Regjeringen vil trappe opp Norges bidrag i krigen mot IS
Regjeringen vil trappe opp Norges militære bidrag i krigen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Irak.
Et forslag om å sende militærrådgivere til Irak vil etter det NTB erfarer bli lagt fram for Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité torsdag.
Ifølge TV 2 foreslår forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) å sende opp mot 100 militære instruktører til Irak, der de skal bistå landets sikkerhetsstyrker som instruktører og rådgivere.
Bekrefter
Verken Forsvarsdepartementet, Forsvarssjefen eller Utenriksdepartementet vil overfor NTB kommentere disse opplysningene, men godt orienterte kilder bekrefter at et forslag om utvidelse av Norges militære bidrag vil bli lagt fram i Stortinget torsdag.
Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke si hva forslaget inneholder.
– Vi jobber med det endelige bidraget, og regjeringen har ikke fattet en endelig beslutning ennå, sier hun til NTB.
Trening og opplæring
USA og et knippe allierte land har siden august gjennomført flyangrep mot IS-mål i Irak og trappet i forrige måned opp krigen ved også å angripe opprørsgruppen i Syria.
Fem norske stabsoffiserer er sendt til Florida for å bidra i planleggingen av krigen, men utenriksminister Børge Brende (H) har utelukket bruk av norske kampfly eller bakkestyrker.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har derimot åpnet for å sende militært personell som skal trene og bistå irakiske sikkerhetsstyrker.
– Det vil typisk være assistanse, trening og opplæring av sikkerhetsstyrker, sa hun til NTB i september.
Krever åpen debatt
SV er motstandere av at Norge skal delta i den USA-ledede krigen mot IS og krever i så fall åpen debatt i Stortinget.
– Det er et paradoks at de mest alvorlige beslutningene vi kan ta – om å sende norske kvinner og menn til krigssoner – ikke nødvendigvis blir gjenstand for åpen debatt, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.
– Vi var imot å sende de første norske offiserene fordi vi mener terskelen for å bidra militært må være høy og vi er redd for at en amerikanskledet krig like gjerne kan øke støtten til IS i den sunnimuslimske befolkningen i Irak, sier han.
– Vi ønsker IS alt vondt, men erfaringene med amerikanske kriger i denne regionen er svært dårlige, sier Lysbakken
Får støtte
Miljøpartiet De grønne og Senterpartiet har tidligere gjort det klart at de vil støtte SVs krav om åpen debatt dersom det blir aktuelt med en norsk opptrapping i Irak, og Venstre har også varslet støtte dersom regjeringen legger opp til en betydelig opptrapping.
Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité består av de faste medlemmene samt partienes parlamentariske ledere. SV har dermed to representanter og trenger kun støtte fra ytterligere fire i komiteen for å få gjennomslag for sitt krav om åpen debatt i Stortinget.