– Rektor er friskolens fremste formidler

Normisjon avviser at rektor på kristne friskoler kan ses som en rent administrativ stilling.

Publisert Sist oppdatert

– For oss er det selvsagt at rektor som leder er skolens fremste formidler av dens kristne profil, sier Svein Granerud, leder i misjonsorganisasjonen Normisjon.

Onsdag slo den ferske kunnskaps- og integreringsministeren Jan Tore Sanner (H) fast i et svarbrev at friskoler kun kan nekte å ansette homofile dersom de skal undervise i kristendom og religion.

Homonekt

Svaret kom etter et skriftlig spørsmål fra Venstre, i kjølvannet av at rektoren ved Gjennestad videregående skole i Vestfold, nylig sa opp stillingen sin fordi han ønsker å gifte seg med en mann.

Normisjon eier en rekke friskoler i Norge. Alle ansatte og tillitsvalgte må forholde seg til et verdidokument som slår fast at det «livslange ekteskap mellom én mann og én kvinne er utgangspunktet for familien og rammen for det seksuelle samliv».

– Ikke adgang

Statsråden understreker at i sitt svar at «rent administrative stillinger er det ikke adgang til å forskjellsbehandle på grunn av homofil samlivsform».

Det tolker Venstre som at rektoren ved Gjennestad verken hadde trengt å si opp stillingen sin eller frykte at han ville miste jobben, fordi rektor har en administrativ stilling.

Det er Svein Granerud i Normisjon uenig i.

– Rektor er skolens fremste formidler av den kristne profilen. Slik er vi vant til å tenke, og slik tenker vi fortsatt. Nå vil vi bruke tid til å drøfte situasjonen sammen med Kristne Friskolers Forbund, sier han.

Lovtolkning

Kristne Friskolers Forbund (KFF) mener at statsrådens lovtolkning kan leses som en klar avgrensning og en annen lovtolkning enn de og Likestillings- og diskrimineringsombudet har lagt til grunn hittil.

Normisjon støtter seg på dette.

– Vi har registrert svaret fra statsråden og tenker at det kan leses på flere måter, sier Granerud.

– Men det står da ganske eksplisitt hva han mener?

– Det må ses i forhold til hvordan loven til nå har blitt tolket. Det er grunn til å snakke med KFF og andre aktører om hvordan vi skal vurdere dette inn i vår sammenheng.

Tror på skolene

– Er du overrasket over statsrådens svar?

– Vi var litt spent, men forberedt på både dette og et annet svar. Vi tar det til etterretning og må se an hvordan vi tar det herfra. Vi har tro på skolene våre og tenker at det vil være plass for skoler med en kristen verdibase i det mangfoldssamfunnet som Norge er, sier han.

– Hva kan en avgrensende tolkning ha å si for skolene?

– Det har jeg ikke lyst til å tenke høyt om nå, det må vi vurdere. Det er flere elementer som må ligge til grunn for vår vurdering enn dette svaret.

Powered by Labrador CMS