Rørt over all støtte etter katastrofen
– Vi er små og sårbare, sier kirkevergen i Gjerdrum. Hun takker dem som har strømmet til for å hjelpe etter jordskredet.
Midt på natten 30. desember gikk alarmen i Gjerdrum, nord for Oslo. Den rolige bygda ble forvandlet til et katastrofeområde. Kirkeverge Dagrun Agnete Ødegaard i Gjerdrum og Heni menighet opplevde den dramatiske natten på nært hold.
Dagen møter henne i Gjerdrum kirke rett etter den første gudstjenesten etter jordraset. Her forteller hun hvordan hun opplevde ulykken.
– Jeg våknet til en sms om at vi hadde mistet strømmen. Så merket jeg at vi også hadde mistet vannet og jeg startet å høre massivt med sirener. Da skjønte jeg at dette ikke bare var et vanlig strømbrudd, sier Ødegaard.
Etter hvert hørte hun også lyden av helikoptre som fløy over bygda.
Åpen kirke
Søndag var seks personer funnet omkomne og fire personer fortsatt savnet. Redningsmannskapene leter fortsatt og håper på luftrom under bakken der det kan være overlevende. For kirken har det vært viktig å skape en åpen plass der folk kan komme.
– Vi har hatt åpen kirke fra kl 12 den første dagen og hatt åpent tolv timer daglig, sier Ødegaard.
Neste uke fortsetter den åpne kirken, men i tiden fremover vil den være åpen i fem timer om dagen i stedet for tolv.
– Hvem er det som tar imot dem som kommer til åpen kirke?
– De som kommer hit møter prester og frivillige med god kompetanse og godt hjerte. Her kan man søke fellesskap og samtale, eller bare stillhet og lystenning om man ønsker det. Vi ser de fleste ønsker å tenne et lys og sitte i stillhet.
Kirkevergen forteller om en ny og uvant situasjon det ikke er mulig å være godt nok forberedt på.
– Dette er noe vi aldri har gjort før, så vi aner ikke hva som venter oss, men vi prøver å planlegge for at vi skal være til hjelp lenge.
Rørt over all hjelp
Ødegaard forteller at de nå blir kontaktet av andre menigheter som ønsker å hjelpe dem som har mistet alt.
– I går fikk jeg en telefon fra leder i Odal kirkelige fellesråd som ønsket å starte en innsamling til dem som har mistet hus og hjem her i Gjerdrum. Det er helt rørende hvordan folk stiller opp, sier hun.
Menigheten har også fått hjelp fra hele prostiet med bemanning.
– Hjelpen kommer fra både fjern og nær. Vi som kirke får hjelp fra hele Romerike. Bare i helgen har det vært 30 prester i sving, i tillegg til prost og biskop. Til vanlig er vi seks ansatte inkludert én prest, så å håndtere dette alene ville vært håpløst.
Fikk kongen på besøk
Utenfor kirken ligger det en minnelund der lokalbefolkningen har tent lys. Det er også en lyseglobe inne i kirken der kong Harald og dronning Sonja tente lys da de var på besøk i Gjerdrum på søndag.
Kongefamilien var også med på en kort seremoni inne i kirken der biskop Atle Sommerfeldt sa noen ord og det ble spilt piano og fiolin.
– Det at kongefamilien tok seg tid til å komme hit oppleves veldig godt. Det betyr veldig mye, sier Ødegaard.
Kong Harald var tydelig preget og slet med å finne ord til å beskrive situasjonen.
Første gudstjeneste
Søndag holdt sokneprest Jakob Furuseth den første gudstjenesten i Gjerdrum kirke etter jordskredet. Prost Liv Berg Krohn-Hansen deltok også og biskop Atle Sommerfeldt holdt preken.
– Det var både godt og vondt å være sammen i kirken i dag. Det var fint å være samlet, men samtidig en kraftanstrengelse, sier Furuseth til Dagen.
– Hva var det viktig for deg å formidle til de pårørende i dag?
– På den ene siden en klage til Gud, men samtidig et håp om at Gud har noe godt for oss i fortsettelsen.
– Hva kan kirken bidra med i tiden fremover?
Stor omsorg
I likhet med Ødegaard er Furuseth glad for at kongefamilien kom til Gjerdrum søndag.
– Det var ikke planlagt og det gjorde det ekstra hyggelig at de prioriterte dette likevel. Det betyr mye for oss at de bryr seg og at de søker kirken i bønn og lystenning.
– Hadde kongefamilien et spesielt budskap de kom med?
– Nei, det handlet mer om at de spurte om hvordan vi hadde det. De viste stor omsorg, sier Furuseth.
Klar for sorgarbeid
Hva ukene og månedene fremover bringer, vet ikke Dagrun Agnete Ødegaard, men kirken er klar til å være med på å bearbeide katastrofen.
– Hva vi skal forberede oss på er ikke godt å si, men kirken har mye erfaring med sorgarbeid, så den delen vil vi selvfølgelig være med på. Både begravelser og sjelesorg.
Hun legger til at hun er svært imponert over alle dem som nå jobber døgnet rundt i Gjerdrum.
– Jeg vil berømme alle i kriseledelsen. Både ordfører, varaordfører, kommuneadministrasjon og hjelpearbeidere. De har jobbet døgnet rundt. Vi bor i verdens beste land og beste kommune. Det er det ingen tvil om.