PÅ VIPPEN: De religiøse partiene har ofte vært på vippen i israelsk politikk og har fått gjennomslag for mye av sin politikk. Leder av Det forente torah-partiet, Yaakov Litzman, advarer mot fremveksten av en sekulær sentrumsallianse i forkant av valget 9. april. Foto: Gali Tibbon, AP Photo / NTB scanpix

Religiøs frykt for samling i sentrum

Etter forrige valg fikk de religiøse regjeringsmakt på bekostning av de sekulære. Nå er det ikke utenkelig at at de selv kan bli skiftet ut.

Publisert Sist oppdatert

– Vi anbefaler at Benjamin Netanyahu fortsetter som statsminister etter valget, uavhengig av om han blir tiltalt eller ikke, sier Yakoov Litzman, leder for den ultraortodokse valgalliansen United Torah Judaism (UTJ).

I Israel har de religiøse partiene har ofte vært på vippen i parlamentet Knesset og derfor fått gjennomslag for mye av sin politikk, ofte i samarbeid med Netanyahus Likud-parti.

Etter valget i 2013 byttet imidlertid Netanyahu ut de religiøse partiene med det fremadstormende religionskritiske sentrumspartiet Yesh Atid, ledet av Yair Lapid. Yesh Atid har stor støtte fra sekulære velgere som er lei av særordninger for de religiøse, ikke minst fritaket fra militærtjeneste.

I regjering satte Yesh Atid i gang flere reformer, men de religiøse satte bremsene på da de igjen var på plass i regjeringen i 2015.

Ny utfordrer

Hittil har kritikken mot de religiøses innflytelse vært Yesh Atids domene, men da den nye Netanyahu-utfordreren Benny Gantz talte til jublende folkemasser i Tel Aviv forrige uke, kommenterte flere at deler av talen hans var som tatt ut av Yesh Atids program.

Den tidligere forsvarssjefen talte om å ta vielsesmonopolet vekk fra de ortodokse rabbinerne og anbefalte å godkjenne sivile ekteskapsinngåelser og samboerskap. Han tok også til orde for å tillate offentlig transport på sabbaten.

– Hittil har vi bare hatt én Lapid, men nå kommer også denne Gantz med alvorlige innsigelser mot det ultraortodokse samfunnet, sa Litzman under en partikonferanse i helgen.

Han fikk umiddelbart støtte fra en annen fremtredende UTJ-politiker, Meir Porush, som hevdet at da Gantz åpnet munnen, var det uklart om det var Lapid eller Gantz som snakket.

– Netanyahu er ingen helgen, men han bruker ikke talene sine til å angripe oss og den jødiske tradisjonen, sa Porush ifølge The Jerusalem Post.

Israelske medier skriver at det innen to uker vil bli tatt en beslutning om hvorvidt Yesh Atid vil stille felles liste med Gantz nye parti «Israelsk Motstandsdyktighet». Målinger viser at en slik felles sentrumsliste vil kunne få 35 mandater mot høyrepartiet Likuds 30.

Om dette er nok til å vinne valget, er imidlertid usikkert. Få velgere på høyresiden beveger seg mot venstre, og Gantz nye parti tar så langt hovedsakelig velgere fra Yesh Atid og Arbeiderpartiet.

Et like sannsynlig utfall er at Netanyahu fortsetter som statsminister, men bytter ut noen av høyrepartiene med sentrumspartier. Av opposisjonslederne i sentrum er det bare Arbeiderpartiets Avi Gabbay som helt har utelukket å sitte i regjering med Netanyahu.

I så tilfelle er UTJ ute av regjeringen. Litzman har flere ganger sagt at det er utenkelig å skulle regjere sammen med Yair Lapid.

Interne splittelser

For de religiøses del er imidlertid ikke ytre fiender eneste bekymring. Samtlige religiøse partier opplever sterke indre spenninger som i verste fall kan føre flere av dem faretruende nær sperregrensen.

UTJ er en valgallianse for ultraortodokse askenasi-jøder med bakgrunn i Europa. De er delt i såkalte hasidiske jøder og litauiske jøder, og i det nylige valget i Jerusalem støttet disse gruppene hver sin ordførerkandidat. Det var en stund ventet at de ville skille lag også nasjonalt, men frykten for å havne under sperregrensen på 3,25 prosent har hittil holdt dem sammen.

Shaspartiet som i stor grad representerer religiøse jøder fra Nord-Afrika, ble delt i to i 2014. Korrupsjonssiktede Aryeh Deri leder det opprinnelige partiet, mens tidligere leder Eli Yishai har dannet partiet Yachad.

Begge partiene har på målinger vaket rundt sperregrensen og Shas har derfor vurdert å slå seg sammen med «fiendene» i UTC, for å sikre religiøs representasjon. Etter at en mulig tiltale mot Deri ser ut til å vente på seg, vil partiet likevel stille med egen liste.

For de nasjonalreligiøse i Jødisk Hjem, ser ikke situasjonen særlig lystelig ut etter at partileder Naftali Bennet for noen uker siden brøt ut og startet partiet «Nye Høyre». Dette er et parti som ønsker å forene religiøse og sekulære velgere til høyre for Likud.

Tilbake i Jødisk Hjem er nå de mest religiøse, men disse er ikke mange nok til å garantere partiet representasjon i Knesset. Statsminister Benjamin Netanyahu anbefalte derfor i helgen partiet om å ta mer ytterligående småpartier inn i folden.

– Det vil kunne hindre at stemmer på høyresiden blir bortkastet, sa statsministeren.

Nyvalg i Israel

Det blir nyvalg til Knesset 9. april. Innen 21. februar må alle partier og valglister være registrert.

Powered by Labrador CMS