Rekordmye trygdesvindel avslørt i år
Nav anmelder trygdesvindel for stadig høyere beløp. Fra januar til april ble det anmeldt trygdesvindel for 118 millioner kroner, 23 millioner kroner mer enn på samme tid i fjor.
Svindel med arbeidsavklaringspenger (AAP) og dagpenger topper statistikken med til sammen 459 anmeldte personer som skal ha svindlet for 89 millioner kroner.
– Det er uakseptabelt at det er folk som bevisst forsøker å ha et sugerør ned i vår trygdekasse. Skal vi ha legitimitet rundt velferdsordningene, må vi forhindre gratispassasjerer. Da er det er trist at det er enkelte store fisker som forholder seg til ordningene som om vi skulle vært et forsørgersamfunn, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) til NTB.
– Derfor er jeg glad for at vi hvert år klarer å ta flere som bevisst går inn for svindle staten, sier han.
Svindlet for to millioner
Nav har også anmeldt flere enslige forsørgere. 65 personer er anmeldt for svindel av denne stønaden for til sammen 14 millioner kroner, en dobling fra samme tid i fjor.
Det vanlige er at den ene parten oppgitt en annen adresse, mens paret i realiteten bor sammen, ifølge Nav.
Den største enkeltsaken gjelder svindel av nærmere to millioner kroner. Denne personen jobbet svart samtidig som vedkommende hevet arbeidsavklaringspenger og sykepenger fra Nav. Saken ble avdekket i samarbeid med politiet.
I løpet av årets fire første måneder avdekket Nav trygdesvindel i kombinasjon med svart arbeid for til sammen 20 millioner kroner.
Jobbet mer enn opplyst
Svært mange av de anmeldte har også gitt feil opplysninger til Nav om hvor mye de har jobbet.
Til sammen 363 personer er anmeldt for å ha jobbet mer enn de har opplyst. De har dermed fått utbetalt stønad de ikke har hatt rett til. Hittil i 2015 dreier det seg om 55,4 millioner kroner.
– Har riktige verktøy
Arbeidsministeren roser Nav for måten de jobber for å avdekke trygdesvindel på. Han mener økningen på 23 millioner kroner i anmeldt trygdesvindel i år er et bevis på at tiltakene fungerer godt.
– Vi har de riktige verktøyene i kassa, sier arbeidsministeren.
Framover skal Nav samarbeide tettere med Skatteetaten, Arbeidstilsynet og politiet mot kriminalitet i arbeidslivet.
– Samarbeidet på tvers av etatene sørger for at vi oppdager bevisst juks på et tidlig tidspunkt, sier Eriksson.