Rundt 1.500 studenter har svart på Lagets nye undersøkelse
Laget har gjort flere tiltak etter at forrige undersøkelse viste at svært få snakker om sin kristne tro på studiestedet – med mindre de blir spurt.
«Var du med på The Send i fjor?»
Dette er ett av mange spørsmål som studentene skal besvare og som er nytt i årets undersøkelse.
Sist gang Laget gjorde en slik undersøkelse var i 2019.
Regner med det vil komme enda flere
Generalsekretær Karl Johan Kjøde opplyser til Dagen at de så langt har fått inn nærmere 1.500 svar. Han regner med at det vil komme enda flere, for svarfristen er først etter at de ulike byene har hatt sine velkomstarrangement for kristne studenter i august.
– Hva lærte dere av den forrige undersøkelsen?
– Et svært interessant funn var at kristne studenter mener at troen ikke er privat, men de lever likevel i stor grad som om den er det ved at de i liten grad snakker om tro og deler den med andre. For det store flertallet er ikke det en naturlig del av studiehverdagen, konstaterer Kjøde.
Fra undersøkelsen
I undersøkelsen fra 2019 kom det fram at:
* 93,7% er ikke enig i at troen bør være en privatsak
* 91,1% er helt eller delvis enig i at kristne studenter lever med troen «inni skapet»
* 67,2% snakker ikke regelmessig om kristen tro med sine ikke-kristne medstudenter
* 76,6% tar ikke opp kristen tro med mindre man får et direkte spørsmål.
Den forrige undersøkelsen ble presentert på Studentforum i 2019.
Kjøde forteller at resultatene av undersøkelsen har fått konsekvenser for måten Laget jobber på. Han nevner konkret Lagslunsj som er et konsept der målet er å bringe bibelstudiet og bibelsamtalen inn på studiestedet. Grill en kristen og FEUER, et læringsnettverk for apologeter, er et annet tiltak.
– I tillegg har vi utviklet undervisningsserien Valg. Målet med det er å skape bedre overganger fra videregående til studiestedene.
– Nå er vi spente på om de ulike satsingene gir merkbare resultat, legger han til.
Dele tro
– Er det noen spørsmål du er spesielt spent på?
– Jeg er mest spent på det som handler om å dele tro. I hvor stor grad gjør man det, og hva er grunnen til at man lar være? Forrige gang var det et stort avvik mellom de som mente at troen ikke var privat, men som likevel ikke snakket om den. Kanskje får vi en bedre forklaringsmodell på hva dette handler om?
Kjøde er også spent på å se om The Send i fjor og i år vil gi noen utslag på de unges frimodighet til å snakke om tro.
I den nye undersøkelsen skal studentene blant annet svare på hvor mange timer de i snitt bruker i en menighet i løpet av en uke, hvor ofte de ber, hvor ofte de leser i Bibelen og i hvor stor grad de er enige i utsagnet: «Av og til lar jeg være å snakke om tro fordi....»
Et annet spørsmål handler om hvordan de begrunner troen. Her kan de krysse av på ni ulike alternativ.
Ser fram til å grave
Martin Jakobsen er forsker og lærer ved Ansgarskolen og skal forske på dataene som kommer fram i undersøkelsen. Målet er at mye skal være klart i forbindelse med 100-årsmarkeringen neste år.
Ved Ansgar forsker Jakobsen mye på tro og etikk og på hva slags innvirkning kristen tro har for etikken. I møte med Lagets undersøkelse er han spent på hvordan det er å være kristen student og hva det betyr å ha med seg troen på studiestedet. Han ser også fram til å grave i hva som gjør det vanskelig å tematisere tro. Hva frykter man ved å gjøre det? Skyldes det mangel på trening, eller frykter for at andre skal synes det er uinteressant?
Et godt verktøy
Han tror undersøkelsen blir et godt verktøy ikke bare for Laget, men for menigheter og andre som jobber med unge.
– I undersøkelsen stilles det for eksempel spørsmål ved hvorfor man går i den kirken man går i og om hva man gjør i bibelgrupper og i bønne- og andaktsliv. Jeg vil tro at det vil være veldig interessant for kirker å få et innblikk i hvordan unge lever med troen i og utenfor menigheten, sier han.