Rettsavgjørelse kan lette situasjonen for kristne i Iran
Ni menn som sitter fengslet for å ha deltatt i en husmenighet i Iran kan nå få dommene omgjort etter en skjellsettende retts-kjennelse.
Selv om Iran anerkjenner kristendommen som en tro, møter mange troende forfølgelse og fengsel for å evangelisere eller å samles til møter.
I 2019 ble ni kristne konvertitter arrestert og dømt til fem års fengsel for å «handle i strid med nasjonal sikkerhet» etter å ha deltatt i et møte i en husmenighet i den nordlige byen Rasht.
Etter fengslingen appellerte to av mennene til regjeringen og ba om et trygt sted der de fritt og kollektivt kunne samles etter løslatelsen.
Tvangsstengt
Flertallet av persisktalende kirker i landet har blitt tvangsstengt de siste årene, mens det å gå i en husmenighet har blitt en straffbar handling som kan straffes med fengsel.
Men i november slo Høyesterett fast at det å gå i kirken ikke gjør kristne til «statens fiender».
Avgjørelsen sier eksplisitt at mennenes engasjement i husmenigheter, og til og med utbredelsen av det som omtales som den «evangelisk sionistiske sekten», ikke skal anses å være i strid med nasjonal sikkerhet.
Iran-kampanje
Tidligere i år lanserte en rekke frivillige organisasjoner som jobber for religionsfrihet, inkludert OpenDoors, Release International og Article 18, en kampanje for å kjempe for retten til et sted for tilbedelse for persisktalende i Iran. De oppfordret FN til å ta grep.
Juridisk direktør i Article 18, Mansour Borji, sier til Premier at han er oppmuntret av høyesterettsdommen og håper den vil sette en presedens for fremtidige saker.
– Dommen viser at de prøver å forhandle vilkår for løslatelse med dem.
– Men den bredere implikasjonen omfatter de mange iranerne som er arrestert og siktet for de samme anklagene som disse mennene er fengslet for.
For tidlig
– For disse ni personene kan det bety løslatelse fra fengsel, men det er for tidlig å trekke den konklusjonen. Det kan imidlertid påvirke denne saken og fremtidige saker også.
Saken skal nå sendes tilbake til den revolusjonsdomstolen. Hvis retten insisterer på sin første kjennelse, går den tilbake til Høyesterett.
Borji sier at selv om kjennelsen er et skritt i riktig retning, er det mer som må gjøres for å sikre at Iran oppfyller sine internasjonale forpliktelser for religions- og trosfrihet.
– Vi ønsker denne gode nyheten velkommen og anser den som et svar på bønn. Men det krever mye mer press. Vi er oppmuntret av at kirken globalt kan påvirke iranerens politikk, lover og oppførsel, men vi trenger mange flere endringer i regimet.