Rømmer fra hetebølgene i Europa for å gå pilegrimsvandring i Norge
Det går mot ny rekord i antall vandrere langs pilegrimsleden denne sommeren. Pilegrimene fra hele verden søker trolig til Norge for et mer behagelig klima under vandringene.
Nasjonalt pilegrimssenter kan melde om at rekordmange pilegrimer fra både Norge og utlandet har lagt ut på tur langs pilegrimsledene de siste månedene. Sesongen varer fra 1. juni til 1. oktober, med noen regionale forskjeller knyttet til vær og klima.
– Det endelige tallet vet vi om en måneds tid, men tendensen viser at det ligger an til en økning på vel 10 prosent, sier leder for Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød til Dagen
Uregistrerte vandrere
Hovedleden går fra Oslo til Trondheim, men det er også mulig å gå andre ruter gjennom et nettverk av ni pilegrimsleder som alle ender opp ved pilegrimsmålet Nidarosdomen i Trondheim.
Løvrød understreker at tallene som det nasjonale pilegrimssenteret opererer med er basert på registrerte vandrere på overnattingssteder og dem som ankommer målet i Trondheim.
– Det er mange flere som er ute og går i ledene i de ulike regionene som ikke registreres noen steder, bemerker han.
Nederland og Tyskland
Det er ikke bare nordmenn som viser interesse for pilegrimsvandring, men også besøkende fra andre land er voksende gruppe å se ute i løypene.
Ifølge pilegrimssenteret kommer de fleste utenlandske vandrere fra Tyskland og Nederland. Tilreisende pilegrimer trekker ofte fram den varierte naturen som hovedmotivasjon for å gå i Norge. Mange er også interessert i norsk kultur, og historie fra vikingtid og middelalder.
Men et nytt moment ser også ut til å virke inn når besøkende fra utlandet legger ut på pilegrimsvandring her til lands.
Flykter fra varmen
Hans Morten Løvrød tror nemlig de stadige hetebølgene i Europa de siste somrene er noe som får nye grupper fra utlandet til å velge vandring langs pilegrimsledene i Norge.
Svalt og mer levelig klima ser ut til å være mer verdsatt enn noen gang for folk bosatt i andre deler av Europa.
– Jeg tror at hetebølger i Europa er en av grunnene til den veksten vi nå opplever, og noe som vil forsterke seg de nærmeste årene, fremholder Løvrød.
– De som tidligere ville gått pilegrim på eksempelvis Santiago de Compostela i Sør-Europa, ønsker et alternativ med mer behagelig klima, fortsetter han.
Pilegrimslederen tror fornøyde vandrere vender hjem og forteller om flotte opplevelser i Norge, både med natur, kultur og mennesker.
– Den norske gjestfriheten, og vårt tillitsbaserte og kanskje den litt naive åpenheten, er noe som gjør dypt inntrykk på en del tilreisende, påpeker han.
Uberørt natur
Stier med mindre fottrafikk og kø, og mer uberørt natur er faktorer som mange også setter stor pris på, og det kan gi nettopp den roen pilegrimene er ute etter å oppleve.
Siden den norske pilegrimsleden fordeler seg på ni ulike leder med til sammen rundt 2.000 kilometer sti og vei, kan man faktisk gå lange strekninger uten å møte et eneste menneske.
Langvandrere
Jane Dahl Sogn, leder ved det regionale pilegrimssentert Granavollen på Hadeland, bekrefter den generelle trenden med flere vandrere ute i turstiene. Til lokalavisen Hadeland forteller hun at det har vært flere pilegrimer som har gått gjennom området enn tidligere år.
– Vi kommer til å lande på rundt 1.000 langvandrere, altså de som går hele veien en. Dette er en økning på vel 200 personer fra i fjor, opplyser hun.
Tyskere og nederlendere er det flest av i starten på sommersesongen, mens vandrere fra land som Spania, Frankrike, Italia og Portugal melder sin ankomst utover august måned.
Populær led
Pilegrimsgården i Trondheim er et av stedene som har hatt vekst denne sommeren i kjølvannet av den økte vandringen i pilegrimsleden. Her drar mange pilegrimene når de har besøkt Nidarosdomen og det endelige målet for turen.
Overnattingssteder og spisesteder langs Gudbrandsdalsleden melder også om større økning i trafikken denne sommeren. Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim er den mest populære av de norske pilegrimsledene. De tar over 30 dager hvis man velger å gå hele veien.