Riksadvokaten støtter straff for fremmedkrigere
Riksadvokaten støtter en ny lov som straffer fremmedkrigerne, og vil at regjeringen skal kunne peke ut hvilke konflikter som rammes av loven.
I sommer la justisminister Anders Anundsen (Frp) fram et lovforslag som skal forhindre at nordmenn verver seg til væpnet konflikt i utlandet.
I høringsrunden fikk forslaget lunken mottakelse hos blant andre Advokatforeningen og Røde Kors, som blant annet fryktet at et forbud kunne vanskeliggjøre legitimt hjelpearbeid, men Riksadvokaten støtter lovforslaget.
– Vi mener det bør være straffbart å delta i væpnede konflikter i utlandet, men ikke hvilke som helst konflikter. Vi mener det må være en målrettet lovgiving som peker ut konfliktene som det bør være straffbart å delta i, sier assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther til NRK.
Se NRKs TV-reportasje:
Syria og Irak
Sæther trekker fram Syria og Irak som konflikter det kan bli forbudt å delta i.
– Det er de to det er grunn til å peke ut først. Det er de som realiserer det farepotensialet som departementet viser til, og som i sterkest grad illustrerer radikalisering og deltakelse i de væpnede konfliktene på en måte som gjør at man får et farepotensial, sier Sæther.
Kan gripe inn på forhånd
Lovforslaget, slik det nå er formulert, kriminaliserer både rekruttering til, og deltakelse i væpnet konflikt som en del av ikke-regulære styrker. Forslaget kom etter at omkring 60 personer de siste tre årene har reist fra Norge til Syria og Irak for å delta i krig.
Et vesentlig poeng med den nye lovbestemmelsen er å ha mulighet til å gripe inn før fremmedkrigerne reiser. Riksadvokaten har formulert lovforslaget slik:
«Norsk statsborger eller annen person hjemmehørende i riket, som i utlandet slutter seg til en gruppe som tar aktivt del i væpnet konflikt, straffes med fengsel i 6 år. Forbudet retter seg mot de konflikter som Kongen i statsråd har fastsatt at skal omfattes av første punktum.