Regionstyreleder i Øst om maktmisbruk i NLM: – Må tas på alvor
Regionsstyrelederne i NLM synes tallene om maktmisbruk er alvorlig.
18 prosent av de ansatte i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) oppgir å ha opplevd maktmisbruk. 25 prosent sier de har vært vitne til maktmisbruk utøvd mot andre i organisasjonen. Dette kom frem i NLMs arbeidsmiljøundersøkelse, som ble offentliggjort nylig.
– Vi prøver så godt vi kan å forstå hva som ligger bak tallene ved å sammenligne med andre organisasjoner og snakke med folk som har mye erfaring. Vi tar det på alvor, men tenker ikke at det er grunn til å bekymre seg generelt over arbeidsmiljøet i NLM og maktmisbruk, sa generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband, Øyvind Åsland til Dagen torsdag.
I overkant av 430 ansatte fikk tilsendt undersøkelsen, både ansatte i Norge og på misjonsfelt. Til sammen svarte 346 personer på hele undersøkelsen. Alle respondentene er anonyme.
– Bekymringsfullt
Dagen har vært i kontakt med alle regionsstyrelederne i NLM for å høre deres synspunkt på tallene. Mai Brit Vegge, leder av Regionstyret øst, mener tallene må tas på alvor.
– Det er bare de som har svart på undersøkelsen som vet hva som ligger bak svarene som er gitt, men når én av fem sier at de har opplevd maktmisbruk i NLM, må det tas på alvor. Og mener de ansatte at kanalene for intern kritikk ikke er kjent eller gode nok, så må de forbedres og gjøres kjent, sier hun.
Vegge sier det er bekymringsfullt at 16 prosent av respondentene har svart at de ikke har tillit til at «ytringer om kritikkverdige forhold og/eller varslinger blir håndtert på en forsvarlig måte».
– NLM må jobbe for å øke kompetansen, tryggheten og forutsigbarheten når slike saker håndteres. Det må jobbes med å få tallet ned til neste undersøkelse, sier hun.
– Hvordan bør det gjøres?
– Man må forstå helheten i problemet, og det kan bare de ansatte som har svart utdype. Hvis man ikke forstår problemet, er det lett å bomme med tiltakene som settes inn, sier Vegge.
Brev til hovedstyret
– I hvilken grad kjenner Region øst seg igjen i tallene?
– Jeg er mer opptatt av å forbedre de resultatene som har kommet. Jeg tenker at ansatte ikke melder om maktmisbruk uten at det er en erfaring som ligger bak. Å bli tatt på alvor er avgjørende for å beholde engasjement og eierskap til NLM, sier hun.
– Hva bør gjøres videre?
– Det siste året har styret og admirasjonen i Region øst jobbet med forslag til læringspunkter og tiltak for hvordan vi bedre kan møte vanskelige saker i fremtiden. Vi har henvendt oss til hovedstyret og støttet Kontrollkomiteens forslag om en uavhengig funksjon med kapasitet og kompetanse til å håndtere vanskelige varslingssaker i alle regionene. Vi tenker at et regionsstyre og deres kompetanse kan variere fra år til år, og vi ser et behov for bedre forutsigbarhet på det området enn det vi har i dag, sier hun.
– Hvem skal sitte i en slik funksjon?
– Det har vi ikke tatt stilling til, kontrollkomiteen kom med et forslag om hvordan det kunne være. Men en slik funksjon er noe vi ønsker i Region øst. Vi sendte et brev til hovedstyret etter jul og regner med svar før sommeren, sier Vegge.
– Tror du NLM vil komme styrket ut av dette?
– Jeg tror det er avgjørende å ta tak i dette og forstå hva det egentlig handler om, sier hun.
– Trist
Thorvald Handeland, styreleder i region Sør, sier det var trist å høre om tallene.
– Det er ikke noe musikk i ørene, for å si det sånn. Det er trist for de det gjelder, sier Handeland.
Han ble overrasket over hvor mange som hadde opplevd maktmisbruk.
– Jeg tror ikke det er lett for dem å stå frem. De krysser kanskje av, men sier ikke noe i virkeligheten. Det er et problem for oss og for dem og typisk i en situasjon som dette.
– I hvilken grad kjenner du dette igjen?
– Vi har ikke hatt saker her i Sør i min tid som styreleder, men det er klart vi ikke vet hvordan det er alle plasser. Jeg tar dette veldig alvorlig. Det er en stor prosentandel, sier Handeland.
– Hva bør gjøres videre nå?
– Åpenhet og gjensidig respekt er viktig. Vi kommer til å ta dette opp i neste styremøte. Det er ikke noe poeng å feie ting under teppet, vi må få det frem, sier han.
Øivind Søreng, styreleder i Region Nord skriver i en SMS til Dagen at han synes tallene er overraskende høye.
«Jeg kjenner ikke til konkrete saker i vår region, og har derfor ikke kjent på tematikken på nært hold. Maktmisbruk er ikke ønskelig i NLM, og funnene i undersøkelsen må tas på alvor og jobbes videre med i organisasjonen. Det er også viktig med tydelige retningslinjer for hvordan slike saker skal håndteres. Ansatte i NLM skal være trygge på sin arbeidsgiver», skriver han.
– Må være høyt prioritert
Per Hilleren, styreleder i Region Vest, synes ikke det er gode tall som blir presentert.
– Jeg liker ikke at det er maktmisbruk i noen som helst organisasjon, sier han.
Han har ikke sett eller opplevd maktmisbruk personlig, men forholder seg til det som kommer frem i undersøkelsen.
– Jeg har tiltro til at de som har sagt dette er sannferdige. Jeg opplever at dette tema er satt mer på dagsorden de siste årene. Media har løftet det frem på en tydelig måte, sier Hilleren.
– Hva tenker du er viktig nå fremover?
– Åpenhet, det gjelder ikke bare NLM, men alle kristne organisasjoner i landet vårt. Jeg håper vi nå kan finne frem til måter å behandle og gjennomføre ting på så vi kan bygge et bedre arbeidsmiljø. Vi må sette oss ned å faktisk finne metoder for å unngå at disse tingene skal skje fremover, sier han.
– Ikke bekymret
Hilleren mener det er viktig at regionsstyreledere i NLM kommer på banen.
– Det er en styrke for NLM at fotfolk er åpen om sine tanker og meninger, ikke bare hovedstyret og administrasjonen, sier han.
– Er du bekymret?
– Jeg er ikke bekymret for NLM som organisasjon, men jeg har tillit til at NLM greier å ta tak i og rydde opp i dette her. Det må være høyt prioritert nå.
– Vondt og trist
Region Sør-Vest sin styreleder, Jostein Skartveit, skriver at det både er vondt og trist å høre at medarbeidere har opplevd situasjoner som de vil beskrive som maktmisbruk.
«Samtidig er jeg glad for at dette blir satt på dagsorden slik det blir mulighet for å gjøre noe med det. Det er viktig at dette blir et tema i alle ledd i organisasjonen. Vi må bli bevisst på at slikt også skjer i kristne sammenhenger, og bli bevisst på at det ikke skal skje. Det er viktig at en finner en god vei videre for at ingen skal oppleve situasjoner fremover som de vil beskrive som maktmisbruk», skriver han i en e-post til Dagen.
Best kjennskap
Terje Ljøkjell, regionstyreleder i Midt Norge hadde ikke anledning til å stille til intervju da Dagen tok kontakt fredag.
Jon Ove Holen, regionleder i Nordvest, skrev i en SMS at han ikke ønsket å uttale seg. «Det er generalsekretær og personalleder som har best kjennskap til resultatene, og det er de som bør uttale seg fra arbeidsgiversiden», skriver han til Dagen.