Regjeringen kutter i kontantstøtten: – Uforståelig
Årets statsbudsjett varsler kutt i kontantstøtten for familier som er hjemme med barn.
Fredag morgen ble regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024 lagt frem.
Det viser et kutt i dagens kontantstøtteordning.
Regjeringen ønsker å kutte ordningen med fire måneder, gjennom å avvikle kontantstøtten fra og med 20. måneder til og med 23. måneder.
– Det viser at regjeringen ikke forstår norske familiers ønske om valgfrihet og hvilke utfordringer norske familier står i, sier Ida Lindtveit Røse, 2. nestleder i KrF.
– Dette er nok et eksempel på regjeringen inn i samme A-4-formen, som de mener ser best ut på skrivebordet.
– Ideologisk
I dag kan man få kontantstøtte for barn mellom 1 og 2 år, det vil si fra og med den måneden barnet fyller 13 måneder til og med den måneden barnet fyller 23 måneder. Du kan maksimalt få kontantstøtte i 11 måneder.
I Hurdaldsplattformen lovet imidlertid regjeringen å endre dette. Denne endringen blir nå gjennomført.
Røse mener kuttet er ideologisk forankret i en tanke om at alle familier skal være like og ville akkurat det same.
– Det sier norske familier at de ikke ønsker.
Kutt i satsen
I tillegg til å kutte i antall måneder, velger regjeringen å videreføre dagens satser uten å justere for inflasjonen.
– Det innebærer i realiteten et kutt for alle som har behov for litt mer tid og ønsker å prioritere annerledes, sier Røse
– Jeg synes det er uforståelig, i den tiden vi står i. I denne dyrtiden blir det enda vanskeligere å prioritere å være mer hjemme med barna om man ønsker det. I tillegg går dette utover alle de som ønsker men ikke har barnehageplass, fortsetter hun.
Ønsker mer frihet
– Vi vil gi foreldre mer tid med barna og gjøre hverdagen for både mor og far lettere i småbarnsperioden, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding.
Under dagens ordning kan mor og far velge om de ønsker å ta ut 80 prosent familiepenger i 59 uker, eller 100 prosent i 49 uker.
Å ta ut redusert gir en mindre samlet utbetaling etter dagens ordning. Nå vil regjeringen likestille de to alternativene gjennom å gjøre den samlede utbetalingen tilnærmet lik.
– En slik omlegging vil gjøre at mor kan amme lengre, og det kan føre til at behovet for ulønnet permisjon reduseres noe. Forslaget vil gjøre foreldrepengeordningen mindre komplisert, sier Toppe.