Rødgult eksperiment
Et selvsikkert og maktglad Ap som ikke gir ved dørene.
Arbeiderpartiets banner stod i midten. KrFs og Venstres logoer flankerte Aps rose på henholdsvis venstre og høyre side. Det var fargene rødt, gult og grønt som dominerte da de tre nye byrådskameratene i Bergen inviterte til pressekonferanse tirsdag kveld.
Selvfølgelig har de lokale forholdene spilt en viktig rolle for KrFs valg om å skifte side i bypolitikken i Vestlandshovedstaden. Det gjelder faktorer som Høyres ufattelige rot gjennom flere år toppet med den pinlige korrupsjonsetterforskningen av ordfører Trude Drevland midt i valgkampen. Eller det elendige klimaet i det forrige byrådet der KrFs Filip Rygg til slutt brøt samarbeidet med FrP og Høyre etter en betent strid om traseen til den lokale bybanen.
I Bergen har de borgerlige virkelig ikke gjort det lett for seg selv.
Det er likevel vanskelig å komme unna at KrFs inntreden i et byrådssamarbeid med Ap i Norges nest største by også har nasjonale konsekvenser. Bergen er selve arnestedet for KrF, byen der partiet ble dannet. Og Hordaland er fortsatt et av landets sterkeste KrF-fylker. De valg KrF tar i Bergen gir uvilkårlig en signaleffekt til resten av landet. I en situasjon der flere nå også tar til orde for et rikspolitisk samarbeid mellom de to partiene, er det interessant å se hvilke resultater KrF har oppnådd i forhandlinger med Arbeiderpartiet.
På det området må vi si at vi ikke er veldig imponert. Det mest synlige nederlaget er at KrFs kandidat Marita Moltu ikke blir ordfører. Maktpartiet fremfor noen, Arbeiderpartiet, har reservert både vervet som byrådsleder og ordfører for seg selv.
Ap bedyrer at Moltus synspunkter på tungetale, helbredelse og homofili ikke har hatt noen betydning for avgjørelsen om å forkaste hennes ordførerkandidatur. Men noe annet kan de da heller ikke si.
KrF har fått gjennomslag på områder som alkoholpolitikk, skolegudstjenester, kirkebevilgninger - og ikke minst frivillighet. KrFs toppkandidat i Bergen Dag, Inge Ulstein, annonserer i Dagen intet mindre enn «en gullalder for privat ideell virksomhet». Det er en god KrF-sak.
Litt merkeligere blir det når samme Ulstein fremstiller nei til søndagsåpne butikker som en sak KrF har fått igjennom. Ap er jo akkurat like stor motstander av søndagsåpent som det KrF er. Forhåpentligvis har KrF ikke forhandlet bort noe annet for å vinner frem her. For den «seieren» var det nok ikke så vanskelig for Arbeiderpartiet å gi dem.
Da mener vi det er mye mer alvorlig at KrF har måttet gå med på innføringen av sprøyterom i Bergen. Slike tiltak representerer en kommunal tilrettelegging av narkotikamisbruk. En kapitulasjon i ruspolitikken, som jo er så viktig for KrF.
Det hovedinntrykket vi sitter igjen med etter å ha sett resultatet av forhandlingene i Bergen er et selvsikkert og maktglad Ap som ikke gir ved dørene. Intet nytt under skyene, der altså.
Enkelte håper at Ap og KrF skal holde pressekonferanser sammen også etter Stortingsvalget i 2017. Vi er ikke blant dem.