Rolig sommer i Sarons Dal
På 60 år har det aldri vært en så stille sommer i Sarons Dal. – Vi sa at vi skulle være de siste til å avlyse, og det er jeg stolt over å holde, sier Troens Bevis-leder Rune Edvardsen.
Det er igjen sommer i Sarons Dal, og Troens Bevis arrangerer sitt mest spesielle sommerstevne hittil.
Selv om mange stevner og festivaler på størrelse med Sarons Dal har valgt å avlyse i år, har det aldri vært et alternativ for Troens Bevis i Kvinesdal.
– Det ligger i gøttsen til Troens Bevis. Vi holder på blant de unådde på vanskelige steder med store utfordringer. Da kan man ikke gi opp, sier daglig leder i Troens Bevis, Rune Edvardsen.
Fire uker
De har måttet ta flere forhåndsregler på grunn av smittevernshensyn. Blant annet har deltakerne måttet bestille billett til møtene, og inne i salen er det bare plass til 200 personer.
For at alle skal ha mulighet til å oppleve sommerstevnet har de utvidet det til vanlig ni dager lange sommerstevnet, til å i år vare i fire uker.
Uvanlig sommer
I tillegg har de hatt egne uker for barnefamilier og ungdommer.
Han innrømmer at det er rart å ikke se dalen full av bobiler, campingvogner, telt og folk i alle aldre.
– Stemninger er god, og folk er glad for at vi ikke avlyste. Samtidig er vi vant til å ha mer folk, men vi er glad for å gi folk et møtepunkt, sier Edvardsen.
Sabeltann-inspirert
Arrangørene hadde først planer om å sette opp skillevegger og dele Sarons Dal Hallen inn i tre avskilte soner på 200 personer.
Inspirasjonen kom fra Dyreparken i Kristiansand som hadde gjort det samme i Kjuttaviga-amfiet der Kaptein Sabeltann-forestillingene blir spilt i juli.
Dyreparken ble tvunget til å endre opplegget etter at både Helsedirektoratet og helseminister Bent Høie (H) reagerte på planene.
Dermed måtte også Edvardsen endre sine planer.
– Jeg mener fortsatt at det hadde vært det enkleste, mest ideelle og kanskje også det sikreste, sier han.
Savner barneopplegg
Han forteller at de har savnet et helhetlig aldersbestemt program for barna, men at de har kost seg på møtene til Jarle Waldemar.
– Dette er et vanvittig bra arbeid som vi ønsker å støtte også i år. Det er mindre folk her, men vi nyter å bruke tid med familien, sier Husveg.
Føler seg trygge
På campingplassen sitter tre damer rundt et campingbord med oppslådd bibel og kaffikopper. De har reist sammen fra Stavanger og har med seg barnebarn på tur.
– Opplegget har vært knallbra. De tar så godt vare på oss, og de tar smittevernet veldig på alvor, sier Marit S. Magnussen.
– Det er om trent som sikkerhetskontrollen på flyplassen når vi skal inn på møte, følger Eli Enoksen opp, og de tre damene bryter ut i latter.
At det er færre folk på campingen mener de at er helt greit.
– Vi merker det jo veldig godt, for tidligere har det vært telt og vogner over alt, men i år har vi i alle fall god plass rundt teltet, sier Gudny Irene Borge.
Camping siden påske
Innerst på campingplassen bor også Edvardsen og kona Sølvi. De satte opp vogn og telt allerede i påsken - halvannen måned før de første campinggjestene kom i starten på juni.
– Det var så pent vær i påsken at vi bestemte oss for å åpne campingplassen for oss selv ekstra tidlig. Vi har nesten ikke vert hjemme, selv om vi bor rett oppi her, sier Edvardsen og peker opp i dalen.
– Vi har egentlig bare vert hjemme for å vaske klær, legger kona Sølvi til.
Ser mot 2021
Selv om årets stevne er unikt på grunn av koronasituasjonen, håper Edvardsen at de kan ta med seg noe av det nye inn i neste års stevne.
Han ser blant annet for seg at det ikke blir flere sommerstevner på bare ni dager, og at de også vil fortsette med en egen ungdomsuke i 2021.
– Ja, det er absolutt elementer i dette som vi kan bruke permanent. Det er for galt at det bare er ni dager i Sarons Dal, og så er sesongen så mye lenger, slår Edvardsen fast, men kan ikke si noe om hvor langt det blir.