NORGESVENN: Andrae Crouch besøkte Norge en rekke ganger. Her i Arendal kulturhus.

Reist for å treffe Kongen

Natt til fredag døde Andrae Crouch, 72 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

«Soon and very soon» var en av hans mest kjente sanger, hvor han nettopp synger om lengselen etter Himmelriket.

Hans norske venner minnes en legende.

– Nei, er han død!?

Arnold Børud, grunnleggeren av TenSing i Norge, hadde ikke fått med seg nyheten da Dagen ringer ham fredag morgen.

Børud kjente Crouch godt.

– Vi besøkte hverandre jevnlig. Da vi bodde i USA en periode, hadde vi masse med ham å gjøre.

– Hvordan vil du beskrive ham?

– Han var veldig livat, impulsiv, morsom og kreativ. Han var også litt sprø, litt gæern - på en positiv måte.

– Hvorfor ble han så stor?

– Det var to ting. For det første hadde han alltid sentrale tekster. For det andre lagde han alltid gode melodier.

Sykdom

Den kjente amerikanske gospelmusikeren Andraé Crouch døde av et hjerteinfarkt. Han ble 72 år gammel. Artisten slet med diabetes og har de siste årene vært avhengig av rullestol på grunn av smerter i beina. Artisten har i følge USA Today også blitt rammet av kreft flere ganger i livet, men overlevd.

Ifølge nyhetsbyrået AP døde Crouch torsdag ettermiddag på Northridge Hospital Medical Center. Der ble han innlagt lørdag etter å ha fått hjerteinfarkt, opplyser plateprodusenten hans Brian Mayes.

The Recording Academy, som tildelte Crouch sju grammypriser i løpet av karrieren som strakte seg over mer enn et halvt århundre, sier i en uttalelse at han var bemerkelsesverdig musikalsk, og en legende som var voldsomt hengitt til å utvikle sounden av samtidig urban gospelmusikk.

Mayes opplyser at Crouch og søsteren hans Sandra Crouch levde i i Los Angeles. Der var de pastorer i the New Christ Memorial Church, som lå i forstaden Pacoima.

Crouch ble født i San Fransisco og skrev sin første gosepelsang i en alder av 14 år.

Trist

Tron Mathisen, en av ildsjelen bak Skjærgårdsgospel, hadde heller ikke fått med seg at Crouch var død da Dagen ringte. Han må samle seg litt før han gir en beskrivelse av mannen som besøkte Skjærgårds flere ganger.

– Jeg traff ham backstage, i rent profesjonelle former. Han var ikke så veldig pratsom i den situasjonen, men han var en hyggelig kar. Når det gjaldt Crouch så var vi litt starstruck når han kom, han var jo en stor stjerne. Vi har hatt alle de store på Skjærgårds, Crouch har betydd noe helt sepsielt.

Mathisen husker de første konsertene Crouch hadde i Oslo på slutten av 1970-tallet.

– Når han holdt konserter, med stort band, i svære haller, var jo det noe helt nytt. Dette hadde vi kun lest om.

– Hvem er arvtageren til Crouch i dag?

– Jeg ser ikke noen umiddelbar arvtager til hans plass. For nåværende generasjon er kanskje Kirk Franklin stor. Men for meg blir det ikke det samme.

Mathisen tenker seg litt om.

– For meg blir dette som når Larry Norman gikk bort. Nå er den andre musikkhelten min også borte.

Kommersielt

Crouch samarbeidet med en rekke store, kommersielle artister. Det er hans korister som synger på Madonnas «Like a prayer». Hans kor var også med på Michael Jacksons «Man in the mirror» og på flere av låtene på oppfølgeralbumet «Dangerous». Det husker Arnold Børud.

– Jeg fikk selv se samarbeidet med Jackson på nært hold. Crouch hadde med seg 17 av sine sangere i studio, de hadde nærmest et bønnemøte inne i et av rommene før de satte i gang med innspillingen. De ba for Michael Jackson. De var veldig frimodige og benyttet anledning til å gi noe godt til Jackson. Det de kanskje ikke visste var at Jackson satt i kontrollrommet og hørte hele bønne-seansen, minnes Børud.

– Det er ikke uten grunn at det var hans kor som sang i begravelsen til Jackson.

Elvis

Også Rune Larsen hadde et nært forhold til gospel-legenden.

– Det var først og fremst gjennom musikken jeg møtte ham. Den første liveplaten han gav ut fra Carnegie Hall i New York var banebrytende for meg. Han gjorde for gospelen det Elvis gjorde for popen - han var kongen. Det at han selv også gikk gjennom mange vanskelige ting, gjorde det ekstra sterkt å høre sangene hans, sier Larsen.

– Dette er bare veldig trist. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si.

En norsk kristenartist av litt yngre dato, David Andre Østby, regner Crouch som et av sine forbilder. På sin Facebook-side deler han et personlig møte med legenden.

«Jeg hadde soundcheck før en konsert på Karmøy for mange år siden. Plutselig sto Andrae Crouch en meter foran meg med øynene lukket mens han beveget hodet i takt til musikken. «Great songs and groove, man», sa han etterpå med sin hese stemme. Nydelig med levende legender som tar seg tid til å oppmuntre nybegynnerne», skriver Østby.

Andrae Crouch

Gitt ut 19 album. Fått sju Grammy Award og nominert til en Oscar.

Tatt opp i Gospel Hall of Fame i 1998. Medvirket på plater med Michael Jackson og Madonna. Elvis og Paul Simon er blant dem som gitt ut sangene hans på egen plater.

Mange av hans sanger er godt kjente: «Soon And Very Soon», «Take Me Back», «Jesus Is The Answer», «Through It All», «My Tribute», «The Blood Will Never Loose Its Power».

Kilde: Wikipedia, artistens nettside

Mange av hans sanger er godt kjente: «Soon And Very Soon», «Take Me Back», «Jesus Is The Answer», «Through It All», «My Tribute», «The Blood Will Never Loose Its Power».

Powered by Labrador CMS