Rune henter billig mat med mobilen
I stedet for å fylle sorte søppelsekker med dagsferske bakevarer, selges de billig ved stengetid.
Klokken viser 19:50. Om en knapp time skal Baker Brun på Telegrafen i Bergen stenge og bakevarene ryddes bort. Langs utsalgshyllene står et tallrikt utvalg kaker, boller og brød.
Rune Nervik (20) går raskt inn i lokalet og drar frem mobiltelefonen. Bak disken venter en brun pose med rundstykker og brød. Butikkmedarbeideren sveiper fingeren over mobilen, og overrekker posen med et smil i det samme øyeblikket som kvitteringen vises på skjermen.
– Jeg var spent på hva som var oppi her, og trodde egentlig det skulle være en skillingsbolle eller noe – men her er jo et helt brød, sier Nervik mens han ser ned i posen.
– For en student er dette gull, sier han til Dagen.
Stadig flere
Nervik er en av stadig flere som benytter seg av mobiltjenesten «Too good to go» (For godt til å kastes). Så langt har appen blitt lastet ned over 70.000 ganger i Norge.
Hente-tilbudet på Baker Brun går bokstavelig talt som varmt hvetebrød.
– Jeg har blitt veldig overrasket. Første gang etter at Baker Brun startet samarbeidet var det to som kjøpte, mens nå er det fullt hver dag, sier butikkmedarbeider Karoline Larsen Vabø (23).
En brun «forundringspose» koster 35 kroner. På Baker Brun får medarbeiderne beskjed om å fylle posen med varer til en verdi av 110 til 120 kroner.
Vabø opplever at appen har hjulpet bakeriet med å redusere matavfallet, og sier at det er en lettelse også for de som jobber bak disken.
– Jeg får mye mindre dårlig samvittighet når jeg blir kvitt det meste enn når jeg må kaste ting i bosset, sier Vabø.
Mangler spisesteder
Sophie Wiik, daglig leder og eier av Too Good To Go Norge, sier at de har fått tilbakemelding på at «dette er et konsept spisesteder har savnet uten å vite det». Totalt har mattjenesten rundt 200 samarbeidspartnere over hele Norge.
– Det har vi tenkt å doble ganske raskt. Når vi er i media får vi flere henvendelser fra spisesteder som ønsker å henge seg på. Det eneste problemet for vår del er at vi ikke har nok spisesteder til å dekke den store pågangen, sier Wiik.
Ingen av restaurantene som har meldt seg på har sluttet etterpå. Målet på sikt er at ingen utsalgssteder skal behøve å kaste mat.
– Dette kommer til å bli mye større. Vi ser for oss at Too good to go lanseres i Frankrike, Storbritannia og Tyskland, sier Wiik og legger til at appen allerede er en stor suksess i Danmark.
Store tall
I Norge blir det årlig kastet 361.000 tonn mat til en verdi av 18 milliarder kroner, ifølge rapporten «Matsvinn i Norge 2013».
Hver innbygger kaster ti kilo ferske brød, rundt tolv kilo frukt og grønnsaker, og omkring elleve kilo middagsrester fra gryter og tallerkener hvert år.
På verdensbasis er kostnadene som følge av matsvinn blitt beregnet til 750 milliarder dollar – det samme som Sveits sitt bruttonasjonalprodukt. Tallene er hentet fra rapporten «Food wasting footprint – impacts on natural resources» fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk fra 2013.
Organisasjonen har nå årsmøte i New York, hvor de har satt som mål å redusere det globale matavfallet med 50 prosent innen 2030.
Wiik sier til Dagen at de i gjennomsnitt «redder 300 måltider hver dag», serveringsporsjoner med mat som heller blitt kjøpt enn kastet.
– Dette tallet stiger hele tiden, legger hun til. Hun oppfordrer alle spisesteder med svinn til å ta kontakt.
– Dette er vinn-vinn for dere, sier hun.
– Interessant verktøy
Anne Marie Schrøder, kommunikasjonsansvarlig i Matvett, sier at de har samarbeidet tett med Sofie Wiik om å lansere appen i Norge. Mattvett er næringslivets satsing for å redusere matsvinn.
– Too good to go er et viktig svinnreduserende verktøy. Det handler om å få maks ut av varene i næringer som alltid vil ha overproduksjon, sier Schrøder, og viser særlig til utsalgssteder med dagsferske varer som bakerier og restauranter.
Hun sier at dagligvarebutikker må slutte å oppfordre kunder til å kjøpe mer enn de trenger, for eksempel gjennom tre for to tilbud på samme vare, noe de fleste butikker allerede har sluttet med.
– Forbrukere vil spare mye matsvinn på å bruke handleliste, og å ha en restedag hver uke. Det er også mange som kaster mat og tenker at det er søppel, når det egentlig er brukbar mat. Hvis du har en tomat som er bløt kan du la være å bruke den i salaten og heller bruke den i en saus, sier Schrøder.