– Rettstilstanden for friskoler er den samme

Å holde andakter, være med elever og utvikle den kristne identiteten ved skolen kan gi lov til å forskjellsbehandle ansatte, mener likestillings- og diskrimineringsombudet.

Publisert Sist oppdatert

– I utgangspunktet er det kun religionslærere friskoler kan forskjellsbehandle, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Inger Bjurstrøm.

Det skjer ved at man ved ansettelser legger vekt på kjønn, religion og samlivsform.

– For andre lærere og andre stillinger ved en skole, må man vurdere hvorvidt stillingen har en religiøs funksjon. Hvis stillingen har det, kan det være lov å forskjellsbehandle, sier hun.

Rettstilstand

Onsdag uttalte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) at friskoler kun kan stille krav til ansattes samlivsform når «arbeidstakeren deltar i religionsundervisningen». Flere kristne friskoler krever at ansatte ikke kan leve i homofilt ekteskap.

Bjurstrøm sier det er vanskelig å ta stilling til enkeltsitater fra statsråden, men gjør rede for sin tolkning av loven.

Rettstilstanden er den samme som før den nye likestillings- og diskrimineringsloven trådte i kraft ved nyttår, understreker hun.

Religiøs funksjon

Tros- og livssynssamfunn og virksomheter kan forskjellsbehandle på religiøst grunnlag. Når det gjelder arbeidsforhold hos disse, er det et krav at forskjellsbehandlingen må være religiøst begrunnet og nødvendig for religionsutøvelsen.

Ombudet påpeker at den aktuelle virksomheten må vise at vilkårene for forskjellsbehandling er oppfylt.

– Det er ikke nok å peke på at det gjelder ansettelse ved en skole som drives av et trossamfunn eller som har et religiøst formål. Man må vise at stillingen har en religiøs funksjon.

Hvordan det rammer

– Dette blir konkrete vurderinger, og vi kjenner ikke til saker hvor spørsmål om samlivsform for rektorer eller andre ledere har vært vurdert opp mot loven. I en vurdering av lovligheten av slik forskjellsbehandling må man dessuten se på hvordan forskjellsbehandlingen rammer den det går utover, sier Bjurstrøm.

– Dette momentet vil i større grad få betydning for forskjellsbehandling i virksomheter som drives av trossamfunn eller som har religiøst formål enn for forskjellsbehandling ved ansettelser i selve trossamfunnet.

Uenige

I 2012 vedtok Likestillings- og diskrimineringsnemnda at Borgund folkehøgskole ikke brøt loven da de stilte krav om kristent livssyn i stillingsannonse etter ny økonomileder i 2011. Før det hadde ombudet slått fast at kravet var i strid med loven.

– I den konkrete saken var økonomileder sterkt knyttet til den religiøse funksjonen i virksomheten, gjennom å holde andakter, omgang med elever, utvikling av den kristne identiteten ved skolen. Samlet sett gav dette grunn til å stille krav om at vedkommende måtte ha en kristen tro for å kunne bli ansatt, sier Bjurstrøm.

Powered by Labrador CMS