Ruben (32) og Elisa (31) driver ungdomsarbeid i Rogaland: – Bønnesvarene skjer rett foran øynene våre
Pastorparet fra Jæren har jobbet med ungdom i ni år. Under bønnekonferansen på Grimerud gård fortalte de hva de ser Gud gjør blant unge i dag.
Denne helgen arrangerer misjonsorganisasjonen Ungdom i Oppdrag (UIO) og bønneforumet Nasjonalt Bønneråd sin årlige bønnekonferanse «Sammen for Hans Ansikt».
350 mennesker fra inn- og utland samlet på Grimerud gård, UIOs hovedbase, i Innlandet for å dele fellesskap og stå sammen i bønn for Norge.
Blant dem er ekteparet og ungdomspastorene Ruben (32) og Elisa Omdal (31) fra Jæren. De har vært med på konferansen hvert år siden 2017.
– Jeg elsker å være her. Her blir det gitt rom til Den hellige ånd og vi samles alle for noe som er større enn oss selv. Her spiller det ingen rolle hvor du kommer fra eller hvilken kirke du representerer, vi kommer sammen for Hans ansikt i bønn, sier Elisa Omdal.
I ni år har hun og Ruben tjent blant ungdom i Frøyland og Orstad kyrkje – en lokal menighet på Klepp i Rogaland tilknyttet Den norske kirke.
Nå opplever de en tilstrømning og interesse rundt ungdomssamlingene som de aldri før har hatt.
De opplever nå det de beskriver som et gjennombrudd.
– Vi ser en større åpenhet og hunger etter Jesus blant ungdom enn vi noen gang har sett før, sier Ruben.
Bønnesvar foran øynene
I løpet av konferansen fikk Ruben og Elisa fortelle til de andre deltakerne om det de opplever i kirken sin på Klepp i Rogaland.
– Vi føler vi nå står på randen til en ungdomsvekkelse i Norge. I vår kirke ser mange ungdommer som får et møte med Gud for tiden, sier Elisa.
Ektemannen trekker fram bønnetjenesten både i menigheten og på bønnekonferansen som en nøkkel til det som skjer.
– Troen på bønn som et fundament er viktig. For nå opplever vi at bønnesvarene skjer rett foran øynene våre, sier Ruben.
Får et større bilde
På bønnekonferansen på Grimerud kommer det opp flere fortellinger fra folk som opplever at Gud svarer på bønnene deres.
– Å høre hvor mye fantastisk Gud gjør, motiverer oss. Her får vi et større bilde av hva Gud gjør i landet vårt, sier Ruben.
– Både å høre vitnesbyrdene fra andre, men også å snakke med folk som er eldre enn oss gir en trygghet i vår tjeneste. Å høre at de heier på oss og ber for oss betyr enormt mye, legger Elisa til.
Ekteparet ønsker å oppfordre alle generasjoner til å engasjere seg i det Gud gjør blant ungdom.
– Samtidig som det skjer vekkelse, tror jeg det også må skje en oppvåkning blant Guds folk. Ungdom som blir satt i brann for Jesus må finne den samme brannen i våre liv. Vi trenger alle generasjoner på banen, for ungdom lengter etter åndelige mødre og fedre, sier Ruben Omdal.
Heier på de unge
Gunnar Brudeli fra Trøgstad er lutheraner og har vært fast inventar på bønnekonferansen så lenge han kan huske.
I år la han spesielt merke til ekteparet fra Jæren.
– Det gleder meg kanskje aller mest å se gnisten blant de unge her. Vi som er i besteforeldregenerasjonen må stå bak de unge og både veilede og heie på dem når de skal lede an i vekkelsen. Det vi på min alder kan gjøre er å samle oss i bønn så ofte vi kan og på den måten velsigne dem, sier Brudeli.
Pensjonisten kommer tilbake til Grimerud år etter år fordi han merker en effekt av å samle mange kristne i bønn.
– Dette er et kraftsenter. Bønnene vi ber her kan ligge mange år i en gullskål i himmelen, men så kommer bønnesvarene når Guds tid er inne. Og nå merker vi at ting skjer, sier Brudeli.
Han viser til historier om vekkelsesfenomenet i USA og ungdomsarbeidet på Klepp og andre oppbyggelige historier deltakerne på konferansen får servert.
– Vi ser resultater av det vi har bedt om i alle år. Ringvirkningene av det som skjer nå kan bli enorme, sier den tidligere rektoren.
Oppfordrer til mer organisert bønn
Bønneveteranen, som i dag bor i Drammen, ønsker å mane kirker og menigheter landet til å stå sammen i bønn for tiden fremover.
Selv har han sin egen bønneliste han oppdaterer årlig.
– Skal det bli vekkelse må menighetene satse på bønn. Jeg synes det er tragisk at så mange menigheter ikke har et skikkelig bønnearbeid. Det er nettopp bønn som er drivkraften bak alt det gode Gud gjør, sier Brudeli.
Han mener det store kristne mangfoldet som kommer til uttrykk på bønnekonferansen er forbilledlig.
– Enheten som understrekes her er så styrkende for meg. Å komme sammen og be for at Guds rike skal utbres er noe vi alle som kristne er kalt til, sier Gunnar Brudeli.
Inspirert konferanseleder
Konferanseleder og pastor i Misjonskirken i Trondheim, Terjei Cyvin, har savnet å møtes til nasjonalt bønnefellesskap.
Nå er han glad for å ha bønnekonferansen tilbake i full skala.
– Vi opplevde en bønnevekkelse før pandemien og måtte stoppe påmeldingen på grunn av sprengt kapasitet. Nå er vi klare til å komme tilbake dit vi var før pandemien, sier Cyvin.
En av styrkene til konferansen mener han er at den samler kristne på tvers av kirkesamfunn og generasjoner.
– Det er flott å se kristne i alle aldre og fra alle mulige sammenhenger komme sammen for å søke Gud. Vi får et nettverk som gjør oss styrket både i bønn og som troende. Jeg tar med meg alle inntrykkene her tilbake til Trondheim, sier Misjonskirken-pastoren.
Bønnekonferansen inspirerer ham personlig.
– Jeg mener bønn er nøkkelen til å kunne få se det vi drømmer om for Norge og verden. Gud har kalt oss til å be og å be sammen. Den atmosfæren og gudsnærværet vi kjenner på her er spesiell, sier Cyvin.