Religiøse aktører utelatt når Oslo kommune inviterer til dialog om håndhilsenekt
– Et feilskjær, mener Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.
Utdanningsetaten i Oslo kommune inviterer i september til dialogmøte om håndhilse-nekt, som praktiseres i enkelte retninger av islam.
Likevel er ingen trosaktører, verken kristne eller muslimske, invitert.
Det melder Vårt Land torsdag.
– Vi tenker det er et feilskjær å late som om religion ikke har noe å gjøre inn i denne samtalen, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), til avisen.
STL representerer 15 tros- og livssynssamfunn og sammenslutninger av disse.
Islamsk Råd reagerer
Heller ikke muslimske aktører er invitert til dialogmøtet. Islamsk Råd Norge har bedt om å få delta, men har ikke fått svar på sin henvendelse.
– Vi setter spørsmålstegn ved invitasjonslisten. De største muslimske aktørene er ikke invitert til bordet, det burde vært en selvfølge, skriver nestleder Mustafa Mahmood til Utrop.
Rektor reagerte under vitnemålsutdeling
Møtet blir arrangert etter at en video skapte mye debatt i juni. Videoen viser en elev som ikke ønsker å håndhilse på rektor under en vitnemålsutdeling for 10. klasse på en skole i Oslo.
I videoen kommer det videre fram at rektoren roper til forsamlingen: «Folkens, vi bor i Norge, og vi kan ikke ha det sånn. Foreldre, vi bor i Norge» og «Dere skal jobbe med norske kvinner, ellers lykkes dere ikke i Norge», meldte NTB.
Vil vurdere om flere skal inviteres
Dialogmøtet skal dreie seg om skolens arbeid med mangfold og inkludering.
– Målet vårt er å høre ulike perspektiver og å få innspill til Osloskolens arbeid med å bygge et inkluderende fellesskap, uttalte Marianne Mette Stenberg, divisjonsdirektør i Osloskolen i en pressemelding.
Randi Hagen Eriksrud, kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten, forklarer til Vårt Land at de har tatt utgangspunkt i sentrale personer i håndhilse-debatten, og har invitert myndighetsorganisasjonene på feltet.
– Vi ønsker å ha en reell og god dialog på møtet, og da har vi tenkt at det ikke bør være for mange på hvert møte, sier Eriksrud til avisen.
Til uken vil de imidlertid vurdere om flere bør inviteres til møtet, opplyser hun.