Retter opp nordmenns skakke gudsbilder
Nordmenn tror ofte de må prestere på høyt nivå for å blidgjøre Gud. – Det er jo helt feil, sier bønneveteran og evangelist Håkon Fagervik.
Stor konferanse
Nå deltar han på den årlige konferansen der Revival Alliance samler mennesker fra mange land til bønn og inspirasjon. I år går den for første gang i Norge, og oppimot 1500 sjeler fra det pinsekarismatiske feltet i Kristen-Norge, samt andre deler av Norden, ventes til Oslofjord Convention Center i Stokke fra torsdag til søndag.
Terje Liverød er leder for World Outreach Mission og knyttet til Revival Alliance gjennom tett kontakt med predikanten John Arnott fra Toronto i Canada. Liverød er også leder for det norske vertskapet under konferansen.
Nettverket består av misjonstoppledere som hver for seg har mange konferanser verden rundt i løpet av året, men én gang samles de slik som i Norge denne helgen. Kjente navn som Arnott, Bill Johnson, Heidi Baker og Ché Ahn deltar i Stokke. Randy Clark og Georgian Banov er også med, men ikke til stede denne gangen.
– Hvor viktig er Revival Alliance for at skal bli vekkelse i Norge?
– Jeg vil si at det budskapet som kommer fram på denne konferansen er et leve eller død for norske menigheter, for dette nettverket har klart å finne en måte å spre evangeliet i den vestlige verden på. De har klart å skape vekkelse og kirkevekst uten å gå på kompromiss eller slå av på evangeliet, sier Liverød.
– Gud er tilfreds
Håkon Fagervik leder Nordisk Bønnesenter i Levanger hvor de har hatt mye kontakt med John Arnott og hans arbeid i Toronto.
– Hva betyr denne strømmen for ditt og andre kristnes arbeid i Norge?
– Det har hatt stor betydning gjennom formidlingen av troen på et vekkelsesliv som kan berøre en hel nasjon. I bunnen av dette ligger undervisningen om Guds farshjerte. Den bruker vi på bønnesenteret, og den har vært veldig viktig for oss, sier Fagervik.
Bill Johnsons Bethel Church i Redding i California er en del av samme strøm og har gjennom årene fått betydelig innflytelse i norske menigheter.
– Mye av ungdommen som kommer til oss på bønnesenteret, har vært i Bethel, sier Fagervik og forteller om en 48-åring som nylig ble kristen og fikk en sterk opplevelse av Gud som far.
– Han hadde levd i nesten 50 år, og ingen hadde fortalt ham at man kan ha noen gudsopplevelse. Jeg tror det trengs en åpenbaring på dette området, en åpenbaring av Gud som er fornøyd. Jeg tror det ligger dypt planta i oss at vi må gjøre ting for å tilfredsstille en utilfreds Gud. Men Gud er fornøyd med det Jesus gjorde på korset. Vi må ikke gjøre en masse gode gjerninger for å bli gode nok for Gud, sier Fagervik.
Innflytelse
Morten Edvardsen er pastor i Frikirken i Tønsberg. Edvardsen mener Revival Alliance-nettverket har hatt betydelig innflytelse på norske menighetsmiljøer.
Hans menighet har hentet mange impulser fra Bethel Church, selv om andre norske menigheter har sendt langt flere over Atlanteren for å gå på bibelskole der, mener han.
– Det er knyttet mange personlige bånd dit, og de som har dratt, har bidratt sterkt i menigheten vår når de har kommet tilbake, og, sier han.
Den viktigste impulsen er det han kaller en hederskultur.
– I Bethel har de innført en måte å leve på som er preget av kjærlighet. Det er ikke noe kunstig eller utvendig, men troverdig og ekte. Så når man kommer inn i dette miljøet, kjenner man seg plutselig som den beste utgaven av seg selv. Det er litt sånn som vi leser om i Bibelen, der Jesus møter til og med dem som er i ferd med å bli steinet på en slik måte at han får fram de beste sidene ved dem.
Han sier seg enig med Håkon Fagervik i at mange nordmenn har et bilde av Gud som er et langt stykke unna dette.
– Det gjelder om å få tak i at Gud er en god far, sier Edvardsen.
Kulturkoder
– Er vi nødt til å dra til USA for å hente det som skal til for å skape vekkelse i Norge?
– Hvis vi er enige om at vi nå snakker om kultur og at Gud «lander» midt i vår kultur, så vil det si at i Norge snakker om en kultur som er preget av Janteloven, mens den amerikanske er mer oppmuntrende. Når vi reiser dit, lærer vi noen kulturkoder som vi gjerne vil ha her hjemme, blant annet om hvordan vi kan respondere på Guds godhet, sier Edvardsen.
– Betyr mye
Edvardsen mener Bethel Church og de beslektede menighetene i nettverket Revival Alliance har betydd mye for norsk kirkeliv gjennom et par tiår.
– Bethel representerer et helt og fullt kristenliv med tegn, under og mirakeler slik at mennesker blir hele. Det er litt sånn som da Jesus gikk rundt her på jorda, sier han og forteller at det er knyttet mange bånd mellom hans menighet og kirken i Redding gjennom årene, både på ledernivå og blant menige medlemmer.
På nabobordet sitter tre unge damer fra Edvardsens menighet som alle har vært et år på bibelskole i Bethel Church og er kommet fornøyde tilbake.
– De som har vært der, kommer hjem med en fornyet tro på hva Gud kan gjøre, sier Tønsberg-pastoren.