Regjeringen med handlingsplan mot abort: – En seier for KrF

Regjeringens handlingsplan for færre aborter er en seier for KrF, mener fungerende partileder Olaug Bollestad. Men Sp-politiker er kritisk til å gjøre mer prevensjon gratis.

Publisert Sist oppdatert

I dag legger regjeringen frem en ny handlingsplan for færre svangerskapsavbrudd. Målet er å redusere antallet med en tredel i perioden 2014-2020.

– For både KrF og meg personlig er færre aborter en svært viktig sak, sier Bollestad.

Mål i sikte

I 2019 ble det registrert 11.726 aborter i Abortregisteret hos Folkehelseinstituttet. Til sammenligning ble det registrert 14.675 i år 2000. I den samme perioden har befolkningen også økt. Andelen kvinner i fruktbar alder som tar abort, er for første gang under 10 pr. 1.000 kvinner.

– Selv om tallene på svangerskapsavbrudd gradvis har gått ned, mener vi det fortsatt er rom for ytterligere reduksjon. Hvis antall aborter reduseres like mye de neste ni årene, når vi målet, sier Bollestad.

Gratis til 24 år

Satsingen i planen kan oppsummeres i tre hovedpunkter:

• Lettere tilgang på prevensjon. Regjeringen vil å gradvis utvide aldersgrensen for subsidiering av langtidsvirkende prevensjon opp til 24 år. Det har vært viktig å få på plass gratis langtidsvirkende prevensjon til tenåringer og unge voksne.

• Tilpasset informasjon og veiledning om prevensjon. Det innebærer «nok folk og åpen dør» på helsestasjonene og i skolehelsetjenesten. Regjeringen øremerker ytterligere 60 millioner kroner til jordmorstillinger i kommunene.

• Engangsstøtten skal økes ytterligere. Denne var 35.000 kroner i 2013 og skal nå bli på 90.000 kroner.

– Vi er opptatt av at svak økonomi ikke skal være til hinder for at kvinne kan se mulighet til å føde et barn, sier Bollestad.

Veiledning til ungdom

– Når dere satser så sterkt på mer tilgang på prevensjon, kan det bidra til at flere lever et mer utagerende seksualliv?

– Hvis vi mener at vi skal forebygge abort, som er å ta et liv, er det viktig å gjøre prevensjon tilgjengelig. Så må noen hver av oss veilede våre egne ungdommer. Jeg har hatt fire. Men vi må ikke sette det ene opp mot det andre, sier Bollestad.

– Regner du med at opposisjonen vil ha innvendinger mot denne planen?

– Nei, jeg tror alle er interessert i å få ned antallet aborter.

Ser etisk dilemma

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) synes det er viktig å legge fram en plan for å redusere antallet abortinngrep.

– Jeg vil særlig fremheve engangsstønaden. Vi må gjøre det mer attraktivt å bære fram barn. De økonomiske rammene for dem som er studenter eller i starten av arbeidskarrieren, bør bli veldig mye bedre, sier Toppe.

Mer skeptisk er hun til å satse på mer gratis prevensjon. Sp har heller ikke programfestet dette.

– Vi må passe oss så ikke arbeidet for redusere antallet aborter blir et problem i den andre enden, sier Toppe.

Hun viser til de nylige endringene i bioteknologiloven og ser disse delvis som et resultat av at flere venter lenger med å få barn. Dermed blir de etter hvert mindre fruktbare og ønsker hjelp fra staten.

– Gir man gratis prevensjon til alle mellom 20 og 24 år, blir det nærmest et etisk dilemma. Da burde vi heller oppfordret dem til å få barn, sier Toppe.

Hun tar også til orde for oppfølging av dem som blir gravide tidlig.

– Jeg ønsker enda sterkere satsing på rådgivning og støtteordninger for dem som ønsker å beholde barnet. Mange er nok ikke klar over hvilke muligheter som finnes, sier Sp-politikeren.

PRIORITERING: Sps Kjersti Toppe vil først og fremst satse på tiltak som kan få flere kvinner til å føde tidlig.

Seksuelt overførbart

Flere seksuelt overførbare sykdommer er blitt mer vanlige de siste årene. I forrige uke meldte Folkehelseinstituttet at den «bekymringsfulle utviklingen av gonoré- og syfilistilfeller vedvarer». Det framkommer også at klamydiatallene øker, særlig blant unge.

– Atferdsendring, konsekvent kondombruk og hyppig og målrettet testing er nødvendig skal man lykkes i å redusere forekomsten av alle seksuelt overførbare infeksjoner, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen ved FHI i en pressemelding.

Langtidsvirkende prevensjon, som regjeringen særlig framhever som en satsing, gir ikke beskyttelse mot slike sykdommer.

– Vi må passe på at vi i kampen for å få ned aborttallene lager flere problemer på dette feltet, sier Toppe.

SV ønsker mer

Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) bryter ut i et spontant «hurra» når han hører at regjeringen vil satse på lettere tilgang på prevensjon, styrket helsetilbud og høyere engangsstønad.

– Det er så ofte vi er uenige om ting i politikken, så jeg vil gjerne støtte når det er noe vi er enige om, sier Wilkinson.

Samtidig synes han regjeringen bør gå enda lenger.

– Vi fikk flertall for at helsesykepleiere og jordmødre skulle få forskrivningsrett på alle typer prevensjon til unge under 16 år. Det må komme på plass.

– Er det viktig for SV også å få ned aborttallene?

– Ja, det er det. Men ikke på en måte som svekker kvinners rett til abort hvis de ønsker det.

Handlingsplan for færre aborter

I Granavolden-erklæringen fra 2019 ble de ikke-sosialistiske partiene enige om å arbeide for å redusere aborttallene med en tredel i perioden 2014-2020.

En ny handlingsplan for å nå dette målet ble lansert i går.

Powered by Labrador CMS