Rektor avlyste både skolegudstjeneste og lysfest
Fordi noen mente barneskolen ikke var inkluderende, avlyses årets julegudstjeneste og lysfest. Men feiringen av en katolsk helgen går som planlagt.
18. desember skulle Ringvoll barneskole i Hobøl i Østfold arrangere julegudstjeneste og lysfest. Sistnevnte var alternativet til de som av ulike årsaker ikke ønsket å delta på en religiøs markering. I november sendte skolen ut et skriv som informerte foreldrene om markeringen. Årsaken til at den ble holdt på skolen var at kommunen ikke hadde råd til å busse barna de åtte kilometerne det er til Hobøl kirke.
I forrige uke ble begge markeringene avlyst. I brevet fra rektor, som Dagen har fått tilgang til, heter det at
«Ringvoll skole har fått signaler om at vi oppfattes som ikke-inkluderende ved at vi arrangerer gudstjeneste og lysfest 18. desember. (Skolen skal være verdinøytral). Vi har ikke noe ønske om å bli oppfattet på denne måten. Vi ønsker derimot å inkludere alle. Derfor har skolen valgt å avlyse dette arrangementet».
Blanding
Rektor ved skolen, Anne Lise Berger, ønsker ikke å uttale seg om saken, men henviser til virksomhetslederen i kommunen, Hilde Mytting. Hun sier avlysingen skjer som følge av foreldrereaksjoner på at skolen arrangerer gudstjeneste. Dette skulle vært gjort i kirkens regi, mener hun.
- Men dere arrangerer Lucia-fest den 13. desember, til minne om en helgen?
- Det er sånn at noe kultur og tradisjon skal skolen markere. Vi har opplyst at elever kan søke om fritak fra dette, om man ikke ønsker å være med.
- Hvorfor kunne dere ikke gjort det samme på gudstjenesten i stedet for avlyse begge arrangementene?
- Det var så nærme jul og noen mente det ikke var inkluderende. Vi vil favne alle. Vi vil heller ha det slik at det ikke er så tett opp mot jul, sier Mytting.
Hun forklarer at de over nyttår vil ha et møte med foreldreutvalget (Fau) og kirken for å få en lik praksis i skolene.
- Fau-ene er generelt positive til skolegudstjenester, sier hun.
Overreaksjon
Fau-leder på Ringvoll, Nils Svensen, sier de ikke var en del av prosessen med å avlyse. Som leder av utvalget forstår han rektors avgjørelse og ønsker ikke å gi noen personlig kommentar. Det vil derimot tidligere Fau-leder Ronny Lindås. Han har to barn på Ringvoll.
- Jeg synes dette er en overreaksjon. Jeg tipper det er én eller to som har reagert, mens det store flertallet synes det er greit med slike markeringer. Selv er jeg ikke veldig opptatt av det, men når det var et ikke-religiøst alternativ, syntes vi i vår familie at dette var helt uproblematisk. Vi synes det er veldig dumt at dette avlyses, sier han til Dagen.
Også undervisningsprest i Hobøl menighet, Bent Erik Arnesen, beklager avlysningen. Det var han som skulle lede gudstjenesten.
- Jeg opplevde at rektor og lærer var positive, vi planla markeringen sammen. Noen elever skulle lese juleevangeliet, andre skulle lese noen bønner.
Skolen arrangerer julegudstjeneste hvert tredje år og Arnesen sier skolen i år ikke hadde råd til å komme til kirken.
- Det er trist, fordi da mister man opplevelsen av å komme til kirkebygget. Derfor var det hyggelig å få det til på skolen. Men så ble det også avlyst, sier Arnesen.
Ved Kråkstad skole, I Ski kommune i Akershus, rett over fylkesgrensen fra Hobøl i Østfold, ble det i 2010 foreldreopprør da rektor ville kutte skolegudstjenesten. Rektor Marit Rismyhr måtte snu og la elevene som ønsket det bli med på skolegudstjeneste likevel.