INTERNASJONALT: The Justice Conference er blitt et begrep i mange deler av verden. Kristne har gått i bresjen og startet en internasjonal bevegelse for å skape mer rettferdighet i verden. Dette bilde er tatt fra en konferanse som nylig ble arrangert i Nederland.

Rettferdighet forener kristne i global bevegelse

En økumenisk bevegelse for rettferdighet vokser hurtig i deler av verden. Nå håper initiativtakere i Norge at bevegelsen skal få fotfeste her til lands.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en bevegelse i sterk vekst og som det er stort behov for i samfunnet, sier generalsekretær Andreas Andersen i Misjonsalliansen.

Organisasjonen han leder er initiativtaker til den aller første Rettferdskonferansen (The Justice Conference) på norsk jord. Fredag samles nær 300 mennesker på Sentralen i Oslo for å sette rettferdighet på dagsorden. Konferansen retter seg mot ansatte og frivillige, både i lokale menigheter og på regionalt og sentralt nivå. Misjonsalliansen ønsker å bidra til at det kan bygges en bred, økumenisk allianse, bestående av kirkelige organisasjoner, som skal fremme rettferdig i samfunnet.

– Jeg håper at dette kan være startskuddet for en bevegelse her hos oss, sier Andersen.

Talerør

I flere land verden over er det i den senere tid arrangert tilsvarende konferanser. Andersen forteller til Dagen at bevegelsen han nå håper skal få fotfeste her til lands, er inspirert av bibelske rettferdighetsidealer. Han tenker at det er helt naturlig at kirken involverer seg i dette temaet.

– Etter min mening skal kirken være et talerør for rettferdighet. De fleste er enige om mange ting, men det som ofte mangler er konkrete handlingsalternativer. Vi ønsker å stille oss spørsmålet om hva kirke og enkeltpersoner kan bidra med for å skape en mer rettferdig verden. Kan kristne gå foran og handle annerledes, vil det være et viktig signal, tror generalsekretæren.

Bredt nettverk

Andersen mener det er en stor styrke at et bredt nettverk av kristne organisasjoner nå stiller seg bak den voksende bevegelsen.

– Temaet er jo ikke noe nytt, men det nye er at kristne aktører går sammen om en felles front mot fattigdom og urett. Det er en styrke om vi kan stå frem med én stemme i denne viktige saken.

– Hva tenker du om veien videre etter at den første konferansen er arrangert i Norge?

– Vi ønsker ikke en altfor stor konferanse første gangen, men ser helt klart for oss at det kommer til å bli en årlig begivenhet. Det vil også bli jobbet frem andre tiltak og ressurser mellom konferansene. Mitt ønske er at dette skal være begynnelsen på en bevegelse i Norge som kan engasjere store grupper av kristne i kampen for å fremme rettferdighet, sier Andreas Andersen.

Viktig kamp

Norges Kristne Råd er en av aktørene som har stilt seg bak Rettferdskonferansen. Generalsekretær Erhard Hermansen understreker at det finnes mange eksempler på hvordan kirke- og trossamfunn, organisasjoner, menigheter og enkeltpersoner har jobbet og jobber for å bekjempe urett.

– Det er svært viktig at kristne miljøer engasjerer seg i kampen for en mer rettferdig verden. Prinsippene om rettferdighet, likeverd og et særskilt hensyn til sårbare grupper er bredt omtalt i Bibelen. Jesus så og reagerte når han møtte krenkede, fattige, syke og tilsidesatte i samfunnet, og om vi vil følge hans eksempel kan vi ikke tolerere urett, da må vi handle, fremholder Hermansen.

Powered by Labrador CMS