Rødt sørget for millioner til kristne

I høst la byrådet i Oslo frem forslag store budsjettkutt til kristne organisasjoner. Da kom Rødt på banen og reddet dem. – Et under, sier KrF.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er veldig glad for støtten vi fikk fra Rødt, det betyr mye for dem som bruker våre tjenester, sier Frode Woldsund, leder for region øst i Frelsesarmeens rusomsorg.

Han er lettet etter at byrådets kuttforslag i neste års budsjett ble reversert i forhandlinger med Rødt. Byrådet foreslo nemlig å kutte støtten til kristne og ideelle organisasjoner med mange millioner kroner.

Millionbeløp

Her er noen av summene Rødt fikk forhandlet inn før endelig budsjett ble vedtatt:

• 5 mill. kr. til Frelsesarmeen - Jobben

• 1,25 millioner kr. til Maritakafeen

• 1 mill. kr. til Frelsesarmeen - Fyrlyset

• 500.000 kr. til Marita Bo

• 500.000 kr. til Kirkens Bymisjon - Lønn som fortjent

• 340.000 kr. til Sub Church

• 150.000 kr. til Fransiskushjelpen

• 50.000 kr. til Kirkens Bymisjon - Mennesker i Limbo

I tillegg til de kristne organisasjonene har blant Rødt forhandlet inn penger til dette:

• 335.000 kr. til Amathea

• 2. mill. kr. til Handlingsplan mot uønsket svangerskap og abort

– Uvesentlig at de er kristne

– Det er det samme for oss om de er kristne eller ikke, men dette er organisasjoner som driver et godt arbeid i Oslo. De har gode resultater og mange bruker dem. Det var litt stusselig at byrådet hadde lagt inn kutt som rammet mange av dem som er vanskeligstilte, sier Eivor Evenrud, bystyrerepresentant og gruppeleder for Rødt i Oslo.

Evenrud satt selv i forhandlingene sammen med lederen av Rødt Oslo. Hun er opptatt av å ta vare på dem som faller utenfor.

– Mange mennesker tar kontakt med oss politikere i budsjettprosessen, men flere av dem som bruker tjenestene hører vi sjelden fra. Det er påfallende at de gruppene som gjerne blir rammet av kutt, ikke roper høyt. De trapper ikke opp på rådhuset og ber om et møte, sier Evenrud.

Jobb for rusmisbrukere

Blant dem som fikk økte bevilgninger etter byrådet sine forhandlinger med Rødt er Frelsesarmeen sitt arbeid kalt Jobben. De sysselsetter hver dag mellom 70 til 80 brukene.

Dette er et lavterskel arbeidstreningstilbud som blir benyttet av rusmisbrukere. De møter på dager de vil jobbe, og plukker blant annet søppel i byen og i skjærgården rundt Oslo.

I tillegg har de et snekkerverksted. Hvis byrådet hadde gjennomført sitt forslag til budsjett, hadde tilbudet blitt kraftig redusert.

– Da hadde omlag 40 personer stått uten jobb å gå til 1. januar, sier Woldsund.

– Hvorfor er dette arbeidet viktig?

– Også denne gruppen har gode dager hvor de kan bidra. De får en følelse av å være med, de får nettverk og har et sted å gå til i stedet for å stå passive i en park eller ute på gaten. Mange får lyst å bidra mer og bruker mer av tiden på å være rusfri. I tillegg får de motivasjonspenger og mulighet for å betale skatt slik at de også på den måten føle seg som en del av samfunnet, sier han.

– Usosiale kutt

I utgangspunktet hadde Frelsesarmeen søkt om mer penger enn de nå har fått. De er på samme nivå som for fire år siden.

– Det er ikke tatt hensyn til lønns- og prisvekst, så i realiteten er det kutt, men vi må likevel si oss fornøyde, sier Woldsrud.

– Hva synes du om byrådet sitt opprinnelige kuttforslag?

– Jeg synes det er trist. Dette er usosiale kutt for en gruppe mennesker som trenger å bli sett og regnet med, sier han.

Penger til Sub Church

Også Sub Church som driver kulturhuset Sub Scene i Oslo har fått økte bevilgninger etter at Rødt la sin hånd på verket. Byrådet hadde foreslått bevilgninger på 360.000 kroner, men Sub Scene ender opp med et tilskudd på 700.000 kroner fra velferdsetaten etter budsjettforhandlingene. I tillegg får de 1,5 millioner kroner fra kulturetaten som allerede lå inne i opprinnelig budsjett.

– Det er helt fantastisk. Vi hadde ikke klart dette uten kommunens hjelp, sier David Husvik, daglig leder av kulturhuset Sub Scene.

De driver blant annet kafé hvor det er ansatt miljøarbeidere. Her er det folk på arbeidstrening gjennom NAV og de har også kontakt med kriminalomsorgen. Kulturhuset har i tillegg en konsertscene og øvingslokaler. Arbeidet er rusfritt og åpent for folk i alle aldre, men hovedmålgruppen er ungdom mellom 16 og 23 år.

– Vi er en trygg og åpen møteplass som folk vet at de kan komme til, sier Husvik.

Ros fra KrF

Byrådet i Oslo som består av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, men mangler to mandater i bystyret for å ha flertall. Byrådet har derfor inngått en samarbeidsavtale med Rødt, som har tre mandater, for å sikre seg politisk flertall i byen. Disse partiene forhandler også om budsjett.

KrFs gruppeleder og bystyremedlem, Erik Lunde er meget glad for forhandlingsjobben Rødt nå har gjort.

– Jeg er glad at også Rødt ser verdien av disse aktørene, sier Erik Lunde, gruppeleder og bystyremedlem for KrF i Oslo.

– Nesten et under

– Hvis ikke Rødt hadde reddet disse aktørene, hva hadde skjedd da?

– For noen av dem ville det vært veldig dramatisk. Noen hadde kanskje fortsatt i redusert form, mens andre hadde lagt ned, derfor var det helt avgjørende at dette kom på plass, sier han og legger til:

– Ofte er det KrF som har forhandlet på plass disse midlene, det er nesten et under at Rødt har tatt på seg den rollen i denne perioden.

– Har Rødt nå overtatt KrF sin plass når gjelder å kjempe for de kristne organisasjonene?

– Nei, de prioriterer nok fortsatt litt annerledes enn oss, men jeg er glad for at Rødt er såpass rettferdig at de ser på arbeidet som drives og vurderer dem fordomsfritt ut i fra det. Jeg ser ikke på dette som en konkurranse, men er først og fremst veldig glad for at Rødt har bidratt til å få dette på plass. Det vil jeg rose dem for, sier Lunde.

Powered by Labrador CMS