Reiste seg til kamp mot barneekteskap
Hinduistiske Ranjita Bishwakarma (24) hadde alle odds mot seg da hun ble født som kasteløs jente i Makawanpur- distriktet i Nepal. Nå vil hun bekjempe diskriminering og barneekteskap i hjemlandet.
Hun har stått opp mot kastesystemet og utgjort en betydelig forskjell i samfunnet hun kommer fra. Ranjita Bishwakarma (24) var en stille og forsiktig jente som tidlig forstod at hun måtte kjempe mot diskrimineringen, etter flere vonde opplevelser i barndommen.
– Jeg unnlot så ofte jeg kunne å bruke etternavnet mitt fordi det ville avsløre at jeg er en Dalit (lavkaste red. anm). Jeg var flau over mitt eget navn fordi ingen ville da ha noe med meg å gjøre.
Da hun fikk jobb i en bank i Nepal, ønsket heller ikke hennes arbeidsgiver at hun bruke etternavnet sitt.
– Jeg fikk beskjed om at det kunne skade banken. Jeg ønsket til slutt ikke lenger å jobbe der, forteller den ellers svært så utadvendte jenta.
Daliter i Nepal er nederst på rangstigen og opplever ofte å slås, voldtas, trakasseres, ignoreres og diskrimineres. De kasteløse står overfor mange av de samme utfordringene som andre minoriteter verden rundt.
På utveksling i Norge
Ranjita skal det neste halve året arbeide i Udland Kirke i Haugesund gjennom utvekslingsprogrammet «Act Now» for ungdom som Strømmestiftelsen står bak.
Programmet drives i samarbeid med Fredskorpset og er basert på Hald Internasjonale senter i Mandal, sammen med flere andre utvekslingsprogram innen bistand og misjon.
Selv om hun er hinduist er hun veldig positiv til det å jobbe for en kristen menighet her.
– Hver morgen når jeg kommer til Udland kirke ber jeg en bønn ved alteret. Når jeg er i Nepal går jeg til tempelet. Jeg ber den samme bønnen fordi jeg tror at Gud er én, forteller Ranjita.
– Hva er det du ber til Gud om?
– Jeg ber om at Gud må vise meg hva jeg skal gjøre. Og så håper jeg at jeg kanskje vil lære hvorfor mange kristne er så snille mennesker, forteller hun og sier at hun også leser i Bibelen på nepalsk.
Daglig leder i Skåre menighet, Tom Landås, sier Ranjita er til stor glede og inspirasjon for menigheten.
– Når hun engasjerer seg og smiler til barn og voksne får hun så mye respekt. Verden har snakket mye om Malala. Ranjita er vår Malala. Jeg tror hun kan forandre verden, sier han.
Vil bety en forskjell
I hjemlandet har hun våget å heve stemmen sin og vært en viktig bidragsyter til at mange jenter har fått ny selvtillit, kunnskap og livsglede.
– Min far har alltid oppmuntret meg til ikke å være redd for å prøve å gjøre noe. Så lenge man prøver får man vite om noe er mulig eller ikke. Det handler ikke om suksess eller fiasko, det handler om å prøve, forteller hun.
I Udland Kirke jobber hun med allsidig menighetsarbeid. Arbeidsoppgavene strekker seg fra babysang og barnearbeid til å jobbe med utviklingshemmede og en kvinnegruppe i Røde Kors.
Hun fungerer også som kirketjener og forteller at hun er glad i sang og dans. I oktober stod hun på en scene og danset foran 600 barn i Haugesund.
Hever stemmen
Hun håper arbeidet her vil gi henne viktige erfaringer hun kan ta med seg tilbake til Nepal, der hun også er med i Strømmestiftelsens Samvad-prosjekt, som blant annet jobber for å forhindre at jenter blir giftet bort som barn.
– Mange familier krever at jentene gifter seg med en gang de får mensen. I en så ung alder vet de fleste ikke hva de vil. Noen unge jenter og kvinner har våget å heve stemmen sin mot denne praksisen, men det er langt ifra mange nok, forteller Ranjita.
Hun sier at hun forsøker å lære mest mulig om likeverd og likestilling, slik at hun kan ta med seg så mye kunnskap som mulig tilbake til Nepal, og fortsette sin kamp der.