Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener Senterpartiets støtte til forslaget på Klepp er et varsel om hva som kan komme etter stortingsvalget til høsten.

Ropstad gir Senterpartiet skylden for bedehus-forslag på Klepp

Tros- og livssynsministeren kaster seg inn i Klepp-debatten og mener forslaget er Sps nasjonale politikk. – Helt uriktig, svarer Sp-topp.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har visst hvor Arbeiderpartiet og SV står i spørsmål om trosfrihet og støtteordninger, men at Senterpartiet også legger seg så langt til venstre, både overrasker og skuffer meg.

Det sier tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Dagen.

Han har fulgt debatten om høringsforslaget i Klepp kommune om å nekte organisasjoner kulturstøtte dersom de ikke erklærer at alle kan velges til «styre, tillitsverv og posisjonar, uavhengig av samlivsform, seksuell orientering, kjønn eller etnisitet».

Konservative kristne bedehus og menigheter sier at de føler seg presset av kommunen til å gå bort fra sitt teologiske syn.

Etter å ha vært taus om saken i to uker, tar Ropstad bladet fra munnen. Nå mener han begeret er fullt og gir Senterpartiet hovedansvaret for forslaget.

– Bagatell

Det er særlig to uttalelser som får Ropstad til å reagere.

Sp-veteran Arild Børge Skjæveland, med ti perioder bak seg i lokalpolitikken, ledet utvalget på Klepp som sendte ut forslaget. Overfor Stavanger Aftenblad begrunnet han det med at de ikke ønsket «a- og b-medlemmer» i trossamfunn.

– Det er sjokkerende å se reaksjonene vi har fått på en så bagatellmessig sak. Det er òg skremmende at folk føler seg forurettet av en så liten sak, sa Skjæveland til regionavisen forrige uke.

Han fikk støtte fra Senterpartiet på Stortinget.

– Uten kjennskap til aktuelle lokale saker, mener jeg vi bør anerkjenne de beslutningene kommunene tar. Der bør politiske flertall kunne vedta sine kriterier på fritt grunnlag. Det er spennende at kommuner har et mer bevisst forhold til hva de vil gi støtte, sa partiets livssynspolitiske talskvinne, Åslaug Sem-Jacobsen, til Vårt Land.

– Sp kjører saken

Ropstad reagerer kraftig på at politikere fra Sp, som lenge har vært KrFs nærmeste allierte i verdispørsmål, støtter forslaget.

– Jeg registrerer at Sp på Klepp driver saken lokalt og har en talsmann på Stortinget som heier dem frem. Min bekymring er hva som blir resultatet dersom de skal samarbeide med Ap, SV og kanskje Rødt fra høsten av, sier Ropstad før han langer ut:

– Dersom Senterpartiet hadde sittet i min stol, hadde forslaget på Klepp blitt nasjonal politikk. Da hadde veldig mange flere organisasjoner blitt rammet. Det er min bekymring.

Han ønsker nå å løfte de lokale sakene opp på et nasjonalt nivå. Han mener Sp har bevegd seg i spørsmålet om trosfrihet og syns det er en merkelig utvikling.

– Mitt spørsmål til Senterpartiet er: Hva er grunnen til at dere ønsker å gripe inn i tros- og livssynsfriheten og regulere hvilke organisasjoner som skal få støtte ut ifra teologiske standpunkt, spør Ropstad.

En rekke saker

De siste månedene har det kommet flere lignende saker fra Stavanger og Skien. I Stavanger kommune vurderer de nå å kutte kulturstøtten til Norsk Luthersk Misjonssamband, i tillegg til at Stavanger Ap har foreslått å strupe støtten til religiøse friskoler i partiets nye program.

– Det virker som det kommer flere og flere slike saker. Mitt ståsted er at det skal være rom for tro og at den religiøse identiteten vernes, og at man må åpne for ulike standpunkt og frihet i lærespørsmål. Livssynsfriheten er en grunnleggende rettighet, og vernet mot diskriminering beskytter også organisasjonene sin trosfrihet.

– Har kommunene lov til å forskjellsbehandle på grunnlag av teologiske standpunkt?

– Dette er regler som ligger under Kulturdepartementet. Jeg har bedt dem om en vurdering, men har ikke fått svar enda, sier Ropstad.

Sp-nestleder Marit Arnstad sier Sps talsperson for tros- og livssyn ikke har uttalt seg på vegne av partiet. – Jeg mener forslaget er uklokt, sier hun om Klepp-saken.

– Helt uriktig

Nestleder i Senterpartiet, Marit Arnstad, reagerer kraftig på Ropstads uttalelser.

– At Ropstad sier at dette hadde blitt nasjonal politikk dersom Sp hadde sittet i hans stol, er helt uriktig. Helt uriktig, sier Arnstad til Dagen.

– Her konstruerer han en konflikt det ikke er grunnlag for. Det er synd at han gjør det, for hans parti vil trenge flere forbundsfeller, og ikke fiender, i denne saken i årene fremover, sier hun.

Arnstad sier at verken lokallaget på Klepp eller Sem-Jacobsen, partiets trospolitiske talsperson, har uttalt seg på vegne av partiet. Sem-Jacobsens uttalelser i Vårt Land beskriver hun som et «solo-utspill».

Støtter heller ikke

Hun mener at Ropstad bruker lokallaget på Klepp som «et vitnesbyrd» på hva Sp står for sentralt. Det er ikke det samme, mener hun.

– I programutkastet vårt er det helt åpenbart at Sp ikke vil dirigere tro og livssynssamfunn. Partiprogrammet vårt ligger tilgjengelig for alle på våre nettsider, og Ropstad er mer enn velkommen til å gå inn og se hva vi sier der.

I utkastet skriver programkomiteen, som Arnstad er leder for, at de vil stille krav om at trossamfunnene følger norsk lov og har demokratiske valg, men at de ut over det vil «sikre økonomisk likebehandling og ikke-diskriminering av alle tros- og livssynssamfunn».

Arstad er også tydelig på at heller ikke hun støtter forslaget på Klepp.

– Jeg mener forslaget er uklokt. Vi skal ha noen grunnleggende krav til trossamfunn, men man skal være forsiktig med å stille veldig inngripende krav til hvordan man utøver trosfriheten, sier Arnstad.

Dette er saken

I et høringsforslag til nye retningslinjer for utdeling av kulturstøtte i Klepp kommune ble det stilt krav om at mottakerne måtte si fra seg retten til å forskjellsbehandle på bakgrunn av kjønn og legning.

Konservative kristne menigheter og forsamlinger frykter nå at støtten vil forsvinne dersom de ikke endrer samlivssyn.

Powered by Labrador CMS