TRONDHEIM: Teamet ved Regionalt senter for kjønnsinkongruens i Helse Midt-Norge, RSKI Midt, består Tone Moksnes, Mari Y. Hagen og Simone Strindberg.

Regionalt senter for kjønnsinkongruens etableres i Midt-Norge

Et nytt regionalt senter etableres i Midt-Norge for å sikre helhetlig et behandlingstilbud for personer som opplever uoverensstemmelser mellom kjønnsidentitet og fødselskjønn.

Publisert Sist oppdatert

Senteret er lokalisert ved St. Olavs hospital og skal være i drift i løpet av 2023, skriver St. Olavs hospital i en pressemelding.

– Vi er svært stolte over at vi endelig er i gang, og at senteret blir en realitet, sier fagdirektør Birger Henning Endreseth ved sykehuset.

Målet med senteret er å gi pasientene tettere oppfølgning og å sikre rett hjelp til rett tid.

I tillegg til utredning og behandling er en del av oppdraget å bidra til kunnskapsutvikling og kompetanseheving i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

– Å bygge opp kompetansen på temaet kjønnsinkongruens blant helsepersonell ute i regionen er essensielt og bidrar til at personer med kjønnsinkongruens møter trygt og kompetent helsepersonell både lokalt og regionalt, sier psykologspesialist Mari Ymjør Hagen.

Slo alarm om behandlingstilbudet

Opprettelsen av senteret kommer som et resultat av Helsedirektoratets retningslinjer for behandling av kjønnsinkongruens som ble innført i 2020. De slår fast at det skal opprettes sentre for oppfølging av denne pasientgruppen i alle helseregioner.

OSLO: Helsedirektoratet huser den nasjonale behandlingstjenesten for kjønnsinkongruens.

Den kommende behandlingssenteret i Midt-Norge samarbeider også med de andre helseregionene, som også er i gang med å opprette tilsvarende sentre, opplyser sykehuset. Målet er å ha et mest mulig likt tilbud i alle helseregionene, slik at pasienter får samme tilgang til helsehjelp, uavhengig av bosted.

I mars i år kom Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) med krass kritikk av behandlingstilbudet som gis til unge mennesker med kjønnsinkongruens. Ukom mente pasientsikkerheten er truet, og at det er fare for både under-, over- og feilbehandling av barn og unge som ønsker å skifte kjønn.

Tror økt kapasitet kan være løsningen

Helsedirektør Bjørn Guldvog har i intervju med Dagen sagt at han tror mange av problemene som Ukom peker på kan løses med å bygge ut kapasiteten i spesialisthelsetjenesten.

– Da kan vi sikre at de som trenger hjelp blir tatt imot, og gitt god og individuelt tilpasset hjelp, sa Guldvog til Dagen i mai i år.

Dermed vil det ikke lenger være behov for å starte opp hormonbehandling for unge mennesker andre steder enn i spesialisthelsetjenesten. I dag er det kjent at blant annet den kommunale Helsestasjonen for kjønn og seksualitet (HKS) i Oslo gjør dette.

Powered by Labrador CMS