Rengjøringsbyrå nektet å vaske menighetshusets vinduer: – Vi vil være nøytrale
– Næringsdrivende kan ikke diskriminere kunder på bakgrunn av tro, mener arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.
14. april sendte daglig leder Eli Dorthea Taunton i Hafrsfjord menighet (Dnk) en e-post til renholdsfirmaet Ren Glede Renhold.
Vinduene i menighetshuset Hafrsfjordsenteret var skitne, og hun vil ha noen til å vaske de utvendig. Men akkurat det skulle vise seg å være vanskelig, melder NRK Rogaland.
Hun fikk svar fra rengjøringsbyrået samme dag. I en e-post skriver firmaet følgende:
«Av hensyn til noen av våre ansatte ønsker vi å holde oss strengt nøytrale både religiøst og politisk, og ber derfor om forståelse for at vi står over denne jobben. Ber om forståelse for dette, og håper det løser seg for deg på annet vis.»
– Diskriminering
Svaret gjorde henne forundret, og hun meldte det så videre til kirkevergen i Stavanger Kirkelige Fellesråd.
Kirkevergen varslet om saken til KA, som er en arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.
KA klagde så inn Ren Glede Renhold til diskrimineringsnemnden for diskriminering av religion og livssyn.
– Næringsdrivende kan ikke diskriminere kunder på bakgrunn av tro. Like lite som de kan diskriminere kunder på bakgrunn av kjønn, alder, legning, politisk ståsted eller annet, sier avdelingsdirektør og advokat Ingrid B. Tenfjord i KA.
– Uønsket utvikling
Hun viser til loven om likestilling og forbud mot diskriminering §6, når hun sier at hun håper nemnden vil si tydelig ifra om at dette er i strid med loven.
– Hvis slike praksiser får bre om seg i det skjulte, vil det ramme både kirkesamfunn, andre tros- og livssynssamfunn og en rekke andre verdibaserte virksomheter. En slik utvikling ønsker vi ikke, sier hun.
NRK skriver at de har lagt saken frem for daglig leder Steffen Fiskå i Ren Glede Renhold. Han vil ikke kommentere e-postene hvor selskapet takker nei til jobben på grunn av religion.
Også Dagen har forsøkt å få en kommenter fra Fiskå, uten å lykkes.
Det vil trolig vil ta flere måneder før saken blir ferdigbehandlet i diskrimineringsnemnden.