Reservasjonspraksis på Bø legesenter
- Svært mange, også vi, har inntatt det standpunkt at menneskelivet starter ved unnfangelsen, og dette livet har samme menneskeverd som alle andre mennesker, skriver Magnar Kleiven.
De fleste av oss har merket oss diskusjonen om reservasjonene på Bø legesenter i forhold til abort og spiraler. Få kan også ha unngått å legge merke til det betydelige mediaoppslag dette har medført, med kritikk av både legene og nåværende og tidligere kommuneoverlege i Bø. Fylkeslegen er bedt om å granske alle sammen. Mange har hevdet, og kanskje med rette, at dette har minnet mye om en heksejakt.
Fakta er følgende: To leger på Bø legesenter har uttalt at de ikke ønsker å sette inn spiral på pasienter, og en lege har gitt til kjenne at hun ikke vil henvise pasienter til abort. Disse tre legene jobber sammen med fire andre leger i en gruppepraksis, og deres standpunkter har vært kjent gjennom legesenterets hjemmeside.
Denne praksisen har foregått i svært mange år, og så langt er det ikke kommet en eneste klage fra en eneste pasient. Tvert imot har legene opplevd støtteerklæringer fra pasienter, også dem som selv bruker spiral.
I Fastlegeforskriftens paragraf 11: «Fastlegens listeansvar ved fellesliste» står det:
«Fastleger med fellesliste har felles ansvar for allmennlegetilbudet til personene på listen.Personer som står på fellesliste skal ha en ansvarlig lege som har hovedansvar for journal og oppfølging.»
Og i merknadene til denne paragrafen står det:
«Ved fellesliste er den formelle tilknytningen mellom listeinnbyggerne og gruppepraksisen, og ikke den enkelte fastlege».
Forskriften sier altså at alle skal ha en ansvarlig lege i en fellespraksis, men det er ikke nødvendigvis den legen som skal yte behandling i ethvert tilfelle.
Det er naturlig å tolke formuleringen i forskriften slik at verken fastlegene i Bø eller kommuneoverlegene har begått noe lovbrudd. Og alle pasienter har blitt ivaretatt på beste måte.
Samvittighetsfrihet er en menneskerettighet i følge Artikkel 18 i FNs menneskerettighetskonvensjon. Det er for mange, inkludert vår forening, sentralt å se på menneskeverdet som ukrenkelig, og alle mennesker har det samme menneskeverdet.
Svært mange, også vi, har inntatt det standpunkt at menneskelivet starter ved unnfangelsen, og dette livet har samme menneskeverd som alle andre mennesker. Da må alle, også leger, ha anledning til å hevde at å ta dette livet er ikke forenlig med egen samvittighet.
Når dette standpunktet kan opprettholdes, gjennom en smidig praksis der alle pasienter i gruppepraksisen får den behandlingen de har krav på i disse sakene, er det vanskelig å se logikken i den massive kritikken som har kommet frem de siste dagene.
For å snu litt på faktapresentasjonen: 6 av 7 leger henviser til abort og 5 av 7 leger setter inn spiral. Det er en selvfølge at en skal møte pasienten med respekt, men det må også kunne være mulig å møte legen med den samme respekt, selv om denne legen har en litt annen oppfatning enn en selv.
Det er også grunn til å minne om at i abortlovens paragraf 2 står det: «Fører et svangerskap til alvorlige vansker for en kvinne, skal hun tilbys informasjon og veiledning om den bistand som samfunnet kan tilby henne. Kvinnen har krav på råd for selv å kunne treffe det endelige valg.»
Alle fastleger har altså plikt til å tilby informasjon og veiledning om hva samfunnet kan bistå med til enhver kvinne som ønsker abort. Det er neppe å gå for langt å anta at svært mange fastleger ikke gjør dette, og derfor formelt sett begår et lovbrudd. Dette medfører aldri mediaoppslag eller etterforskning fra fylkeslegen.
Det er grunn til å hevde at Bø kommune har vært rause i denne saken. De har lagt til rette for en god praksis og et godt medisinsk miljø i Bø.
Det har i avisspaltene vært hevdet at denne saken vil senke Telemarks omdømme i omverdenen. Tvert imot er kommunens toleranse og villighet til å finne praktiske løsninger som ivaretar alle, et eksempel til etterfølgelse.