– Reell risiko for at Frp forlater regjeringen
– Jeg tror ikke at dette er et spill som ender med enighet mellom regjeringspartiene, sier politisk kommentator i Bergens Tidende.
Det har stormet i norsk politikk etter at Solberg-regjeringen vedtok å hente en IS-tilknyttet kvinne og hennes to barn til Norge.
Da nyheten sprakk tirsdag førte det til jubel i Venstre og KrF, men også harme hos regjeringspartner Frp. Her truet flere personer umiddelbart med å gå ut av regjeringen.
– Vi sitter ikke i regjering for enhver pris. Det blir opp til Erna og Høyre å ta det på alvor eller ikke ta det på alvor. Det må skje ganske raskt, for begeret vårt er nå fullt, sa partileder Siv Jensen til NRK onsdag.
– Reell risiko
Politisk kommentator i Bergens Tidende, Morten Myksvoll, tror krisen vil føre til at fireparti-regjeringen ikke holder sammen helt til neste valg.
– Jeg tror ikke at dette er et spill som ender med enighet mellom regjeringspartiene, sier Myksvoll.
Den tidligere Frp-politikeren mener at bompengestriden i høst gjør det mer sannsynlig at Frp går ut av regjering på grunn av denne saken.
– Nå er det en reell risiko for at FrP forlater regjeringen. Viss de ikke går ut av regjeringen denne gangen, så gjør de det neste gang de taper en sak.
Han tror at en mindretallsregjering bestående av Høyre, Venstre og KrF kan gjøre sjansene større for et fortsatt borgelig flertall etter stortingsvalget i 2021.
– Da vil en midretallsregjering reforhandle plattformen, og KrF og Venstre vil få mer gjennomslag. Samtidig som Frp kan manøvrere på Stortinget. Det vil endre bilde, og kanskje KrF og Venstre kan komme seg over sperregrensa.
Forrykker balansepunktet
KrFs parlamentariske leder på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan, ønsker ikke å spekulere i utfallet av krisen, men sier til Dagen at de forholder seg til regjerings-plattformen for ble forhandlet frem for nøyaktig ett år siden.
– Granavolden-plattformen får frem de sakene som vi fire er enige om, og nye krav fra Frp sin side vil forrykke dette balansepunktet, og det kan vi ikke innlede oss på, sier Grøvan.
En sentralt plassert kilde i KrF mener Frp nå har to valg: De kan enten komme med en kravliste til regjeringen som inneholder forslag det er mulig å få gjennomsalg for. Eller så kan de levere en liste med urealistiske krav som åpne for at partiet går ut.
– Slik jeg leser Frp nå, og sitatene som gis, så høres det ut som de ruster seg for å gå ut, sier vedkommende.
Mindretall
Om Frp skulle velge å gå ut av regjeringen vil en regjering som eventuelt består av Høyre, KrF og Venstre ikke ha flertall. De må dermed samle støtte fra sak til sak i Stortinget. Noe som gjør at viktige verdisaker for KrF kan være i spill.
Da nåværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad talte til det ekstraordinære landsmøtet i november 2018, som avgjorde hvilke side KrF skulle samarbeid med, argumenterte han for å velge høyresiden nettopp på grunn muligheten for en flertallsregjering.
– Uansett om dere lander på at vi bør gå mot høyre eller mot venstre i dag så er jeg trygg på at KrF vil få gjennomslag for mange viktige saker. I en mindretallsregjering ledet av Støre vil riktignok KrFs gjennomslag i regjering være usikre i møte med Stortinget. I en flertallsregjering vil gjennomslagene våre være sikre, sa Ropstad til landsmøtet.
Kan miste verdiseire
Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, mener at KrF kan risikere å miste mange av seirene de fikk i Granavolden-plattformen dersom Frp forlater regjeringen.
– Da tenker jeg særlig på vetoretten i gen- og biospørsmål og økt barnetrygd. Det kan fort oppstå situasjoner hvor mange andre parti går sammen om å overkjøre KrF i slike spørsmål.
– Vil det bli lettere for KrF å sitte i regjering uten FrP?
– Det er lett å tenke rent umiddelbart at KrF vil bli kvitt en brysom regjeringspartner, men de kan ende opp med å få en enda mer brysom forhandlingspartner i Stortinget. Jeg tror at KrF er best tjent med at Frp fortsetter i regjeringen.