Ruller ut blå løper for barnefamilier
Ordfører Trine Danielsen lokker barnefamilier med barnehage og eplehage. Nå skal også Høyre se på familiepolitikken på nytt.
Valgfrihet og tillit til at foreldre tar gode valg for sine barn, er stikkord i Høyres familiepolitikk.
Årets landsmøte på Gardermoen er ikke preget av familiepolitikk, men lørdag startet dagen med en debatt om familie-, arbeids- og sosialpolitikk.
Barnehage og vei
For ordfører Trine Danielsen (H) i Hjelmeland i Ryfylke er familiepolitikk et være eller ikke være. Kommunen med 2800 beboere har halvannen times reisetid til oljebyen Stavanger, siste del med ferje fra Tau.
– Vi har sørget for barnehageplass til alle nesten uten ventetid. Vi har SFO til alle. Skolen ønsker vi å sentralisere litt på grunn av sårbarhet og lærertetthet, men barnehage vil vi ha der folk bor selv om vi har fjord og fjell med store distanser, sier ordfører Danielsen.
Hun er selv trønder som har bodd i storbyer og i utlandet, men kom til Hjelmeland på grunn av jobb i havbruket.
– Der fikk jeg meg hus med hage, et epletre og litt jordbær. Vi må skille oss ut fra de store. Vi konkurrerer ikke med Stavanger, men vil ha gode fritidstilbud og møteplasser i nærmiljøet.
For ordføreren er det viktig å legge opp til at foreldre med to jobber kan flytte til kommunen.
Blir breiere
Høyres likestillings- og familieutvalg har fra høsten av jobbet med å utforme ny familiepolitikk.
– Det er en erkjennelse av at Høyre trenger å utvide familie- og likestillingspolitikken sin. Jeg er veldig opptatt av at dette handler om å lage ny politikk, ikke ny retorikk, sier Tina Bru, stortingsrepresentant og leder for utvalget.
Utvalget skal levere et dokument til neste års landsmøte. Økt likestilling i Norge er en av mange saker utvalget jobber med. Utdanningsløpet fra barneskole til høyere utdanning utgjør én bolk i utvalget arbeid. En annen bolk er familie og omsorg. En tredje bolk handler om strukturell ulikhet.
– Da ser vi på alt fra lesbiske og homofiles rettigheter til andre minoriteter i samfunnet, og likeverdsspørsmål, sier Bru.
– Likeverd
Stortingsrepresentanten understreker at likestilling for Høyre ikke kun handler om kvinnepolitikk eller kvinners rett til likestilling.
– Det handler også om likeverd, at alle skal ha rett til å leve livet de ønsker å leve, og ikke bli diskriminert, sier Bru.
– I partiprogrammet står det at Høyre skal sikre familienes valgfrihet og innføre kommunal kontantstøtte. Er dette også noe dere ser på?
– Vi kommer til å ta en diskusjon på alle disse ordningene. For Høyre er det viktig å finne en balanse. Vi ønsker valgfrihet for familiene. Samtidig ønsker vi et velferdssystem som ikke hindrer folk i å delta i arbeidslivet eller svekker arbeidslinja, men det er en avveining.
Hun vedgår at det kan være ekstra utfordrende å finne svar på likestillingsspørsmål på den politiske høyresiden.
– Vanligvis handler svarene om politisk regulering eller tiltak, altså om det er kvotering eller likelønnspott. Det er tradisjonelle løsninger på venstresiden når det gjelder likestillingsspørsmål. Vi må finne andre svar.
En ting utvalget skal gjøre er å ha en totalgjennomgang av alle økonomiske ytelser som retter seg mot familiesjiktet, for å se om de sikrer en god familieøkonomi.
Taktskifte
Også Arbeiderpartiet har nedsatt et familieutvalg som skal revurdere familiepolitikken. Forrige helg holdt utvalgets sitt første seminar under Aps landsmøte, der de snuste på deltid og omsorgsarbeid.
Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen omtalte det overfor Dagen som en radikal kursendring og at Ap «åpenbart er på gli mot KrF».
Tina Bru mener det definitivt er et taktskifte.
– Men det gjenstår å se om det faktisk blir et skifte i politikken deres, eller om dette bare er retorikk for å tiltrekke seg nye velgergrupper.
Hun advarer både Ap og eget parti mot å la likestillings- og familiedebatten handle for mye om pappaperm og kontantstøtte.
– Det er ikke kontantstøtten som først og fremst hemmer likestilling eller sikrer valgfriheten, det er spørsmål som krever mye større svar. Nettopp derfor vil vi ha en totalgjennomgang av alle ordninger og innretningen på disse, for å se om vi kan gjøre større omlegginger for å styrke kvinners deltakelse i arbeidslivet, samtidig som vi styrker familienes økonomi og gir valgfrihet i hverdagen.