Statsminister Erna Solberg (H) orienterte på dagens pressekonferanse om at kirker og andre arrangører nå kan samle opp til 100 deltakere.

Regjeringen åpner for opptil 100 deltakere på gudstjenester

Regjeringen skroter «kirkebenkregelen» og åpner for opptil hundre deltakere på arrangement med «faste tilviste plasser».

Publisert Sist oppdatert

Det kunngjorde tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) under regjeringens pressekonferanse fredag ettermiddag.

De nye nasjonale smitteverntiltakene gjelder fra mandag kveld.

I forkant av pressekonferansen fortalte Ropstad at han er glad for at kirkene får like regler som andre arrangører.

– Nå blir altså «fastmonterte seter» erstattet med «faste tilviste seter». Det betyr at du blir anvist til en bestemt sitteplass, og at du i utgangspunktet må holde deg der gjennom hele arrangementet. Dette betyr også at det blir like regler uavhengig av om det er en kino eller et tros- og livssynssamfunn., sier Ropstad til Dagen.

– Var dette anbefalingen fra Helsedirektoratet?

– Det har vært en del av anbefalingene, men de har pekt på flere alternativer.

Ifølge NTB ville Helseidrektoratet åpne for opptil 200 personer i kirkene.

Fra 10 til 100

Den siste måneden har kirker og andre arrangører bare kunnet samle ti personer på arrangement.

Selv om regjeringen mener at dagens smittesituasjon tillater noe større arrangement, er Ropstad tydelig på at menighetene må vurdere sine lokale forhold nøye.

– Mange kirker vil ikke kunne ha hundre deltakere og samtidig holde «meteren», slik at der må man ta et stort ansvar lokalt. Det tror jeg de klarer på en god måte. Det kan også komme lokale begrensninger, som for eksempel i Bergen nå, men den nasjonale grensen blir hevet til hundre deltakere.

Trengte mer tid

Mange har reagert på at regjeringen og helsemyndighetene har brukt for lang tid på å avklare om «kirkebenkregelen» ville bestå når de nasjonale begrensningene ble oppmyket.

I så fall ville kirker med benker eller stolrekker bare kunne samle 50 deltakere fordi de ikke har «fastmonterte seter».

Senest i går var generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, ute i Dagen og sa at nå måtte det skje noe.

– Hvorfor har det tatt så lang tid, Ropstad?

– Vi sendte oppdraget til Helsedirektoratet rett over nyttår, men på grunn av utbruddene i Nordre Follo og kommunene i Vestland, trengte de mer tid. Vi har ønsket å gjøre noe med dette hele veien fordi dette har ikke vært logisk. Jeg har vært utolmodig og frustrert over situasjonen.

Stolt over dugnaden

Nå håper tros- og livssynsministeren at kirkene vil kunne drive mer som normalt uten å måtte ty til for mange kreative løsninger.

– Jeg er stolt over dugnaden som har blitt gjort med å finne digitale og kreative løsninger for å kunne arrangere gudstjenester. Det vil nok være behov for noe av det framover også, men nå er det mulig å arrangere mer som normalt over store deler av landet, sier Ropstad.

– Jobbet for lenge

Kirkerådets direktør Ingrid Vad Nilsen er glad for at regjeringen åpner for mer aktivitet i kirkene.

– Dette har alle trossamfunn stått sammen om og jobbet for lenge. Muligheten til å holde kirkedøren åpen, – å kunne holde dåp, vigsler og begravelser og komme sammen til gudstjenester – er viktig i menneskers liv, sier Vad Nilsen.

Hun sier Den norske kirke skal oppdatere smittevernveilederen i tråd med nye regler og anbefalinger. Denne er klar over helgen.

– Mange gleder seg

En annen som er positiv til endringene er generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen.

Torsdag var han ute i Dagen og krevde endringer i smitteverntiltakene for kirkene.

De reagerte særlig på ti-personersgrensen og kirkebenkregelen som ulmer i bakgrunnen.

Generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, er glad for at regjeringen nå vil likebehandle gudshus og varehus.

Han mener at de har blitt hørt i sine innspill til regjeringen.

– Nå er det mange som gleder seg til å samles fysisk til gudstjeneste igjen, sier Hermansen entusiastisk.

Fornøyd

– Jeg er veldig glad for at vi får bort regelen om fastmonterte seter. Ordningen med «faste tilviste plasser» er i tråd med forslagene vi har kommet med og som allerede er innarbeidet i mange kirker.

– Hva tenker du om at endringene ikke trer i kraft allerede i dag slik at man kunne arrangert normale gudstjenester på søndag?

– Når pressekonferansen er sent fredag ettermiddag, tror jeg de fleste har gjort ferdig forberedelsene av søndagens gudstjeneste. De som planlegger fysiske samlinger kunne vært noen flere, men veldig mange planlegger heldigitalt og ville ikke kastet seg rundt.

Powered by Labrador CMS