Ropstad om lydsensur: – Tragikomisk situasjon

Slik beskriver Kjell Ingolf Ropstad stemningen blant deltakerne på Justøyfamiliens Bibelcamp. KrF-politikeren er redd vedtaket fra Fylkesmannen i Agder skal få konsekvenser for andre festivaler og bibelcamper.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kommer til å jobbe politisk for at bestemmelsen ikke skal skape presedens i framtiden, og vil kontakte regjeringen og få opprettet en prinsippsak. Vi kan ikke la denne enkeltsaken ligge til grunn for andre kristne arrangement, sier en noe oppgitt Ropstad.

Han kan imidlertid ikke gjøre annet enn å le av det han mener er «ekstreme begrensninger».

– Vi snakker ikke om en Bruce Springsteen-konsert, og det blir for dumt å skulle sidestille Marit og Irene med de største konsertene og festivalene i landet, sier han.

Ropstad mener Fylkesmannen her har tolket bibelcampen på lik linje med landets største konserter.

Inviterte Fylkesmannen

– Det er viktig å forholde seg til regelverk. Alle skal få klage på høy lyd og alle kan forstå at vedvarende støy kan være en utfordring, men Bibelcampen har vært i tett dialog med kommunen, som har vært positive til at de skal få bruke høyttaleranlegget, både til taler og til sang.

Ifølge Ropstad er kommunen åpen for enda mer Justøy-lyd. Men på det punktet er fylkesmannen uenig.

Tirsdag kveld talte Knut Arild Hareide fra scenen på Justøyfamiliens Bibelcamp, riktignok med mikrofon. Ifølge Ropstad, og til latter fra salen, oppfordret KrF-lederen Fylkesmannen å ta seg en tur på Bibelcamp.

Til Dagbladet forteller Hareide at dette er et prinsipielt engasjement fra hans side. Han er ikke fornøyd med sakbehandlingen.

– Det er hårreisende. I sum opplever jeg at Fylkesmannen nå sier at aktivitet, slik som Justøyfamiliens bibelcamp, er erklært uønsket, sier KrF-lederen til Dagbladet.

Sang og musikk

For bråket, eller lyden det her er snakk om, er hovedsaklig Bibelcampens to daglige møter, til sammen opp mot fire timers bruk av høyttaleranlegg. Det er kun sang og musikk som Fylkesmannen nå har bestemt skal skje uten mikrofon og høyttaler.

– Det hele oppleves ganske absurd, sier Ropstad.

Da det tirsdag var klart for dans og opptreden av Bibelcampens yngste deltakere, ble musikken spilt av fra på en CD-spiller. Ikke helt optimalt, skal vi tro KrF-politikeren.

– Når barna hoppet og danset på scenen, ble det hakk i CD-en og musikken stoppet. Så det sier jo litt om hvilke begrensninger det legger på møtene, påpeker han.

Det er første gangen Ropstad er med på Justøyfamiliens Bibelcamp som hver sommer trekker flere tusen deltakere i løpet av en femukers periode. Han mener det blir for dumt hvis Bibelcampen og andre tilsvarende arrangement må skje innendørs. Han tror Fylkesmannen ikke har hatt tilstrekkelig oversikt eller forståelse for hva det egentlig dreier seg om.

Fylkesmannens vedtak

Tom Egerhei er assisterende fylkesmann i Agder og understreker at Fylkesmannen behandler klager på kommunens vedtak, og henviser Dagen til Lasse S. Andersen, saksbehandler og seniorrådgiver i helse- og sosialavdelingen hos Fylkesmannen i Agder.

– Her har det oppstått en interessekonflikt, og i vedtaket har vi lagt vekt på at Bibelcampingen varer i 37 dager, altså fem helger i høysesongen, med hyppig bruk av høyttaleranlegg, møter og lydsjekker. Det er grunnlaget for vurderingen fra Fylkesmannen. Her har hensynet til naboene kommet først, sier Andersen.

Vedtaket gjelder en klage med hjemmel i Folkehelseloven, om miljørettet helsevern.

Andersen understreker at bestemmelsen ikke hindrer Bibelcampen og drift av campingplassen, men skjønner at arrangementets dynamikk endres som følge av vedtaket. I saksdokumentet på 300 sider, omtales det som en nedskalering av programmet.

– Saken har pågått siden desember 2014, og det er lagt ned mye arbeid for å komme fram til en løsning. Jeg mener Fylkesmannen har hatt tilstrekkelig grunnlag og dokumentasjon for å fatte vedtaket, sier Lasse S. Andersen til Dagen.

* En god oversikt over det som skjer i Kristen-Norge i sommer finner du på Stevneguiden.no

Powered by Labrador CMS