Rektornekt mot Foreldre.net får konsekvenser. Varsler nye retningslinjer
Interesseforeningene FRI og Foreldre.net står på hver sin side i kjønnsdebatten. Bare én av dem fikk komme til den offentlige skolen.
Vågen videregående skole i Sandnes vil ikke leie ut sine lokaler til Foreldre.net sitt foredrag «Kjønn basert på skjønn i lærebøkene».
Interesseforeningen FRI har derimot fått ha eget undervisningsopplegg med elevene.
Grunnen til at Foreldre.net ikke er velkommen i Vågensalen er at «organisasjonen sine verdier synes å være i strid med skolens plikt til å være åpen og inkluderende», ifølge Vågen-rektor Gunhild Van Zanten Magnussen.
– Usaklig forskjellsbehandling, mente Foreldre.nets Brynjar Østrem.
Nå kan det være endringer på gang hos skoleeieren.
– Trenger opprydning
Fylkesdirektøren i Rogaland tar nemlig nå initiativ til å se på nye retningslinjer, for å unngå usaklig forskjellsbehandling.
Timingen er ikke tilfeldig.
– Vågen-saken med Foreldre.net synliggjør at det kan være behov for en opprydning, sier Eiliv Fougner Janssen.
Som fylkesopplæringssjef i Rogaland har han hatt flere tilsvarende saker på sitt bord.
Human-Etisk Forbund er blant organisasjonene som har vært involverte.
– Jeg har full tillit til skjønnet som rektorene i fylkeskommunene utøver og stiller meg bak Vågen-rektorens vurderinger i denne saken, men rektorene vil være tjent med at vi får noen retningslinjer på hvilke momenter som kan tas med, når et utleieforhold vurderes, sier fylkesopplæringssjefen.
Menigheter frykter innstramming
Det var Ann Kristin Bruns, leder for opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune, som stilte spørsmål om utleiekriterier, til fylkeskommunen.
Etter at Dagen og Stavanger Aftenblad omtalte spørsmålet hennes, har hun fått flere henvendelser fra menigheter.
De er bekymret for om nye retningslinjer vil skade kristne aktører mer enn de gagner dem.
– Det er alltid sånn at når du etterspør retningslinjer i politikken, kan det får uante konsekvenser. Ikke still for mange spørsmål, for det nører opp om uenigheter er det lett å tenke, sier Bruns.
Hun er likevel positiv til fylkesdirektørens svar.
– For at vi ikke skal oppleve slike uheldige situasjoner i fremtiden trenger vi noen nye retningslinjer, så dette var et viktig signal.
– Ingen grunn til uro
– Blir det enklere eller vanskeligere å leie offentlige skolelokaler med nye retningslinjer, Jansen?
– Det blir for tidlig å svare på, men kvaliteten i de vurderingene som blir gjort ved den enkelte skole vil gå opp og skolene fremstå ryddigere utad, sier fylkesopplæringssjefen til Dagen.
– Hva vil du si til organisasjoner som er nervøse for byråkratisering og innskjerping?
– Det er ikke grunnlag for å si at noen skal bli mer nervøse. Jeg tror ikke praksis blir at færre får leie, men det er ikke dermed sagt at flere får leie. Men jeg tror ikke det blir noen innskjerping.
– Når kan de nye retningslinjene komme på plass?
– Vi er jo en fylkeskommune, så det skjer ikke før St. Hans, men vi skal ikke bruke et helt år på det, forsikrer Eiliv Fougner.
Dette sier loven
Reglene om god forvaltningsskikk innebærer at skolene må ha saklig grunn til å nekte å leie ut sine lokaler.
Husleieloven paragraf 1–8 gjør det klart at leietakere ikke kan diskrimineres på grunn av kjønn, graviditet, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller alder.
– Utover dette kan vi ikke se at husleieloven legger avgjørende begrensninger på den type kortvarige, tidsbestemte leieavtaler som det her er tale om, skriver fylkesdirektøren i sitt svar til Bruns.