FNATT: Rødt-politiker Mimir Kristjánsson har sett seg lei av politikere som vil styre trossamfunn. – Jeg får fnatt av dem, sier han.

Rødt-profilen slakter støtte-nekt til bedehus

Rødts Mimir Kristjánsson mener trosfriheten er under press og raser mot egne partifeller som vil ta støttemidler fra konservative kristne.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg får fnatt av de som mener vi skal sitte i et kommunestyre og bestemme hva en frikirke eller en moské skal ha som regler i sine samfunn. For det er jo det noen i realiteten ønsker å gjøre, sier Rødt-politiker i Stavanger, Mimir Kristjánsson, til Dagen.

Han reagerer kraftig på saken om Klepp kommune i Rogaland som foreslår å strupe støtten til fritidsaktiviteter i regi av konservative kristne, som Dagen omtalte tidligere denne uken.

Ifølge forslaget må støttemottakere dokumentere at de åpner for at alle deltakere kan bli valgt til styre, tillitsverv og posisjoner, «uavhengig av samlivsform, seksuell orientering, kjønn eller etnisitet».

– Her må kommunen spørre seg om de bare er tolerante overfor meninger de er enige i, mener Rødt-politikeren som er partiets listetopp i Rogaland ved stortingsvalget til høsten.

«Game over»

Det er ikke bare på Klepp at det har blitt foreslått å strupe støtten til kristne aktører. Også i Stavanger har det gjennom det siste året vært flere debatter om hvorvidt kristne aktører bør få støtte.

I februar i fjor skulle Oppvekst- og utdanningsutvalget i Stavanger kommune anbefale mottakere av Barne- ungdoms- og familiedirektoratets støtteordning for større bysamfunn.

Norsk Luthersk Misjonssamband søkte om 700.000 kroner til oppstart av en «gaming-klubb», men ble vraket fordi politikerne fryktet forkynnelse. De har ikke søkt på nytt i 2021.

– Direktoratet valgte å følge kommunens anbefaling, og dermed fikk vi ingenting i fjor. Vi har ikke gitt opp prosjektet, men velger heller å bygge stein på stein uten kommunal støtte, forteller regionsleder i NLM Rogaland, Kolbjørn Bø.

Ville strupe NLM-støtte

I november vedtok Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog å be kommunedirektøren om å vurdere mulighetene for å stoppe fremtidige tilskudd til NLM i Stavanger.

– Det er uforenelig med våre verdier å gi driftstilskudd til barne- og ungdomsarbeid til en organisasjon som bedriver en tilsynelatende svært ekskluderende praksis ovenfor egne medlemmer, skrev forslagsstiller Dag Mossige (Ap) på vegne av Ap og Rødt.

Utvalget vedtok å utrede forslaget.

– Rense ut skolen

Kristjánsson satt ikke i utvalget og sier selv at han overhodet ikke støtter forslaget.

– Jeg er negativ til å drive med overstyring gjennom økonomiske virkemidler. At kommunen bare skal belønne trossamfunn med samme verdier som kommunen, er jeg ekstremt imot, sier Rødt-politikeren.

Han mener det har blitt en frykt blant politikerne for at barn blir eksponert for kristne impulser.

– Da jeg gikk på barneskolen var det morgensamling med salmesang. Nå er man så opptatt av å rense ut alt kristent fra skoleverket, at man ikke en gang kan synge «Deilig er jorden».

– Ikke trekk dere unna

– Mener du at trosfriheten er under press?

– Ja, jeg vil si det. Jeg tror aksepten for at folk tror, blir gradvis svekket. Hvis vi sekulære skal begynne å kurere kristne for holdningene sine, er vi ikke så mye bedre enn de som driver med homoterapi, sier Kristjánsson og legger til:

– Vi ser også at konservative kristne har forsvunnet mer og mer inn i seg selv, og hele samfunnet taper når de oppretter egne skoler og samfunn. Min bønn til konservative kristne miljø er at selv om dere kan bli latterliggjort når dere står fram i offentligheten, så ikke trekk dere unna.

– Mistilliten er stor

KrFs Anne Kristin Bruns sitter i utvalget som behandlet forslaget om støtte-nekt til NLM.

MISTILLIT: KrFs Anne Kristin Bruns mener venstresiden i Stavanger mangler tillit til kristne aktører.

– Vi merker at det er et annet styre enn det som har vært de siste 24 årene, og at de har et annet syn på kristne lag og organisasjoner. Det går spesielt på trosfriheten, sier Bruns.

Hun har vært en tydelig motstemme i begge de to sakene hvor NLM har risikert å miste støtten.

– Det er en veldig krevende situasjon når mistilliten til menighetsarbeidet er så stor. Det er ikke lett når man har en åpen og inkluderende holdning, men ikke opplever å bli trodd på det, slik disse sakene har vist, mener Bruns.

Powered by Labrador CMS