, poengterer Ropstad.

KrF foreslår blant annet å endre loven når det gjelder tvillingaborter samtidig som de foreslår at det gis dobbel permisjon det første halvåret for foreldre som får tvillinger.

– Det er slike tiltak vi i hvert fall kommer til å prioritere høyt, sier partiets finanspolitiske talsmann.

Frivillighet og friskoler

I tillegg til satsing på skole, familier og verdens fattigste, har Kristelig Folkeparti også noen hyggelige meldinger til både frivilligheten og friskolene.

KrF-leder Knut Arild Hareide påpekte at de ønsker å gjøre mer på momskompenasjonen til frivillige organisasjoner og legger inn det som har vært kravet, 150 millioner kroner.

– Vi retter opp en del av kuttene til frivillige organisasjoner. Penger vi setter inn i dette arbeidet gir oss langt mer tilbake, sa Hareide.

Når det gjelder friskolene, vil KrF styrke den delen av støtten som er øremerket kapitaltilskudd og foreslår en økning på 30 millioner kroner. Det kommer i tillegg til dagens sum på fem millioner.

I budsjettforslaget går KrF inn for å redusere oljepengebruken med to milliarder kroner mens den totale økningen i skatter og avgifter vil ligge på omlag åtte milliarder.

Powered by Labrador CMS