Rødt vil vinne valget med Israel-boikott
Partiet profilerer seg på boikott av israelske varer produsert på Vestbredden.
Som Dagen skrev mandag, vil Fagforbundet ha lovfestet forbud mot handel med israelske bosetninger. Det må i så fall vedtas av Stortinget, men Rødt innleder kampen for samme sak nedenfra – i landets kommunestyrer. Partiet gjør det valgkampsak fram mot kommune- og fylkestingsvalget i september.
– Rødt har allerede stilt forslag om å innføre boikott av israelske varer som er produsert på okkupert jord, sier Seher Aydar, som er partiets første vararepresentant på Stortinget.
«Stortinget ber regjeringen sørge for at det offentlige avstår fra å kjøpe israelske varer produsert i okkuperte palestinske områder i strid med folkeretten», het det i forslaget som ble lagt fram i juni.
Folkelig engasjement
På meningsmålingene har Rødt en gjennomsnittlig oppslutning på 3,7 prosent, ifølge de siste tallene fra Poll of Polls.
– Vi ligger an til å gjøre vårt beste lokalvalg noensinne. I den norske befolkningen er det et enormt engasjement for palestinernes sak. Det vil vi ta med oss inn i landets kommunestyrer, sier Aydar.
Det forundrer stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF).
«Å gjøre et utenrikspolitisk spørsmål til sak i et kommune- og fylkestingsvalg må bare bety at partiet Rødt sliter med å finne saker med lokalpolitisk vri», skriver han i en sms.
«Senterpartiet støtter ikke ensidige norske sanksjoner mot Israel», skriver kommunikasjonsrådgiver Trond Ivar Bækken i en epost.
Ikke-voldelig virkemiddel
– Hvorfor mener Rødt dette er en naturlig sak i en kommunevalgkamp?
– Vi mener kommunene både skal jobbe for å gjøre livet best mulig for egne innbyggere, men også være solidariske med resten av verden, sier Aydar.
– Er det andre land dere også ønsker å boikotte?
– Denne gangen foreslår vi boikott av israelske varer som er produsert på okkupert jord. Og i motsetning til regjeringen støtter vi for eksempel også våpenboikott av Saudi-Arabia. Vi vil ta i bruk ikkevoldelige virkemidler som virker.
– Kan det ikke virke urimelig hvis det bare er Israel som blir boikottet?
– Norge anerkjenner at de israelsk-kontrollerte områdene som går utover grensene fra 1967 er okkupert land. Da bør det være en selvfølge å ikke kjøper varer som er produsert i strid med folkeretten.
Viser til folkeretten
– Noen vil mene at når man bare vil treffe et slikt tiltak mot Israel, kan det bli oppfattet som antisemittisme?
– Det faller på sin egen urimelighet. Vi kritiserer mange andre autoritære regimer. Både Den internasjonale domstolen i Haag og FNs sikkerhetsråd har slått fast at de israelske bosetningene på Vestbredden er ulovlige og utgjør brudd på folkeretten. Rødt har alltid vært tydelige på folkeretten.
– Hvordan vil dere fremme denne saken i valgkampen?
– Det vil variere fra kommune til kommune. I noen kommuner er boikott allerede foreslått eller vedtatt, sier Aydar.
– Merkelig i kommunestyre
Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) synes utspillet fra Rødt er «en litt underlig sak i en lokalvalgkamp».
– Når det er sagt, har Norge en handelsavtale med Israel som tydelig sier at den ikke omfatter varer produsert på okkupert land, sier Nordby Lunde.
Hun mener det burde være enkelt for kommunene å følge dette opp uten å gjøre egne vedtak.
– Hat mot Israel
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) er ikke forundret over utspillet fra Rødt.
«Hatet mot Israel i Rødt er utbredt. Det skyldes både ideologi og enkeltrepresentanter. Partiet fremstiller enhver kritikk og boikott av Israel som solidaritet med «de okkuperte». Alt hat, intoleranse, religiøs forakt og væpnet kamp som utvises og utøves av palestinerne legitimeres i Israels blotte eksistens», skriver Tybring-Gjedde i en sms.
– Å boikotte varer som er produsert på okkupert jord i strid med folkeretten er ikke hat, men tvert imot en fredelig, lovlig og demokratisk måte å fremme rettighetene til den palestinske befolkningen som hver dag utsettes for voldelig undertrykkelse fra den israelske okkupasjonsmakten, svarer Aydar.
– Rammer palestinere
Hans Fredrik Grøvan mener derimot at boikott av israelskproduserte varer på Vestbredden vil være et tiltak som rammer palestinerne i minst like stor grad som Israel siden det er mange palestinere som er ansatt i israelske bedrifter.
«Boikott er et virkemiddel som forsterker hat, framelsker fiendtlige holdninger og bidrar til det motsatte av fred. Et ensidig tiltak som boikott av israelskproduserte varer fra disse områdene vil være å legge all skyld på den ene parten i konflikten. Rødts forslag hemmer fred og bidrar kun til økt fiendeskap mellom Israel og palestinerne», hevder han.