Bildet viser prostituerte i Bergen sentrum. Foto: Hanne Djupedal

Regjeringen får menneskehandel-kritikk

Forslag om nye oppholdsregler for menneskehandel-ofre blir møtt med skuffelse.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen vil senke terskelen for å få varig opphold i Norge for mennesker som utsettes for menneskehandel og moderne slaveri.

Det skriver NRK.

I dag er det slik at ofre for menneskehandel må vitne mot bakmennene for å få varig opphold. Det nye forslaget, som stammer fra Granavolden-samtalene mellom regjeringspartiene og ble sendt på høring i juni, handler om at det skal holde at de forklarer seg til politiet.

Flere organisasjoner som arbeider mot moderne slaveri er imidlertid klare på at forslaget ikke er godt nok.

– Opphold i Norge bør ikke være betinget av om ofre samarbeider med politiet. De bør kunne få bli på humanitært grunnlag, sier Kristofer Rees i Røde Kors til til NRK.

Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og organisasjonen ROSA, som jobber med tvangsprostitusjon i Oslo, reagerer også på forslaget.

– Skal vi identifisere flere ofre for menneskehandel, trenger de visshet om at de kan bli beskyttet. Da må man senke terskelen for å få opphold, og det gjør ikke regjeringens forslag, sier Olav Lægdene i Kirkens Bymisjon.

Statssekretær Kristoffer Sivertsen (Frp) i Justisdepartementet svarer på kritikken fra organisasjonene.

– Det er viktig å understreke at dette forslaget vil omfatte få personer. I 2017 og 2018 behandlet UDI totalt 40 asylsøknader der søkeren var identifisert som et mulig offer for menneskehandel, sier han til NRK.

Powered by Labrador CMS