STORT BEHOV: Rektor ­Frank-Ole Thoresen sier at NLM har et stort behov for kvinner som vil engasjere seg på ulike nivåer i organisasjonen.

Rektor etterlyser flere kvinner på teologistudiet

– En grunn kan være 
mangel på kvinnelige lærere, tror teolog.

Publisert Sist oppdatert

Når Fjellhaug Internasjonale Høgskole lyser ut forsknings- og undervisningsstillinger, er det ofte en overvekt av menn som søker. Høgskolen har for tiden fire kvinner i slike stillinger. I tillegg er noen kvinner inne som timelærere. Med 23 mannlige ansatte er mannsdominansen stor.

En av Europas største

Norsk Luthersk Misjonssamband, en av Europas største misjonsorganisasjoner. Med basis i Bibelen mener organisasjonen at enkelte stillinger er forbeholdt menn. I praksis betyr det at kvinner ikke kan være med i hovedstyret, som leder NLMs arbeid. De kan heller ikke være forsamlingsledere eller regionledere.

Debatten om kvinners rolle i organisasjonen har pågått i mange år og har blitt aktualisert på nytt i forbindelse med at det nå arbeides med et nytt strategidokument. På NLMs generalforsamling i 2018 oppfordret ungdomskonsulent Maria Celine Lundeby til å snakke høyt om kvinners stilling i organisasjonen og ta det inn i strategien. I et intervju med Dagen gikk Raymond Bjuland, som da var nyvalgt hovedstyreleder, langt i å love at det blir en del av strategiprosessen.

Kvinner i flertall

Ved Fjellhaug er vanligvis 60 prosent av førsteårsstudentene kvinner. På bachelornivå utgjør de 40 prosent, noe som er en kraftig forbedring, ifølge rektor Frank-Ole Thoresen. På masternivå utgjør de 25 prosent. I høst gleder han seg imidlertid over at kvinner er i flertall på bachelorstudiet i praktisk teologi.

– Det har aldri skjedd tidligere, men kanskje kan det være utslag av at det er en del kvinner som gjerne tar en utdanning som leder mot eksempelvis ungdomsarbeidere og mer utadrettede tjenester i en forsamling, sier han.

Stort behov

På Facebooksiden til NLM Kvinnenettverk gikk rektor Thoresen nylig langt i å beklage at så få kvinner fortsetter på en teologisk utdannelse. «NLM har et stort behov for kvinner som vil engasjere seg på ulike nivåer i organisasjonen vår,» skrev han.

Thoresen sier til Dagen at det er vanskelig å finne et entydig svar på hvorfor så få kvinner ønsker å studere teologi på masternivå.

– Kan forklaringen ligge i at NLM har et konservativt kvinnesyn?

– Det kan selvfølgelig gi enkelte kvinner en opplevelse av at det er mindre plass for dem i organisasjonen. Dermed tenker de kanskje at det er mindre aktuelt å ta teologisk utdanning. Samtidig tror jeg at de som velger å studere teologi, vil oppleve at det er stor etterspørsel etter dem. Dessuten er det bare er en liten andel stillinger i NLM som er forbeholdt menn, understreker han.

Kvinner i mindretall

Da Ingebjørg Nandrup ble ansatt på Fjellhaug i 2015, var hun i praksis alene kvinne som underviste i teologi.

– Jeg skulle tidvis ønske at jeg hadde en erfaren kvinne i staben jeg kunne forholdt meg til. Når vi snakket om fag i kollegiet, var jeg alene kvinne. Ofte var det greit, men av og til kunne det gjøre meg utrygg. Det kan selvfølgelig også skyldes at jeg var ung og kom rett fra studiet.

– Hva var det som gjorde at du ville studere teologi?

FLERTALLET: Høgskolelektor Ingebjørg Nandrup synes det er «konge» at flertallet av høstens bachelorstudenter er kvinner.

Kvinnelige forbilder

Da Nandrup gikk på masterstudiet, var de tre kvinner. Uvanlig mange, ifølge henne.

Hun tror det hadde stor betydning at de var tre, selv om klassene var små i utgangspunktet.

– Hvorfor tror du at det er så få kvinner som fortsetter på teologisk utdanning på Fjellhaug?

– Jeg tror at det å ha kvinnelige forbilder har betydning. Da jeg gikk der, så vi få kvinner som drev med teologi, og da kommer man kanskje ikke på at man kan gjøre det selv.

– Et annet moment kan være at kvinner har lyst til å vite hva de skal bli og hva de kan bruke studiet til. Jeg har snakket med en del jenter som har kjent seg begrenset av det og som kanskje heller velger noe yrkesrettet. Selv hadde jeg allerede jobb i NLM og visste at jeg ville jobbe med formidling. I tillegg trivdes jeg godt med studiet.

Bakket opp

Hun brukte imidlertid noe tid på å finne ut hva hun selv tenkte om kvinners rolle i NLM.

– Jeg brukte nok mer tid på det enn de mannlige studentene og opplevde det som litt urettferdig. Spørsmålet burde engasjere dem like mye, fordi det angår oss alle. Samtidig ble jeg så bakket opp og fikk så mange muligheter og utfordringer at jeg aldri var i tvil om at jeg kunne få bruke mine gaver. Sånn sett føler jeg meg ikke begrenset, sier Nandrup, som synes det er «konge» at flertallet av høstens bachelorstudenter er kvinner.

– Sjansene for at de vil trives bedre, øker når de er flere, tror hun.

Line Johanne Garstad er en av de sju kvinnelige studentene som tar en bachelor i praktisk teologi ved Fjellhaug. Hun sier i en kort kommentar at hun ønsker en jobb innenfor diakoni eller i en veldedighetsorganisasjon.

– Å studere Bibelen inspirerer meg til å lese enda mer. Det er veldig inspirerende å fordype seg i det jeg tror på, sier hun.

Powered by Labrador CMS