- Riktig av NRK å si nei til kors på skjermen
Det er riktig av NRK å anmode ansatte om å ikke bruke smykkekors når de opptrer som nyhetsankere på TV, mener høyskolelektor Espen Sørmo Strømme.
Han er program- og seksjonsleder for journalistikk og mediefag ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen og gir NRK-ledelsen full støtte i avgjørelsen:
- Jeg mener det er manglende forståelse for noen faglige argumenter som står ved siden av de verdibaserte argumentene. De må stilles opp mot hverandre.
- Når det handler om å være nyhetsanker i NRK mener jeg at de faglige argumentene må gå foran, sier Strømme til Dagen.
Ikke låst argumentasjon
På Facebook har han argumentert for at «enhver distraksjon som står i veien for kommunikasjonen mellom programleder og seer må fjernes» og at «et nyhetsanker bør bestrebe mest mulig nøytralitet på alle måter».
Strømme understreker overfor Dagen at det han har sagt ikke er en låst konklusjon. Det er en konklusjon som må endre seg dersom samfunnet endrer seg.
- Dersom kors eller et annen religiøs symbolikk ikke lenger distraherer seerne er det heller ikke noe problem å bruke det i en slik setting som nyhetssendinger. Men når det skaper så stor debatt i en slik situasjon som nå, er det ingen tvil om at det er betent. Da kan det være lurt av NRK å ha enkle regler omkring dette, påpeker Espen Sørmo Strømme.
Populistiske innspill
- Det ser ut for meg som at en del av de som har kommentert debatten henger seg på de populistiske innspillene som kommer, uten å prøve forklare hvorfor det har blitt som det har blitt. Det synes jeg er litt dumt fordi det bare blir å kaste bensin på bålet, hevder høyskolelektoren.
Han legger til at det kan være at når jeg hevder de argumentene han gjør, så vil vi kunne se en endring over tid:
- Det kan hende at NRK om fem til ti år vil konkludere med at publikum ikke blir distrahert av religiøse symboler lenger. Men jeg vil bli veldig overrasket om NRK gjør det nå.
Plass for symboler?
Sørmo Strømme avviser at hans synspunkter på korsbruken i NRK kan sees på som et innlegg i debatten om det skal være plass for religiøse symboler og markeringer i det offentlige rom.
- Jeg tror kanskje ikke det. Jeg synes det også er en nyttig debatt, men der har jeg mer sympati for et synspunkt om at religiøse symboler får større plass i offentligheten generelt.
Han sier også at han i den debatten støtter sin kollega Kåre Melhus, som i Dagen torsdag blant annet skrev at «68-er generasjonen har skapt en forestilling om at religion er noe farlig og uønsket, i alle fall noe en helst bør praktisere hjemme hos oss selv». Han advarte samtidig mot å skape et inntrykk av at den religiøse og livssynsmessige dimensjonen ikke finnes i det norske samfunnet.
Bli med i debatten - si din mening i kommentarfeltet nedenfor!
DAGEN