VASKENEI: Vinduene i menighetshuset Hafrsfjordsenteret var skitne, men rengjøringsfirma sa nei til å vaske dem.

Renholdsfirma ble meldt inn for diskriminering mot kirke i fjor. Nå er saken avgjort

Diskrimineringsnemnda har nå sett på saken, som ble meldt inn av Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter (KA) forrige sommer.

Publisert Sist oppdatert

14. april i fjor sendte daglig leder, Eli Dorthea Taunton, i Hafrsfjord menighet (Dnk) en e-post til renholdsfirmaet Ren Glede Renhold.

Vinduene på menighetshuset var skitne, og Taunton hentet inn tilbud på utvendig vindusvask. Akkurat det skulle vise seg å være vanskelig, meldte NRK Rogaland i fjor.

Taunton fikk svar fra rengjøringsbyrået samme dag. I en e-post skrev firmaet følgende:

«Av hensyn til noen av våre ansatte ønsker vi å holde oss strengt nøytrale både religiøst og politisk, og ber derfor om forståelse for at vi står over denne jobben. Ber om forståelse for dette, og håper det løser seg for deg på annet vis.»

Svaret gjorde henne forundret.

Saken ble meldt videre til KA, som klaget saken inn for diskrimineringsnemnda.

KA er en arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Nå er svaret fra diskrimineringsnemnda klart.

Vårt Land omtalte saken først.

Avvist

Klagen avvises, er konklusjonen fra nemnda. Svaret kommer like i underkant av et år etter klagen ble innsendt.

Årsaken til avslaget er at klager er en juridisk person (organisasjon, AS, forening etc) ,og dermed ikke oppfyller vilkårene etter loven.

Ifølge avslaget gir likestillings- og diskrimineringsloven kun diskrimineringsvern til fysiske personer – altså mennesker. Ettersom klager, Stavanger kirkelige fellesråd, ikke er en fysisk person, ble klagen ikke tatt til etterfølge.

Med andre ord har ikke diskrimineringsnemnda tatt stilling til om renholdsfirmaets nekting av å utføre oppdraget faktisk var diskriminerende.

Frykter negativ utvikling

At et selskap kan nekte å utføre oppdrag på grunn av tro- og livssyn, vil «kunne føre til en uheldig utvikling», argumenterte Stavanger kirkelige fellesråd.

De frykter at det vil kunne gjøre ivaretakelsen og driften av egne bygg mer krevende, ettersom de er avhengig av innleid arbeid.

«Holdningen som gir uttrykk for, vil også kunne føre til en utvikling der samfunnet blir mindre livssynsåpent enn i dag», mener Stavanger kirkelige fellesråd. Det kommer fram i vedtaket fra diskrimineringsnemnda.

– Vi tar avvisningen til etterretning, men mener hendelsen er uakseptabel praksis og håper dette ikke har eller får utbredelse, sier avdelingsdirektør og advokat Ingrid B. Tenfjord i KA til Vårt Land.

Ønsker å være nøytrale

Ren Glede Renhold har på sin side fastholdt at de ikke har brutt noe diskrimineringsforbud.

«Ren Glede Renhold legger seg ikke opp i kunders religiøse eller livssynsmessige ståsted, men har snarere lagt seg på en nøytral linje slik at de ikke påtar seg oppdrag på religiøse bygg», argumenterer firmaet i vedtaket.

Renholdsfirmaet har foreløpig ikke svart på Dagens henvendelser.

Powered by Labrador CMS