Rettssaken mot Netanyahu utsettes
I Israel stenges rettslokalene og statsminister Benjamin Netanyahu tar til orde for å opprette en «korona-regjering».
Netanyahu skulle ha møtt i retten tirsdag, tiltalt for svindel og for å ha tatt imot bestikkelser.
Men etter at Netanyahu selv kunngjorde nye strenge restriksjoner for å hindre spredning av viruset, inkludert et forbud mot at mer enn ti personer samles, erklærte justisminister Amir Ohana at restriksjonene også gjelder i rettssalene.
Retten har derfor utsatt rettssaken til 24. mai.
Netanyahu anklages for å ha mottatt dyre gaver fra rike venner og for å ha lovet tjenester til mektige medieeiere. Selv benekter han anklagene og hevder han er et offer for en heksejakt fra medienes side.
Advokatene hans har tidligere bedt om utsettelse, men dette ble avvist av retten.
Korona-regjering
Israel har til nå registrert rundt 200 tilfeller av koronasmitte og innførte allerede forrige mandag to ukers karantene for alle tilreisende. Nå stenges også spisesteder, kinoer og en rekke butikker, og de som kan, oppfordres til å jobbe hjemmefra.
Israels hardt prøvede statsminister Benjamin Netanyahu mener at landet trenger en samlingsregjering for å bekjempe koronaviruset.
En slik regjering må dannes «for å redde tusenvis av liv», sa Netanyahu i en twittermelding i etterkant av helgens sabbatsfeiring.
Ifølge forslaget kan en unntaksregjering ledet av Netanyahu oppløses etter seks måneder, men den kan også fortsette med statsministerbytte etter to år.
– Vi trenger nasjonal ansvarlighet, skrev Netanyahu og spilte ballen over til de folkevalgte i nasjonalforsamlingen Knesset.
– Tomme gester
Opposisjonsleder Benny Gantz, og hans parti Blått og hvitt, avviste søndag morgen forslaget, som ble omtalt som «tomme gester».
Sentrumsalliansen ble ikke kontaktet direkte av Netanyahus rådgivere, men ble kjent med forslaget via sosiale medier.
– Dersom Netanyahu søker enhet, bør han ikke sende et forslag om en unntaksregjering via mediene, men heller sende et forhandlingsteam. Vi kan ha en samtale når du blir mer seriøs, heter det i en uttalelse.
Splittet allianse
Opposisjonslisten Blått og hvitt er en allianse av av partier, fraksjoner og enkeltpersoner med ulike syn på mange spørsmål. Det som forener dem er kampen for demokrati og mot korrupsjon – samt et ønske om å få en ny person i statsministerstolen.
Opposisjonsleder Benny Gantz (sentrum-høyre-partiet Israelsk motstandsdyktighet) og tidligere forsvarsminister Moshe Yaalon (høyrepartiet Telem) er blant opposisjonspolitikerne som står nærmest Netanyahu politisk. Men Gantz og Yaalon er også blant dem som sterkest har kritisert forslag om å sitte i en Netanyahu-ledet regjering.
Fra andre blå-hvite kilder får imidlertid avisen Haaretz opplyst at sentrumsalliansen nå er klar for å ta del i en samlingsregjering. Forutsetningen er at både sentrum-venstre-blokken og høyreblokken i nasjonalforsamlingen Knesset blir likt representert.
Nytt valg?
I dagene etter valget 2. mars forsøkte Netanyahus allianse å skape et flertall i Knesset. Alliansen har 58 representanter, men det kreves 61 for å få til et flertall. Høyresiden er av hengig av at tre representanter skifter side, men dette har foreløpig ikke skjedd.
Benny Gantz har gjort forsøk på å få til en mindretallregjering, men dette forsøket ser ut til å strande, siden flere sentrum-venstre-politikere nekter å sitte i en regjering som er avhengig av støtte fra de arabiske partiene. Dersom heller ikke en samlingsregjering lykkes, kan det gå mot et nytt valg, det fjerde på halvannet år.
Søndag hadde president Reuven Rivlin møter med delegasjoner fra samtlige partier i Knesset.