SKARP KRITIKK: Helge Simonnes er lite imponert over byrådspolitikernes innsikt i arbeidet Evangeliesenterets kontaktsenter driver overfor samfunnets mest sårbare mennesker.

Refser Oslo-politikere for spill rundt årlig budsjettkutt til Evangeliesenteret

Tidligere Vårt Land-redaktør mener byrådet i Oslo fortjener en smekk over fingrene for måten de behandler Evangeliesenterets kontaktsenter på i sitt budsjettarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Det er i en kronikk i Dagsavisen Helge Simonnes retter krass kritikk mot byrådet i Oslo for håndteringen rundt forslaget til budsjettkuttet på over en million kroner til Evangeliesenteret.

Tre dager i uken deler organisasjonens kontaktsenter ut gratis matposer med mat fra Matsentralen til hundrevis av rusmisbrukere.

Trolig står de for Norges største matutdeling til en av samfunnets aller mest sårbare grupper.

FRIVILLIG: Evangeliesenterets kontaktsenter involverer mange frivillige som blant annet pakker matposer til rusmusbrukere. Her ser vi Miriam Egeli fra Filadelfiakirken Oslo som trår til for å lage poser med mat. Bilde er tatt våren 2020.

I intervju med Dagen i forrige uke ga daglig leder Stian Ludvigsen uttrykk for at det er krevende å måtte forholde seg til en så uforutsigbar situasjon hver eneste høst.

Det er nemlig femte året på rad byrådet foreslår å redusere støtten i sitt budsjettforslag. Kuttet får den tidligere Vårt Land-redaktøren til å hamre løs på de involverte Oslo-politikerne. Det er særlig det politiske spillet rundt saken han reagerer på.

– Skaper usikkerhet

– Jeg er ikke sikker på om de involverte politikerne fatter hva de holder på, tordner Simonnes.

Simonnes viser til at en skulle tro at tiltaket var en kjærkommen hjelpende hånd for et byråd utgått fra SV og Arbeiderpartiet.

– Det ser ikke slik ut. Jeg vet ikke om det er ideologisk smålighet som gjør seg gjeldende, men byrådet følger samme praksis som de siste fire årene og foreslår at det samlet skal bevilges 300.000 kroner til tiltaket, sier han.

Eksredaktøren spør seg om byrådets politikere gjør dette vel vitende om at det blir en del av forhandlingene i forbindelse med budsjettet, og peker samtidig på usikkerheten dette skaper for Evangeliesenteret hvert eneste år.

Han legger til at det gjøres et formidabelt arbeid av en stor gruppe frivillige ved kontaktsenteret.

– Noen av dem er tidligere misbrukere som har kommet seg ut av rushelvetet. Når senteret har søkt om 1,5 millioner i støtte fra Oslo kommune, er det ikke en krone for lite sett opp mot samfunnsnytten, understreker Simonnes.

– Boikott har streifet meg

Som tidligere styremedlem i Frivilighet Norge er Simonnes førstkommende søndag invitert til Oslo rådhus for å delta på åpningen av «Frivillighetens år» i 2022.

Han innrømmer at tanken om å boikotte hele arrangementet har streifet ham når de samme politikerne ønsker å strupe deler av tilskuddet til et arbeid som i hovedsak når rusmisbrukere og bostedsløse.

– Ved inngangen til Frivillighetens år blir dette ekstra tankevekkende å se hvordan politikerne på denne måten leker seg. Det er i dette store bildet at det kjennes ubehagelig å møte opp i Oslo rådhus for å spise kanapeer med byens politiske ledelse, fortsetter han.

– Jeg ønsker på ingen måte å ramme Frivillighet Norge, men tenker at byrådet fortjener en smekk på fingrene for deres dobbelthet, skriver Simonnes.

Forhandlinger pågår

På den politiske arenaen pågår det for øyeblikket forhandlinger mellom byrådet i Oslo og partiet Rødt om neste års budsjett.

Rødt sitter med nøkkelen til å finne en løsning for Evangeliesenterets kontaktsenter da byrådet er avhengig av dem for å få på plass et budsjett. Partiet har også tidligere fått plusset på foreslåtte kutt til kontaktsenteret.

Dagen har vært i kontakt med Maren Rismyhr i Rødt, medlem av Helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre for å få en kommentar til saken, men hun ønsker ikke å uttale seg så lenge forhandlingene pågår.

Hun vil heller ikke bekrefte om tilskuddet til kontaktsenteret er en del av samtalene.

Hjertesak for KrF

KrF er ikke i posisjon til å få gjort så mye med saken i bystyre, men fungerende bystyrerepresentant Karoline Grosås Nordbø har likevel på ingen måte gitt opp håpet om å snu saken.

– Dette er en hjertesak for KrF. Når byrådet for femte året på rad forsøker å fremme forslag om å redusere tilskuddet til Evangeliesenteret, håper jeg det skyldes mangel på kunnskap og ikke andre motiver. Hadde politikerne som går inn for dette kuttet fått se arbeidet i praksis, ville de neppe ha gått inn for noe slikt, sier Nordbø til Dagen.

Hun har forventninger om at Rødt får på plass denne saken i de pågående forhandlingene med byrådet.

– Jeg blir veldig skuffet om Rødt ikke får snudd dette. De har tradisjon for å stå på sårbare gruppers side, og derfor regner jeg med at det blir endringer i forhandlingene. Får ikke Evangeliesenteret de nødvendige pengene til å drifte tilbudet, er det mange mennesker i Oslo som vil lide. Matutdelingen er rett og slett et livsviktig tiltak, fastslår lokalpolitikeren.

Oslo bystyre behandler 2022 budsjettet på sitt bystyremøte 8. desember.

TROR PÅ LØSNING: Bystyrerepresentant Karoline Grosås Nordbø (KrF) håper og tror partiet Rødt i forhandlingene med byrådet i Oslo får på plass pengene byrådspartiene foreslår å kutte fra Evangeliesenterets kontaktsenter.
Powered by Labrador CMS