AVSLØRENDE UNDERSØKELSE: Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen retter sterk kritikk mot både stortingsrepresentanter og til Stortingets presidentskap og administrasjon for måten flere økonomiske støtteordninger er praktisert og etterlevd på.

Riksrevisoren sterkt kritisk i ny rapport: – Tilliten til Stortinget er svekket

Vår viktigste folkevalgte institusjon har ikke hatt orden i eget hus, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Både Stortinget og representanter får refs.

Publisert Sist oppdatert

– Kritikken er betydelig, både av Stortingets presidentskap og administrasjon, samt stortingsrepresentanter, innledet riksrevisoren da han la fram en lang rekke punkter hvor det rettes «sterk kritikk» for praktiseringen og kontrollen av Stortingets økonomiske støtteordninger.

Han mener feilene som er blitt begått knyttet til flere av ordningene har gått ut over tilliten til Stortinget, som ikke har hatt «orden i eget hus», slik han formulerte det.

– Stortingets presidentskap har ikke hatt kontroll på at ordningene er blitt forvaltet på en tilfredsstillende måte. Stortingets administrasjon har forvaltet regelverk, informasjon og kontroll på en svært mangelfull måte. Og flere av de tidligere stortingsrepresentantene har ikke vært oppmerksomme på hvilket selvstendig ansvar som ligger i benytte seg av ordningene, sa han.

– Konsekvensen er at det har skjedd betydelig feil, konkluderte Schjøtt-Pedersen.

Flere fikk for mye

Riksrevisjonen fikk i fjor vinter i oppdrag av Stortingets presidentskap å undersøke praktisering og etterlevelse av regelverket knyttet til fratredelsesytelse og etterlønn, pendlerboliger og reiseutgifter.

Det har ikke vært mulig å undersøke ordningene før 2009, fordi Stortingets dokumentasjon er for dårlig.

Flere titalls tidligere stortingsrepresentanter har fått til dels store beløp for mye, spesielt i etterlønn. Men det skyldes ikke bare at de selv ikke har fulgt regelverket. Regelverket har vært selvmotsigende og informasjonen dårlig og mangelfull, poengterte riksrevisoren ved flere anledninger.

– Derfor bruker vi vår sterkeste kritikk.

I en periode som strekker seg over år, sto det i samme lov både at kapitalinntekter skulle føre til avkorting i etterlønn og at slike inntekter ikke skule gi avkorting.

– Mye tyder på at feilene som er avdekket i disse sakene, har svekket tilliten til Stortinget, det er svært alvorlig. Derfor bruker vi vår sterkeste kritikk, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Mangelfull kontroll

Riksrevisjonen gir Stortingets presidentskap og administrasjon sterk kritikk for mangelfull kontroll og forvaltning av pendlerboliger, etterlønn og fratredelsesytelse.

– Konsekvensen er at det har skjedd betydelige feil. Det er sterkt kritikkverdig og viser at Stortinget ikke har hatt orden i eget hus. Det har svekket tilliten til vår viktigste folkevalgte institusjon – en tillit som er avgjørende for det norske demokratiet, sier Schjøtt-Pedersen.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen var selv stortingsrepresentant for Finnmark Ap fra 1985 til 2009. Han har blant annet vært finansminister, stabssjef ved Statsministerens kontor under Jens Stoltenberg og hatt flere sentrale politiske verv.

Misvisende og feil

– La det være helt klart, de tidligere stortingsrepresentantene skal følgende gjeldende lovgivning, men det forutsetter at det faktisk er mulig å gjøre det. Det er sterkt kritikkverdig at Stortinget og administrasjonen ikke har laget et tydelig regelverk, sa han.

Det har også vært kommunisert og praktisert forskjellig gjennom en årrekke om det er tidspunktet opparbeiding av inntekten eller utbetalingstidspunktet som skulle legges til for om de skulle føre til avkorting i etterlønn.

– Reglene har vært uklare og nærmest lagt opp til misforståelser, mener Riksrevisjonen. Stortingets praktisering har dessuten variert over tid.

– Våre undersøkelser har avdekket betydelige svakheter i informasjonen som er gitt representantene. Når regelverket er uklart, stiller det ekstra krav til informasjon. men den informasjonen som le gitt, har vært til dels mangelfull, misvisende og feil, sa riksrevisoren.

Powered by Labrador CMS